Tgrt Haber
16 Kasım 2021 10:18

Yemeksepeti hacklendi mi? Hackerler Yemeksepeti'nden ne istiyor?

Yemeksepeti hackenlendi iddiaları gece saatlerinden bu yana konuşulmaya devam ediyor. Milyonlarca kullanıcının bilgilerinin çalındığı iddia edilirken Yemeksepeti açıklama yaptı. Peki Yemeksepeti hacklendi mi? Hackerler Yemeksepeti'nden ne kadar fidye istiyor? Nevzat Aydın neden istifa etti?

Yemeksepeti hacklendi mi? Hackerler Yemeksepeti'nden ne istiyor?
yemeksepeti,nevzat aydın

Yemeksepeti’nin 8 aylık sonra tekrar hacklendiği iddia ediliyor. Türkiye’nin en büyük yemek sipariş platformu olan Yemeksepeti 8 ay önce hacklenmiş ve milyonlarca kullanıcının verileri Bitcoin karşılığında satışa çıkarılmıştı. Olayın ardından şirketin kurucusu Nevzat Aydın platformun kullanıcılarından özür dilemiş ve olayın tekrarlanmaması için çalıştıklarını belirtmişti. Dün gece saatlerinde sosyal medyada Yemeksepeti hacklendi iddiaları dolaşmaya başlad. İşte Yemeksepeti hacklendi iddiaları ve tüm detaylar. 

YEMEKSEPETİ HACKLENDİ Mİ? 

Dün gece saatlerinde Mesut Çevik isimli kullanıcı Yemeksepeti’nin hackelendiğini ve hackerlerin kendine mail yoluyla ulaştıklarını paylaştı. Hackerlerın Nevzat Aydın’a ulaştıkları ve aralarında geçen konuşmayı paylaştıkları söylendi. Buna göre hackerler ‘’Merhaba Nevzat. Sana kötü haberlerimiz var, yeniden hacklendiniz. Elimizdeki verilen 2021 Mart ayındaki sızıntıdan kalma olmadığını kanıtlamak için sana 2021 Nisan ayından sonraki bazı verileri gönderiyoruz. Lütfen dikkatlice oku ve bize hemen dönüş yap’’ mesajını gönderdi. Bitcoin karşılığı bilgileri paylaşmayacaklarını belirten hackerlara Nevzat Aydın olduğu iddia edilen kişi bilgileri ödeme yapsa dahi paylaşmayacaklarından emin olmadığını belirtti. Hackerler içinde isimlerin, telefon numaralarının, adreslerin, e-posta adreslerinin, adres tariflerinin ve bazı kredi kartlarının son 4 hanesinin olduğu 30 milyon satırdan fazla bilginin ellerinde olduğunu belirti. Nevzat Aydın’ın ise yaşanan bu diyalog ardından istifa edildiği söyleniyor. Kasım ayı başında kurucu Nevzat Aydın, Yemeksepeti’ndeki CEO’luk görevinden istifa edeceğini açıklamıştı. Görevden ayrılacağını sosyal medya hesabından açıklayan Nevzat Aydın, ailesine ve kendine daha çok zaman ayırmak istediğini, 21 yıldır üstlenmiş olduğu bu görevi layıkıyla yerine getirmeye çalıştığını ifade ederek, görevi Mert Baki'ye devrettiğini ifade etmişti. 

Olayın ardından ibrahim Haskoloğlu isimli gazeteci Yemeksepeti hackerlarına ulaştığını ifade etti. Haskoloğlu ''Yemeksepeti’nden yaklaşık 50 milyon kişinin verilerinin çalınıp Darkweb’de satıldığı belirtilmişti. Verileri satışa sunan Hacker’a ulaştım, kanıtlaması için kendi adresimi, telefon numaramı göndermesini istedim. Kendisi açık adresimin tarifiyle beraber telefon numaramı gönderdi'' açıklamasıyla birlikte hackerlerdan geldiğini iddia ettiği maili paylaştı. Yemeksepeti hackerlerının ''Yemeksepeti iyi bir miktarda para verirse verileri kimseye satmayacağız'' dediği söyleniyor. Hackerlerin fidye miktarını konuşacağız dediği biliniyor. 

Yemeksepeti hacklendi mi? Hackerler Yemeksepeti'nden ne istiyor?

YEMEKSEPETİ AÇIKLAMA YAPTI 

Yemeksepeti hacklendi iddialarınına ardından şirket açıklama yaptı. Şirket iddiaları yalanlarken şu açıklamaya yer verdi: 

"Yemeksepeti olarak bu tip yasadışı talepleri değerlendirmeye dahi mümkün olmadığını belirterek, konuyla ilgili tüm resmi kurumları bilgilendirdiğimizi ve yasal süreci başlattığımızı ifade etmek isteriz. Yemeksepeti olarak kullanıcı verilerini korumanın en temel önceliğimiz olduğunu ve bu kapsamda siber güvenlik tedbirlerimiz en üst düzeyde aldığımızı vurgulamak isteriz. Bu son olayla bağlantılı olarak da Yemeksepeti sistemlerinde bir veri ihlali olup olmadığı uzman ekiplerce detaylı bir şekilde araştırılmış, herhangi bir veri ihlali ya da hırsızlığı kesinlikle tespit edilmemiştir. Diğer taraftan, bir veri hırsızlığı yaşanması durumunda yapılması gerekenler kanunlarla açıkça belirlenmiş olup, Yemeksepeti olarak bugüne kadar yaptığımız gibi kanunlara uygun şekilde açık ve şeffaf bir süreç yürüteceğimizi kamuoyuna duyururuz."

YEMEKSEPETİ HACKERLARI: BİR HAFTA SÜRE VERİYORUZ 

İbrahim Haskoloğlu sosyal medya hesabından kendine ulaşan hackerlerın mesajını paylaştı. İddiaya göre hackerler ''Yemeksepeti'nin komik basın duyurusunu okuduk. Yalan söylüyorlar çünkü sistemi nasıl ihlal ettiğimizi bilmiyorlar. Yemeksepeti çalışanlarının açık adreslerini ve telefon numaralarını herkese açık yayınlayacağız.Onlara verdiğimiz süre 1 haftadır'' açıklamasını yaptı. 

Yemeksepeti hacklendi iddialarının ardından vatandaşlar nasıl önlem almaları gerektiğini araştırmaya başladı. Bilişim uzmanları vatandaşların alabileceği pratik önlemleri açıkladı. Buna göre:

  • Yemeksepeti ve mail parolalarınızı güncelleyin.
  • Mailinizde 2FA açın.
  • Aynı parolayı kullandığınız platform varsa parolasını değiştirin.
  • Güçlü parolalar seçin.
  • Sanal kart kullanın.
  • İnternet bankacılığınızın özelliklerini sınırlandırın.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...