Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
10 Ağustos 2021 14:26

Uzmanlardan Kore dizileri için uyarı: Bu daha başlangıç!

İstanbul’da 3 kız çocuğunun Kore dizilerinden etkilenerek evden kaçması, kültür dezenformasyonun tehlikesini bir kez daha gündeme getirdi. Toplumda değer görmeyen ve kendini ifade edemeyen gençlerin yabancı kültürlerden daha çok etkilendiğini belirten uzmanlar, “Kimlik kriz kapımızda. Yaşadıklarımız daha başlangıç” uyarısında bulundu.

Uzmanlardan Kore dizileri için uyarı: Bu daha başlangıç!
Kore,K-Pop,kaybolan üç kız

TGRT HABER

Güney Kore'den yayılarak dünya gençlerini etkisi altına alan "K-Pop" grupları ve Kore dizileri Türkiye’deki gençleri de etkisi altına alıyor. En son İstanbul’da evden piknik yapmak bahanesiyle kaçan Eslem Tuana Y. (15), Efsa Y. (13) kardeşler ile Nazar M. (11) adlı çocukların Kore dizilerinden etkilendiğinin ortaya çıkması sorunu bir kez daha gündemimize getirdi. Özellikle 25 yaş altı gençlerin risk altında olduğunu söyleyen uzmanlar “Kendi kültürel kodlarımıza göre yetiştirmezsek kimlik krizleri kapıda” değerlendirmesinde bulundu. 

ÇOK FİLM İZLEMESİNİN BAŞKA BİR NEDENİ OLABİLİR

Üsküdar Üniversitesi NP Etiler Tıp Merkezi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Mine Elagöz Yüksel, sınırların kalktığı dünyada kültürler arası etkilenmenin arttığına dikkat çekerek aileleri uyardı. Ebeveynlerin çocuklarının izlediğifilmleri ve kimleri takip ettiğine mutlaka göz atması gerektiğini belirten Yüksel, “Çocuğu hemen yargılamadan anlamaya çalışmak gerekir, çünkü çocuğumuzun bir etkinliği sevmesinde ya da bir kişiyi yoğun takip etmesinde tahmin edemeyeceğimiz bir neden yatıyor olabilir. Dolayısıyla çocuğumuzla iyi iletişim kurmak, hemen sinirlenmeden önce dinlemek, bazen beraber dizi izlemek gibi basit yaklaşımlar çocuğumuzla aramızda mesafe oluşmasını engelleyecektir. Anlaşıldığını hisseden çocuk daha az yalan söyleyecek ve kötü davranışları bulunan arkadaşlarının yönlendirmelerinden daha az etkilenecektir" dedi. 

Uzmanlardan Kore dizileri için uyarı: Bu daha başlangıç!

İçeriği ne olursa olsun çocukların ekran karşısında normalin çok üzerinde vakit geçirmesi durumunda profesyonel destek alınması gerektiğini vurgulayan Yüksel, “Çocuk bazı karşılanmamış ihtiyaçları nedeniyle ekran içeriklerine yöneliyor olabilir ya da bir süre sonra fazla izlemenin etkisiyle ruhsal dünyasında değişiklikler olabilir” diye konuştu. 

KİMLİK KRİZİ KAPIDA

Sosyolog ve tarihçi İsmail Öz ise K-Pop denilen müzik dalgasının ve Kore dizilerinin kimlik krizine kapı araladığını vurguladı. K-Pop kültürünün Türkiye'de de yaygınlaştığına dikkat çeken Öz, “Sokakta onlara benzer gençlere rastlıyoruz. Bir yerdeki kültürün hiçbir süzgece tabi tutulmadan diğer kültürün tüm unsurlarını yok edecek şekilde transfer edilmesi ciddi kimlik sorunları doğuracaktır” dedi. 

Kimlikleri oturmamış gençlerin daha çok etki altında kaldığına değinen Öz şöyle konuştu:

“Bu popülist yaklaşımlar, trendler 24 yaş altını tesir altına alıyor. Kendini ifade etmekte zorluk yaşayan çocuklar, bu tip fikirler üzerinden kendilerini daha doğru anlatabileceklerini ve o toplumda daha çok değer göreceklerini sanıyorlar. Bu bilinçle kültürel değerleriyle örtüşmeyen moda eğilimleri bir yöntem olarak seçebiliyorlar. Bir ifade yöntemi aslında.”

Uzmanlardan Kore dizileri için uyarı: Bu daha başlangıç!

KAPIYI KİLİTLEMEK ARTIK YETMİYOR

“Artık dünyadaki her şey, bir ekran üzerinden, sıcak, koruyucu daire dediğimiz ailenin içine girmiş durumda. Artık kapıyı arkadan sürgülemek demek evi güvenli hale getirmek anlamına gelmiyor. Dünyanın her yerinden bilgi akışı söz konusu. Dolayısıyla bir hakikat ve gerçeklik krizi ile karşı karşıyayız. Bir anlamda ajan düşüncelerle karşı karşıyayız. Çocukların zihinlerini kontrol edip ele geçiriyorlar. Çocuklarımız bizden uzaklaşıyor, koparılıyor.”

“Yönetmek için bilmek gerekiyor. Ebeveynler sosyal medya, bilgisayar konusunda bilgisi düşükse bu konularda daha çok bilgiye sahip olan çocuklar ailelerini yönetmiş oluyor. Kültürel dezenformasyonun sonuçları uzun vadede ortaya çıkacak. Tabiri caizse bugün yaşadıklarımız bir laboratuvar.”

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...