Tgrt Haber
02 Şubat 2022 10:23 - Güncelleme : 02 Şubat 2022 10:33

2 dakikada tespit, anında mesaj! Orman yangınlarıyla mücadelede yapay zeka dönemi

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kabine toplantısı sonrası açıkladığı orman yangınlarını önlemek için kullanılan yapay zekâ uygulamasının detaylarını anlattı.

2 dakikada tespit, anında mesaj! Orman yangınlarıyla mücadelede yapay zeka dönemi

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kabine toplantısı sonrası açıkladığı orman yangınlarını önlemek için kullanılan yapay zekâ uygulamasının detaylarını anlattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Kabine toplantısının ardından açıkladığı orman yangınlarını önlemek için yapay zekâ kullanıldığını açıklamıştı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, kullanılan yeni sistemin detaylarını Türkiye gazetesinden Ebru Karatosun’a açıkladı. Bakan Bekir Pakdemirli, geçtiğimiz yaz gerçekleşen orman yangınlarının ardından yapay zeka uygulamasının kullanılmaya başlandığını söyledi.

YAPAY ZEKA DUMANI TESPİT EDECEK

Orman gözetleme kulelerindeki kameralar sayesinde dumanın anında tespit edilebileceğini vurgulayan Bakan Pakdemirli, “Ormanlara bakan çok sayıda kameramız var. Kameraları koymaya önce Antalya’dan başladık. Ardından Muğla’ya da yerleştirdik. Ormanlarda çıkan dumanı yapay zekâ ile tespit ediyoruz. Yani, yapay zekâ ile verilen uyarı sayesinde dumanın çıktığı yeri anında görüyoruz. Daha sonra en yakın ekibi bu bölgeye sevk ediyoruz” dedi.

2 dakikada tespit, anında mesaj! Orman yangınlarıyla mücadelede yapay zeka dönemi

YANGIN KULELERİ AKILLI OLACAK

Yangın tespit süresinin 2 dakika olduğunu kaydeden Bakan Pakdemirli, kameraların dumanı algılama mesafesinin ise 20 kilometre olduğunu söyledi. Bakan Pakdemirli ayrıca, mevcut bulunan orman kulelerinin yüzde 70’nin ise 2030 yılına kadar akıllı kule haline getirmeyi hedeflediklerini belirtti.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, akıllı kule sayısı 76, kamera bulunan kule sayısı 103, toplam kamera sayısı ise 358. Kulelerde kurulu bulunan kameralar aracılığıyla yapay zekâ ve makine öğrenmesiyle 20 kilometre mesafeden duman tespiti yapılarak ilgi yerlere SMS veya MMS olarak alarm gönderiliyor. Bir kuleden 20-50 bin hektar alan yaklaşık olarak 2 dakikada taranıyor. Program üzerinde yangının algılandığı kamera aracılığıyla yangın noktasının koordinatları belirleniyor. Daha sonra bu noktaya hemen ekipler sevk ediliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...