Tgrt Haber
01 Ağustos 2021 08:22

Orman yangınlarında son durum

Türkiye'de 3 ilde yangınlarla mücadele devam ediyor. Alevlerle mücadele Isparta, Antalya ve Muğla olmak üzere 3 ilde sürüyor. Antalya Gündoğmuş'taki yangın kısmen kontrol altına alındı, Manavgat'ta alevlerin ilerlemesi nedeniyle bir mahalle daha boşaltıldı. Muğla Seydikemer'deki yangın, Denizli Buldan ve Aydın Bozdoğan’daki yangınlar kontrol altına alındı. Marmaris Hisarönü'nde yangın rüzgarın da etkisiyle şiddetini artırdı.

Orman yangınlarında son durum
bodrum,orman yangını,muğla,türkiye,mersin,antalya,denizli

Türkiye'de orman yangınlarıyla mücadele sürüyor. Yangınlar Isparta, Antalya ve Muğla olmak üzere 3 ilde devam ediyor. Muğla Seydikemer, İzmir Buca ve Adana Karaisalı ilçelerindeki ve Aydın ile Denizli'deki orman yangınları kontrol altına alındı.

125 YANGIN KONTROL ALTINDA

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli yeni bir açıklama yaptı.Pakdemirli, Isparta Sütçüler'de yangın çıktığını söyledi. Buradaki yangına da havadan ve karadan müdahale başlatıldı. Ülke genelindeki yangınlara ilişkin bilgi veren Pakdemirli, 125 noktadaki yangının kontrol altına alındığını 7 noktada müdahalenin sürdüğünü söyledi. 

Pakdemirli şu anda yangınlara müdahale eden 16 uçak ve 51 helikopter olduğunu kaydetti. Milas'taki Yeniköy Termik Santraline alevlerin yaklaştığı iddialarına değinen Bakan Pakdemirli, "Şimdilik orada bir problem görünmüyor. Rüzgar da o yönde esmiyor, bir problem yok" diye konuştu.

GÜNDOĞMUŞ'TA ALEVLER SÖNDÜRÜLDÜ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Antalya'daki orman yangınına ilişkin yaptığı açıklamada sevindiren haberi vererek, “Manavgat Gündoğmuş’tayız. 10 helikopterle müdahalemiz sonucunda yangını kontrol altına aldık. Halkımız müsterih olsun tüm gücümüzle çalışıyoruz" dedi.

YÜZDE 90'I YALAN

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 8 yerleşim yeri tamamen olmak üzere 13 mahallenin boşaltıldığını söyledi. Bakan Soylu "Sosyal medyada herkes elinden geleni ardına koymuyor. Sosyal medyada yüzde 90'ı yalandır. İşi olan insanları yangını söndürmeye çalışıyor, işi olmayan insanlar dedikodu yapıyor. Biz sabahın 5'ine kadar, oradaki insanlar acaba şu yangını, sabahtı 'Vali bey şu kadar su getirebilirsek şurayı kapatacağız' diyor. Ormanlık alanlarda gezip selfie çekmeyin. Arkadaşlarımızın moralini bozuyor. Araya nifak sokup milletin çalışma güdüsünü aşağıya almayalım. Sayın Genel Başkan 'hadsizler' diyorsunuz. Neyin hadsizliği var burada. Sosyal medyada bu işi körüklemeye çalışan yurtdışından yeni açılmış hesap var. Gereğini yapıyoruz. Yüzlercesini tespit ettik" ifadelerini kullandı.

SABOTAJ İDDİALARI

Yangınlarda sabotaj var mı? sorusuna Bakan Soylu, "Özel bir ekip kurulduğundan bahsetmiştik. Arkadaşlarımız çalışıyorlar. 300'e yakın ihbar geldi. Bu ihbarların her birisiyle tek tek ilgileniyoruz. Biz devletiz. Meseleyi netleştirmeden başka bir yaraya teşkil eder. Yangın teşkil eden meseleler var. Burada gözaltında olanlar var. Sabotaj, dikkatsizlik, terör... Bunların her birisiyle ilgili bildiklerimiz var, buna teşebbüs etmeye çalışanlar var. Terör örgütü yaklaşık 3 yıldan beri ekonomik tesisler, ormanlar, vatandaşlarımızın araçları dahi olmak üzere yakmak ve zarar vermek üzere Kandil'den sürekli talimat alıyor. Yılbaşından itibaren 100'ün üzerinde eylem engellenmiştir. Somut delillerimiz, somut kanıtlarımız olacak. Kamuoyuna öyle açıklayacağız." açıklamasını yaptı.

"YAPILAŞMAYA İZİN VERİLMEYECEK"

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise yanan alanların turizm imarına açılacağı iddialarını yalanladı. Ersoy, "Yanan orman arazilerinin herhangi bir sebeple yapılaşmaya veya başka amaçla tahsisi mümkün değildir" diye konuştu.

4 UÇAK, 17 HELİKOPTERLE MÜDAHALE

Vatandaşların Muğla'daki yangınlara müdahaleyle ilgili serzenişlerine de cevap veren Bakdemirli, "Muğla'da 4 uçak, 1 İHA, 17 helikopter, 93 itfaiye, 55 ambulans, bin 457 personelle çalışmalarımız devam ediyor. Vatandaşlarımız semalarda istediği sıklıkta o araçları göremeyebilir ama dediğim gibi 4 uçak ve 17 helikopterle çalışmalarımıza devam ediyoruz" diye konuştu.

