Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
29 Aralık 2021 06:22

Yargıda yeni dönem 1 Ocak’ta başlıyor

Sulh ceza hâkimliğince verilen tutuklama ve adli kontrol kararlarına yapılacak itirazların, başka bir sulh ceza hâkimliği yerine bir üst mahkeme olan asliye ceza mahkemelerine yapılmasına 1 Ocak 2022’de başlanacak.

Yargıda yeni dönem 1 Ocak’ta başlıyor
yargı,,mahkeme,,tutuklama,

Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında TBMM’de kabul edilerek kanunlaşan 4. Yargı Paketi ile Ceza Muhakemesi Kanunu’nda bazı değişiklikler yapıldı. Bu kapsamda, 1 Ocak 2022’de yürürlüğe girecek değişiklikler arasında sulh ceza hâkimliğinin tutuklama ve adli kontrol kararlarına yönelik itiraz usulleriyle ilgili düzenleme de yer aldı.

Buna göre, sulh ceza hâkimliklerinin söz konusu kararlarına yapılacak itirazlar, başka sulh ceza hâkimlikleri yerine 1 Ocak’tan itibaren bir üst mahkeme olan asliye ceza mahkemesi hâkimlerince karara bağlanacak. Asliye ceza mahkemesi hâkimleri, itirazlarda kararların hukuki yerindeliğini değerlendirecek, tutuklama ve adli kontrole ilişkin itirazları kabul edecek ya da reddine hükmedecek.

Sulh ceza hâkimliği işlerinin, asliye ceza hâkimi tarafından görüldüğü yerlerde ise itirazı inceleme yetkisi, ağır ceza mahkemesi başkanına ait olacak. Adli kontrol süresi de 1 Ocak’tan itibaren ağır ceza mahkemesinin görevine girmeyen işlerde en çok iki yıl olacak. Bu süre zorunlu hâllerde gerekçesi gösterilerek bir yıl daha uzatılabilecek. Ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde adli kontrol süresi en çok üç yıl olacak, bu süre zorunlu hâllerde gerekçesi gösterilerek uzatılabilecek. Adli kontrolün devamı da dört ayda bir incelenecek

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...