Tgrt Haber
11 May 2018 17:38

Yazar Mehmet Niyazi Özdemir vefat etti

Tarihçi, yazar ve felsefeci Mehmet Niyazi Özdemir, yaklaşık 1 aydır tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Yazar Mehmet Niyazi Özdemir vefat etti
Karacaahmet Mezarlığı,Marmara İlahiyat Fakültesi Camisi,Niyazi Özdemir,

Tarihçi, yazar ve felsefeci Mehmet Niyazi Özdemir'in cenazesi yarın öğle vakti Marmara İlahiyat Fakültesi Camisi'nden kılınacak namazın ardından Karacaahmet Mezarlığı'na defnedilecek

Alınan bilgiye göre, Özdemir, Acıbadem Koşuyolu Hastanesi'nde hayata gözlerini yumdu. Özdemir'in cenazesinin yarın öğle vakti Marmara İlahiyat Fakültesi Camisi'nden kılınacak cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı'na defnedileceği öğrenildi.

Adapazarı'nda 8 Nisan 1942'de doğan Özdemir. 1953'te Akyazı İlkokulu, 1957'de Haydarpaşa Lisesi, 1964'te ise İstanbul Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Özdemir aynı zamanda Felsefe bölümünden de diploma aldı.

İlk makalesi 1967'de Milli Hareket dergisinde yayınlanan yazar, Türkiye, Babıalide Sabah, Gündüz, Muhalif ve Tercüman gazetelerinde yazdı.

"Ölüm Daha Güzeldi" romanıyla 1982'de Türkiye Milli Kültür Vakfının "Yılın Romanı Ödülü"nü, 1999'da ise "Çanakkale Mahşeri" eseriyle "Türkiye Yazarlar Birliği Roman Ödülü"nü kazandı.

"Tarihi romanlaştıran yazar Mehmet Niyazi Özdemir"

Yaklaşık bir aydır tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden tarihçi, yazar ve felsefeci Mehmet Niyazi Özdemir, eserlerinde milli konuları işlerken, Türkiye'nin sosyal yapısı üzerine de görüşlerini açıklıyordu.

Özdemir, Adapazarı'nda 8 Nisan 1942'de dünyaya geldi. Sırasıyla Akyazı ilkokulu ve ortaokulunu bitiren Özdemir, 1957'de Haydarpaşa Lisesi'ni, 1964'te ise İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Felsefe bölümünde de sertifika alan Özdemir, felsefe doktorası yapmak üzere gittiği Almanya'da, Goethe Enstitüsü'nde dil öğreniminin ardından Marlburg, Bonn ve Köln üniversitelerinde araştırmalar yaptı.

Mehmet Niyazi Özdemir, Moxburg Üniversitesi'nde Prof. Dr. Ditrich Pirson'un yanında "Türk Devletlerinde Temel Hürriyetler" konulu doktorasını 1976'da tamamladı ve 1988'e kadar Almanya'da kaldı.

"Vatan" başlıklı ilk makalesi 1967'de Milli Hareket dergisinde okuyucuyla buluşan Özdemir'in köşe yazıları, Tercüman, Türkiye ve Yeni Şafak'ın da aralarında bulunduğu çeşitli gazetelerle Yeni Hafta, Nizam-ı Alem, Türk Yurdu, Ufuk Çizgisi, İnsan ve Kainat, Türk Edebiyatı dergilerinde okuyucuyla buluştu.

Özdemir, radyo ve televizyon programına uyarlanan "Ölüm Daha Güzeldi" romanıyla 1982'de Türkiye Milli Kültür Vakfı'nın "Yılın Romanı Ödülü"nü kazanırken, 1991'de eser Arapça'ya da çevrildi.

"Çanakkale Mahşeri" eseriyle 1999'da "Türkiye Yazarlar Birliği Roman Ödülü"ne layık görülen yazar Özdemir, 2000 yılında ise Türk Ocakları Osman Turan Türklük Araştırmaları Armağanı'nı aldı.

Mehmet Niyazi Özdemir, eserlerinde hem milli konuları ön plana alırken hem de Türkiye'nin sosyal yapısı üzerine görüşlerini açıklıyordu.

Tezli romanlarıyla tanınan Özdemir, 1969'da "Varolmak Kavgası", 1971'de "Bayram Hediyesi", 1977'de "Çağımızın Aşıkları", 1982'de "Ölüm Daha Güzeldi", 1989'da "Yazılmamış Destanlar", 1998'de "Çanakkale Mahşeri" 2001'de ise "Dahiler ve Deliler" adlı roman ve hikaye kitaplarını kaleme aldı.

Yazarın inceleme ve deneme eserleri arasında ise "Millet ve Milliyetçilik", "İslkam Devlet Felsefesi", " Türk Devlet Felsefesi", "Medeniyet Ülkesini Arıyor", "Türkiye'nin Meseleleri I Kültür, "Türkiye'nin Meseleleri II Devlet", "Millet ve Şark Milliyetçiliği", "Medeniyetimizin Analizi ve Geleceği", "Millet ve Türk Milliyetçiliği" ve "Mütareke ve Kurtuluş Savaşının Başlangıç Döneminde Türk Demir Yolları: Yapısal ve Ekonomik Sorunlar 1918-1920" yer almaktadır.

Özdemir, yarın öğle vakti Marmara İlahiyat Fakültesi Camisi'nde kılınacak cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı'na defnedilecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...