MUĞLA

Bodrum'da alevler Mumcular-Mazı Köyü arasında etkili oluyor. Rüzgarın aniden yön değiştirmesi ekiplerin müdahalesini güçleştiriyor. Müdahale sürerken Mumcular-Mazı Köyü yolu da kapatıldı. Muğla'nın Marmaris ile Köyceğiz ilçelerindeki orman yangınlarına havadan ve karadan müdahale ediliyor.

Armutalan Mahallesi Şirinyer mevkisindeki ormanlık alanda 5 gün önce çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle yayılarak İçmeler, Turunç, Osmaniye, Bayır, Çiftlik, Turgut, Hisarönü ve Orhaniye mahallelerinde de etkili oldu. Ekipler, yangını kontrol altında tutmak için gece boyunca karadan çalışmasını sürdürdü. Sabahın ilk ışıklarıyla 2 ilçede de hava araçları çalışmalara yeniden başladı. Bölgeye sevk edilen helikopterler ile uçaklar yangınlara havadan müdahale ediyor.

Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığına bağlı 100 kişilik grup da Marmaris'te söndürme çalışmasına katılıyor. Büyükşehirler, çevre illerden gelen itfaiye, ve arama kurtarma ekipleri ile vatandaşlar da yangın söndürme çalışmalarına destek veriyor. Köyceğiz ilçesi Ağla Mahallesi'ndeki ormanlık alanda başlayan ve geniş bir alana yayılan yangının da kontrol altına alınması için havadan ve karadan müdahale sürdürülüyor.

Orman yangınlarında son durum

BODRUM'DA KORKULAN OLDU, ALEVLER EVLERE SIÇRADI

Muğla’nın Bodrum ilçesi Mazı Mahallesi sakinleri güvenli bölgelere tahliye edilirken, alevler evlere sıçradı. Mahalleliler çaresizce evlere sıçrayan yangını söndürmek için uğraş veriyor.

Orman yangınlarında son durum

ANTALYA

Gündoğmuş Ortakonuş Mahallesi'ndeki ormanlık alanda 29 Temmuz'da çıkan yangın rüzgarın etkisiyle yayıldı. Sarp bölgede yer aldığı için alevlere müdahale güçlükle yürütülüyor.

Yüksek sıcaklık ve düşük nem nedeniyle yayılan alevler, Ortakonuş'un yanı sıra rüzgarın da etkisiyle Çarızözü, Senir, Narağacı, Balkaya ve Ümütlü mahallerine sıçradı.

Bu mahalleler tahliye edilerek, vatandaşlar Milli Eğitim Müdürlüğünün yurtlarına yerleştirildi. Alevlerin, Gündoğmuş ilçe merkezini de tehdit ettiği öğrenildi. Yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor.

Kuvvetli rüzgar nedeniyle alevler sürekli yön değiştirdiği için müdahale güçlükle yürütülüyor.

Orman yangınlarında son durum

MERSİN

Mersin'in Silifke ilçesinde 3 gün önce çıkan orman yangınını kontrol altına almak için havadan ve karadan müdahale sürüyor.

İlçede 29 Temmuz'da sabah saatlerinde Boğsak mevkisinde başlayan, ardından Işıklı, Hırmanlı ve Yeşilovacık mahallelerine sıçrayan orman yangını, dün gece saatlerindeki şiddetli rüzgar nedeniyle etkisini yeniden artırdı.

Hava sıcaklığının 34 dereceyi bulduğu ilçede alevler, Akdere mevkisindeki ormanlık alanda etkili oldu.

Yangını kontrol altına alma çalışmaları, Orman İşletme Müdürlüğü ve yurt genelinden itfaiye ekipleri ile İlçe Emniyet Müdürlüğünün toplumsal olaylara müdahale araçlarınca (TOMA) sürdürülüyor.

Havanın aydınlanmasıyla yeniden çalışmalara katılan söndürme helikopterleri de göletlerden taşıdığı suları aralıksız olarak yanan bölgelere atıyor.

Silifke'de 29 Temmuz'da orman yangını çıkmış, çok sayıda ev tedbiren boşaltılmıştı. Yangın, kuvvetli rüzgar nedeniyle çevredeki diğer mahallelere de yayılmıştı.

Orman yangınlarında son durum

ISPARTA

Isparta'nın Sütçüler ilçesindeki Çandır Köyü Yazılı Kanyon Tabiat Parkı mevkisindeki ormanlık alanda, henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayılan alevlere müdahale için bölgeye ekipler sevk edildi. Yangını kontrol altına alma çalışmaları sürüyor.

Orman yangınlarında son durumDENİZLİ

Denizli'nin Buldan ilçesinde çıkan orman yangınının söndürülmesine çalışılıyor. Türlübey Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye Denizli Büyükşehir Belediyesi itfaiye ve Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri sevk edildi. Ekiplerin yangın söndürme çalışmalarına başladı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...