Tgrt Haber
07 Haziran 2021 18:10

Yargıtay HDP'nin kapatılması istemiyle yeniden dava açtı

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP'nin kapatılması istemiyle yeniden dava açtı. Hazırlanan iddianame, Anayasa Mahkemesine gönderildi.

Yargıtay HDP'nin kapatılması istemiyle yeniden dava açtı
Yargıtay,HDP,Kapatılma

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP'nin kapatılması istemiyle yeniden dava açtı. Başsavcılık tarafından hazırlanan iddianame, Anayasa Mahkemesine gönderildi. Başsavcılık tarafından HDP'nin kapatılması istemiyle hazırlanan yaklaşık 850 sayfalık iddianamede, 500'e yakın partili hakkında siyasi yasak istenirken, partinin banka hesabına tedbir konulması da talep edildi.

İDDİANAME "EKSİK" DENİLEREK İADE EDİLMİŞTİ

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunca 31 Mart'ta eksiklik tespit edildiği gerekçesiyle iade edilmesine karar verilen iddianame, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmiş, iddianameyle birlikte, iadeye ilişkin kararın gerekçesi de başsavcılığa iletilmişti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Anayasa Mahkemesinin belirlediği eksikleri tamamladıktan sonra iddianameyi tekrar Yüksek Mahkemeye gönderdi.

"EYLEMLER İLE PARTİ BAĞI KURULMAMIŞ"

İade kararında, İddianamenin "Değerlendirme ve Sonuç" başlığı altında açıklanacağı eylemler ile Partinin bu eylemlerin odağı haline gelmesi arasındaki ilişkinin ortaya konulmadığı, bu durumun ise Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 174. Maddesine göre, "yüklenen suçu oluşturan olayların mevcut delillerle ilişkilendirilerek iddianamede açıklanma" zorunluluğunun yerine getirilmemesine ve bu anlamda iddianamede yer alması gereken bir unsurun eksikliğine yol açtığı belirtildi.

CEZA KANUNUN 170. MADDESİNE AYKIRI

İade kararında, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan HDP'nin kapatma iddianamesinin Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 170. maddesine aykırı olarak düzenlendiği, aynı kanunun 174. maddesi uyarınca da iddianamenin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına iadesine oy birliği ile karar verildiği belirtildi.

İDDİANAME YENİDEN GÖNDERİLDİ

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Anayasa Mahkemesinin belirlediği eksikleri tamamladıktan sonra iddianameyi yeniden Yüksek Mahkemeye gönderdi. İddianamenin Yüksek Mahkeme'ye ulaşmasının ardından yeniden raportör görevlendirilecek ve AYM Genel Kurulu belirlenecek bir günde ilk incelemeyi yapacak

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...