Tgrt Haber
01 Eylül 2021 11:22

Üniversiteye yerleşemeyenlere KPSS ve formasyon için uzmanlardan rehber

Pandemi gölgesinde gerçekleşen 2021-YKS tercihleri sonuçları açıkladı. Soruların zor olması, bu yıl sıralamaları oldukça etkiledi. Bazı bölümlere ilgi artarken bazı bölümlere ise ilgi oldukça azdı, hiç tercih edilmeyen bölümler bile oldu. Uzmanlar, 2021 üniversite yerleştirme sonuçlarında önceki yıllara göre ciddi farklar olduğunu söyledi.

Üniversiteye yerleşemeyenlere KPSS ve formasyon için uzmanlardan rehber
2021-YKS tercih sonuçları,kontenjan,ek yerleştirme

TGRT HABER

2021-YKS tercih sonuçları açıklandı ve tercih yapan adayların yüzde 85,80'i hayallerine kavuştu. ÖSYM, öğrenci alan yükseköğretim lisans ve ön lisans programlarını açıkladı. Adayların yüzde 52,02’si ilk üç tercihinden birine yerleşti. Pandemi gölgesinde gerçekleşen sınavdaki soruların zor olması eleştirilere neden olmuştu. Bunun etkileri tercih sonuçlarında kendini gösterdi. Bu nedenle ÖSYM ikinci kez ek yerleştirme hakkı tanıdı ve taban puanları da düşürüldü. 

BOŞ KALAN KONTENJANLAR 

ÖSYM’nin açıkladığı öğrenci alan yükseköğretim lisans ve ön lisans programlar kılavuzunda ilginç detaylar ortaya çıktı. 4 yıllık programlar olan iktisat, işletme, maliye, turizm işletmeciliği, siyaset bilimi ve kamu yönetimi, felsefe, tarih, sanat tarihi, arkeoloji, psikoloji, sosyoloji, uluslararası ilişkiler, gazetecilik, bankacılık ve sigortacılık, fizik, kimya, uluslararası ticaret ve finansman gibi bölümler az tercih edildi. Ziraat fakülteleri de az tercih edilenler arasında yer aldı. Türkiye’nin pek çok üniversitesinde yer alan sağlık yönetimi, lojistik yönetimi ise boş kaldı. Ayrıca büyük şehirlerde dolan bazı bölümler Anadolu’da daha az ilgi gördü. 

Üniversiteye yerleşemeyenlere KPSS ve formasyon için uzmanlardan rehber

KPSS BELİRLEYİCİ OLDU

Daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da KPSS ile aday alan bölümler ön planda yer aldı. Bu bağlamda eğitim fakülteleri, veterinerlik fakülteleri doldu. Her yıl olduğu gibi tıp, diş hekimliği ve eczacılık, hemşirelik gibi bölümlere ilgi yüksekti. İslami bilimler ve İlahiyat Fakülteleri de en çok tercih edilen fakülteler arasında yer aldı. Televizyondaki yemek programları sebebiyle popülerliği artan mutfak sanatları ve gastronomi bölümüne de ilgi yüksekti. Ayrıca güzel sanat fakültelerine de yüksek ilgi dolayısıyla kontenjanlarda boş yer kalmadı. 

MÜHENDİSLİKLER ÇAKILDI

Özellikle Anadolu’daki üniversitelerde pek çok mühendislik fakültelerinde kontenjanlar boş kaldı ya da çok az tercih edildi. Bunların başında ise bir dönem çok rağbet gören inşaat mühendisliği, jeofizik mühendisliği, çevre mühendisliği geliyor. Ayrıca biyo mühendisli, kimya mühendisliği, biyosistem mühendisliği, maden mühendisliği, enerji sistemleri mühendisliği, gıda mühendisliği, su ürünleri mühendisliği gibi bölümler az tercih edildi. Bazı üniversitelerde çevre mühendisliği bölümünü bir kişinin bile tercih etmediği görüldü. 

Üniversiteye yerleşemeyenlere KPSS ve formasyon için uzmanlardan rehber

BİLİŞİM SIRALAMAYI ETKİLEDİ

Eğitim Danışmanı Muhammed Tosun, bu yıl bilişim alanlarına ilginin oldukça yüksek olduğunu ve bunun sırlamayı etkilediğini söyledi. Özellikle bilgisayar-yazılım mühendislikleri, bilgisayar programcılığı, yönetim bilişim sistemleri gibi alanlarda kontenjan artışına rağmen ilerlemeler yaşandığını belirten Tosun, “Bunun yanında istatistik, matematik, dijital oyun tasarımı gibi bilişimle iç içe olan alanlarda da bu ilgi kendini gösterdi” dedi. 

Üniversiteye yerleşemeyenlere KPSS ve formasyon için uzmanlardan rehber

FORMASYON BELİRSİZLİĞİ BAZI BÖLÜMLERİ ETKİLEDİ

Yaşanan pandemi nedeniyle sağlıkta atamaların ve iş imkanlarının artışı da öğrencilerin gözünden kaçmadığını kaydeden Tosun, “Tıp, diş hekimliği, eczacılık, hemşirelik ve ebelik gibi alanlar da kontenjan artışına rağmen yoğun tercih aldı ve genellikle sıralamalarını korudu. Diğer alanlara baktığımızda ise özellikle öğretmenliklerin üzerinde bir yoğunlaşma görüyoruz. Formasyon belirsizliği ise fen-edebiyat fakültelerini ciddi şekilde etkiledi,  bu fakültelerin matematik ve kimya dışındaki diğer bölümlerinde hatırı sayılır boşluklar yaşandı” dedi. 

EŞİT AĞILRIK ÖĞRENCİLERİ ŞANSLI, HUKUK, PSİKOLOJİ DÜŞTÜ

Tosun, 2021 üniversite yerleştirme sonuçlarında önceki yıllara göre ciddi farklar olduğunu söyledi. Özellikle eşit ağırlık puan türündeki adaylar birçok bölümde çok önlerinde bulunan sıralamalara yerleştiğini belirten Tosun, “Geçen sene devlet üniversitelerinde en son 33 bine öğrenci alan hukuk bu yıl 71.9 bine kadar geriledi. Aynı durum Psikoloji ve PDR'de de kendini gösterdi. Psikoloji en son 205 binle RPD 197 binle öğrenci aldı. Bu bölümlere ilginin düştüğü bir gerçek ama gerilemedeki asıl sebep YKS'de matematiğin zor olması nedeniyle eşit ağırlık puan türündeki sıralamada sayısalların ön kısımlarda yoğunlukla yer alması” şeklinde konuştu. 

Üniversiteye yerleşemeyenlere KPSS ve formasyon için uzmanlardan rehber

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...