Tgrt Haber
06 Ocak 2014 15:35

Yaklaşımımız herhangi bir davayla sınırlı değil

Basın mensuplarına açıklama yapan Feyzioğlu, hukuk devletini ve demokrasiyi yeniden tesis için mücadele ettiklerini anlattı.

Yaklaşımımız herhangi bir davayla sınırlı değil
Türkiye Barolar Birliği Başkanı (TBB) Metin Feyzioğlu, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, emekli orgeneral Bilgin Balanlı'yı,

Türkiye Barolar Birliği Başkanı (TBB) Metin Feyzioğlu, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, gazeteci Tuncay Özkan ve emekli orgeneral Bilgin Balanlı'yı, Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde ziyaret etti.Ülkenin en yetkili ağızlarından çıkan "yargının içerisinde bir paralel devlet oluşumu var" ve "TSK'ya Ergenekon ve Balyoz davalarıyla kumpas kuruldu" sözlerini duymazdan gelmelerinin mümkün olmadığını vurgulayan Feyzioğlu, şöyle konuştu:
"Yaklaşımımız herhangi bir davayla, herhangi bir kişiyle sınırlı değil. TBB'nin görevi, hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını korumaktır. Elimizde cayır cayır yanan sorun şudur: Temmuz 2012'de özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına karar verilirken, dünya hukuk tarihinde eşi benzeri görülmemiş büyük bir yanlışlık yapıldı. Bu mahkemelerin ellerindeki işleri bitirinceye kadar çalışmalarına karar verildi. Bahsettiğimiz değişiklik, geçici 2. madde değişikliğidir. Bu madde nedeniyle bugün Türkiye'de ciddi bir hukuk trajedisi yaşanmaktadır. İşte biz, 'bu madde olmasaydı' noktasından yola çıkarak, bir yasama çözümü ve ardından da yargının yine kendi onurunu temizleyeceği bir formül ileri sürüyoruz.""İlk olarak geçici 2. maddenin kaldırılması suretiyle, özel görevli mahkemeler tamamen kapatılacaktır.  Sonrasında özel görevli mahkemelerce verilmiş ve Yargıtay'da görülmekte olan, henüz kesinleşmemiş davaların bir kanun hükmüyle bozulmasıyla yeniden yargılanma sağlanacaktır. Üçüncü olarak da yine Temmuz 2012'den sonra verilmiş ve kesinleşmiş olan davalarda da bu hükümleri TBMM tarafından antidemokratik olduğu sabit görülmüş mahkemeler verdiği için, yeniden yargılamanın yolu açılmaktadır."Dünyayı, gerçeği gösteren gözlüklerle görmekten başka çareleri bulunmadığını vurgulayan Feyzioğlu, "Özel görevli mahkemeleri kapatmadığımız, Türkiye'deki çift başlı yargıyı sonlandırmadığımız, Yargıtay ve mahkemelere 'Bu davalara yeniden bakacaksın' şeklinde mutlak bir kanun hükmüyle yasama emri getirmediğimiz, yasa tarafından bunların yeniden görülmesini zorunlu kılmadığımız takdirde çözüm olmayacaktır. Mahkumiyet kararlarının üzerine birer çivi daha çakılmış olacaktır" diye konuştu.Feyzioğlu, uygulamada adeta 'zorunlu bir tutuklama' olarak anlaşılan CMK'daki 'katalog suçların' da kaldırılmasını önerdiklerini, TBB'nin en önemli önerilerden birisinin de "Gerekçesiz tutuklama ve mahkumiyetler nedeniyle AİHM veya Anayasa Mahkemesi'nce verilen tazminat kararlarının, keyfiliği yapan hakimlerden tahsil edilmesi" olduğunu bildirdi.Cezaevinde görüştüğü kişilerin, önerdiği formülün işleyeceği düşüncesinde olduklarını dile getiren Feyzioğlu, "Bize, 'rüşvet ve yolsuzluk soruşturması sonuna kadar devam etsin ama sakın birileri bizi yolsuzluk soruşturması yapılıyor diye burada unutmaya veya takasa kalkmasın' mesajını tekrar tekrar verdiler" ifadelerini kullandı.Feyzioğlu, süreçle ilgili TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin liderleriyle de görüşeceğini sözlerine ekledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...