Tgrt Haber
02 Ağustos 2021 06:41

TEMA Başkanı: Yanan ormanlara hemen ağaç dikilmemeli

TEMA Vakfının Başkanı Deniz Ataç, "Yanan alanlara hemen fidan dikmek doğaya zarar veriyor. Önce temizlik yapılmalı, yanan alanlar sürülmeli" dedi.

TEMA Başkanı: Yanan ormanlara hemen ağaç dikilmemeli
orman yangını,ağaç,yangın

Ülkenin 5 ilinde onlarca bölgede çıkan yangınlarda milyonlarca ağaç kül oldu. Bütün toplumun duyarlılık gösterdiği yangınların ardından bir ağaç bağışı kampanyası açıldı. Ancak biyologlar ve orman alanlarının ağaçlandırılması için bağışların önemli bölümünün toplandığı TEMA Vakfının Başkanı Deniz Ataç, ağaçlandırmanın hızla yapılmasının doğaya zarar verdiğini söyledi. "Evet, bu alan ağaçlandırılacak ama hemen değil. Bir süre sahanın temizlenmesi, bakımının yapılması lazım. Ağaçlandırmanın bu hızla yapılması hiç doğru değil. Aslında hiç ağaçlandırma yapılmamalı. Doğrusu doğanın kendi hâline bırakılmasıdır. Böylesi daha sağlıklı ama kamuoyu baskısı sebebiyle erken ağaçlandırma yapılıyor" ifadesini kullandı.

Yangın ekoloğu Prof. Dr. Çağatay Tavşanoğlu da yangınların hemen ardından insan eliyle yapılan ağaçlandırmanın bir felaket olduğunu belirterek "Çünkü bunun için o alanın sürülmesi gerekiyor. O alan sadece ağaçlardan oluşmuyor. Çok daha fazla türden oluşan bir ekosistem var" dedi.

"Kızılçamlar, tohumlarını yangından korumak için kozalaklarını yıllarca kapalı tutan ağaçlar" diyen Tavşanoğlu "Yangından sonra birkaç hafta içinde bu kozalaklar açılıyor, tohumlar yanmış toprağa ulaşıyor. Bu tohumlar da yedi-sekiz ay sonra genç fideler olarak karşımıza çıkıyor. Yani Akdeniz ormanları, kendilerini yenileyebilme özelliğine sahipler" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...