Tgrt Haber
14 Ekim 2021 15:09

Yerli aşının klinik çalışmaları sorumlusu açıkladı! Rutin aşılama Turkovac ile devam edecek

Heyecanla beklenen Turkovac’ta son aşamaya gelindi. Aşının klinik çalışmalarından sorumlu Doç. Dr. Bedia Dinç, hayata geçirdikleri yeni çalışmayı TGRT Haber’e anlattı. Dinç, acil kullanım onayının alındıktan sonra aşılamaya Turkovac ile devam edileceğini açıkladı.

Yerli aşının klinik çalışmaları sorumlusu açıkladı! Rutin aşılama Turkovac ile devam edecek
Biontech,Turkovac,Sinovac,Covid-19

Türkiye’nin heyecanla beklediği ve Covid-19 ile mücadelesinde yeni bir sayfa başlatacak olan Turkovac’da son aşamaya geldi. TGRT Haber, Turkovac’ın klinik çalışmalarını yerinde inceledi. Aşının çalışmalarının yapıldığı Erciyes Üniversitesi, aşıyla ilgili önemli bir çalışmaya daha imza atıyor. Turkovac’ın hatırlatıcı doz olarak etkinliği üzerine çalışma yapıyor. Aşının klinik çalışmalarından sorumlu Ankara Şehir Hastanesi’nden Doç. Dr. Bedia Dinç, aşıyla ilgili gelişmeleri ve gelinen son aşamayı TGRT Haber’e anlattı. 

TURKOVAC SİNOVAC’DAN DAHA ETKİN 

Dinç, Turkovac’ın inaktif aşı olduğunu ve Sinovac aşısı ile aynı etkinliğe sahip olduğunu söyledi. İlk etapta hiç aşılanmamış kişilerde Turkovac’ın güvenlik ve etkinlik denemelerinin yapıldığını belirten Dinç, “Güvenliği tespit edilip onaylandıktan sonra etkinlik açısından farklı çalışmalar yapıldı. Bu çalışmada ise hatırlatma dozu olarak aşının etkinliğini tespit etmeye çalıştık. Bu aşamada 18-60 yaş arasında 2 doz Sinovac aşısı yapılmış kişilerde, üzerinden en az 90 gün en fazla 270 gün geçmesi şartıyla, Sinovac ile Turkovac hatırlatma dozu yaptık. Bu iki aşı arasındaki etkinlik farkına bakacağız” dedi. Bazı popülasyonlarda Turkovac’ın Sinovac’a göre daha fazla etkin olduğunu belirten Dinç, kısa bir süre sonra verilerin açıklanacağını söyledi. 

Dinç, Biontech aşısı olmuş kişilerde hatırlatma dozu olarak Turkovac’ın etkinliğini ölçmek için bir çalışmaya daha ihtiyaçları olduğunu belirterek bu çalışmanın da önümüzdeki günlerde hayata geçirileceğini belirtti. 

Yerli aşının klinik çalışmaları sorumlusu açıkladı! Rutin aşılama Turkovac ile devam edecek

 RUTİN AŞILAMA TURKOVAC İLE DEVAM EDECEK

Turkovac’ın Faz-3 çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Dinç, ilk etapta yeterli gönüllü bulamayız düşüncesiyle çalışmayı 41 merkeze yaydıklarını söyledi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ‘gönüllü çağrısı’ üzerine 7.000 kişinin başvurduğunu belirten Dinç, gönüllülerden çok fazla destek aldıklarını vurgulayarak onlara teşekkür etti. 
Dinç, çalışmaları sahada yürüttüklerini ve verileri Sağlık Bakanlığı ilettiklerini söyledi. Acil kullanım onayı alındıktan sonra seri üretime geçileceğini ve rutin aşılamanın Turkovac ile devam edeceğini kaydetti. 
 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...