Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
16 Haziran 2021 11:19

Yargıtay'dan Balyoz’da beraat kararı bozdu: Çetin Doğan yeniden yargılanacak

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, “Balyoz Planı” davasında bazı sanıklara verilen beraat kararını bozdu.

Yargıtay'dan Balyoz’da beraat kararı bozdu: Çetin Doğan yeniden yargılanacak
Yargıtay,Balyoz davası,Çetin Doğan

31 Mart 2015’te 236 sanığa yüklenen suçu işledikleri sabit olmadığından verilen beraber kararına Anadolu Cumhuriyet Başsavcıvekili Mehmet Aydın, beraat etmelerinin usül ve yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle temyiz başvurusunda bulundu. Sabah gazetesinin haberine göre sanıklar Çetin Doğan, Behzat Balta, Mehmet Kaya Varol, İhsan Balabanlı, Metin Yavuz Yalçın, Erdal Akyazan ve Emin Küçükkılıç hakkında yapılan başvuruda temyiz incelemesi tamamlandı. Yapılan inceleme sonrasında sanıklar hakkında verilen beraat kararı bozuldu.

GEREKÇELİ KARARDA “HUKUK DEVLETİ” VURGUSU

Yargıtay 16. Ceza Dairesi gerekçeli kararında Türkiye’nin bir hukuk devlet olduğu belirtilerek, başarıya ulaşmış bir darbenin yargılanmasının ne denli güç ise icrasına başlanmış bir darbenin de başarılı olmama ihtimali bile anayasal demokratik düzene zarar verildiği belirtildi. Kararda ayrıca Doğan ve 1. Ordu Komutanlığı’nda görevli rütbeli diğer sanıklar ile haklarında beraat kararı kesinleşen bir kısım sanıkların “Olasılığı En Yüksek Senaryo Semineri” çerçevesinde toplantı yapıldığı belirtildi. AK Parti hükümeti yerine "Milli Mutabakat Hükümeti kurmak", İstanbul’da il, ilçe belediye başkanlıklarına atamalar yapmak, gözaltılar ve tutuklamalar gerçekleştirmek ve birçok TSK'nın görev, yetki ve sorumlulukları ile bağdaşmayan içerikte konuştukları ve plan hazırlandıkları belirtildi. Söz konusu seminer çalışma metninin Genelkurmay Başkanlığınca da olağan dışı görülerek bu konuda inceleme yaptırıldığı ve daha sonrada Yüksek Askeri Şura'da sanık Çetin Doğan ve bir kısım sanıkların emekli edildiğinin anlaşıldığı kaydedildi.

3 YILDAN 12 YILA KADAR HAPİS

Hükümde ayrıca sanıklar tarafından da varlığı kabul edilen seminer çalışmasında, yine sanıklar tarafından gerçekleştirildiği kabul edilen ses kayıtlarının konuşma içerikleri vukuu bulan eylemlerinin unsurları itibariyle Türk Ceza Kanununun ilgili maddesince "suç için anlaşma" suçundan 3 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası düzenlenmesi suçunun nazara alındığı belirtildi. Yapılan açıklamada ayrıca sanıklar Çetin Doğan, Behzat Balta, Mehmet Kaya Varol, İhsan Balabanlı, Metin Yavuz Yalçın, Erdal Akyazan ve Emin Küçükkılıç hakkında verilen beraat kararını bozulduğu belirtildi. Sanıkların Ağustos 2003 yılı ve öncesinde işledikleri "Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs" suçundan 3 yıldan 12 yıla kadar cezalandırılmalarını istedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...