Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
16 Temmuz 2014 18:52

Veremli 20 büyükbaş hayvan ortadan kayboldu

Aydın’ın Çine İlçesi’nde Mesut Çoban’a ait işletmede tüberküloz (verem) teşhisi konulan 20 büyükbaş hayvan ortadan kayboldu. İşletme sahibi Mesut Çoban hayvanların çalındığını iddia ederken, Çine Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne bağlı ekipler işletme sahibi Çoban’a, imha edilmesi gereken hayvanların kaybolması nedeniyle 6 bin 651 lira para cezası kesti.

Veremli 20 büyükbaş hayvan ortadan kayboldu
Veremli, 20 büyükbaş hayvan, ortadan kayboldu, Kaçak,Aydın,Jandarma,

Çine Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerin kurduğu komisyonun incelemeleri sonucunda geçen Mart ayında Çine Kuruköy Mahallesi’nde hayvancılık yapan Mesut Çoban’a ait 20 büyükbaş hayvana tüberküloz teşhisi konuldu. Komisyon, teşhis konulmasından 3 ay sonra Çoban’ın hayvanlarını teslim almak için Kuruköy Mahallesi’ne gitti. Tüberküloz teşhisi konulan hayvanların yerinde olmadığını gören yetkililer, hayvan sahibine 6 bin 651 lira para cezası keserek, olayı adli mercilere taşıdı. Hayvan sahibi Mesut Çoban ise savcılıkta verdiği ifadede, işletmesindeki 20 tüberküloz teşhisi konulan hayvanın çalındığını iddia etti.
KÖKSAL: HASTA HAYVANLAR KAÇAK KESİLMİŞ OLABİLİR
Aydın’ın Çine İlçesi’nde Mesut Çoban’a ait işletmede tüberküloz (verem) teşhisi konulan 20 büyükbaş hayvanın kaybolmasıyla ilgili Aydın Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal açıklama yaptı. Köksal, "Hayvanlar mezbahalarda kesilmiş ya da il dışına çıkarılmış olsaydı, muhakkak tespit edilirdi. Olası en kötü senaryo kaçak olarak kesilmesi" dedi. Çine İlçesi Kuruköy Mahallesi’nde hayvancılık yapan Mesut Çoban’ın tüberküloz teşhisi konulan hayvanlarının kaybolduğunun teşhis edilmesinin ardından konuşan Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, Çine Belediye Başkanlığı, İlçe Jandarma Komutanlığı, İlçe Toplum Sağlığı’na bilgi verildiği ve şehir dışına çıkarılması durumunda küpelerinden tespit edilebileceğini belirtti. İl Müdürü Salih Köksal, "Söz konusu hayvanların mezbahalarda kesilmiş olma ihtimali de yok, çünkü mezbahalardaki veterinerlerin kesilmeden önce ve kesildikten sonra yaptıkları incelemelerde tespit edilirdi. Bir şekilde başka bir ile çıkmış dahi olsa, oradaki mezbahalarda tespit edilirdi. Olası en kötü senaryo kaçak olarak kesilmesi" dedi.
’TÜBERKÜLOZ TAZMİNATLI BİR HASTALIK’
Salih Köksal, tüberkülozun tazminatlı bir hastalık olduğuna da dikkat çekerek, "Hayvanların ortadan kaybolması bizi düşündürüyor. Çünkü hayvan sahibine ilk hayvanında ödediğimiz 2 bin 294 lira olduğu gibi diğer hayvanlarına komisyonca kıymet takdiri yapılarak Bakanlık tarafından tazminatları ödenecekti. Şimdi ise, 5996 sayılı kanuna göre karantina altındaki hayvanları dışarıya çıkardığı için kendisine 6 bin 651 lira para cezası kesildi" diye konuştu.
’ET ALIRKEN MUTLAKA DAMGASINA BAKIN’
Üreticileri mezbahalar dışında hayvan kestirmemeleri ve tüketicileri de damgasız et almamaları konusunda uyaran Salih Köksal, şunları söyledi:
"Tüketiciler et alırken üzerinde damga olup olmadığına mutlaka baksınlar, çünkü bu damga hayvanın izinli bir yerde incelemeleri yapılarak kesildiğini gösterir. Kesimhanelerde ucuz ya da tanıdık diye tüketiciler et almasın. Tüketici kesim yapan kişiyi tanıyor olabilir, fakat kesilen hayvanı tanımıyor. Bahsi geçen bu riskler mezbaha dışında kesilen tüm hayvanlar için geçerli."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...