Tgrt Haber
28 Aralık 2021 07:16

Yerli ırk yetiştiricileri: Pitbull engellensin

Gaziantep'te Asiye Ateş'in ağır yaralanmasının ardından yasaklı ırk köpekler yeniden gündeme geldi. "En güvenilir yol arkadaşı bizimkiler" diyen Kangal ve Malaklı gibi yerli köpek ırkı yetiştiricileri Pitbull'un engellenmesini istiyor.

Yerli ırk yetiştiricileri: Pitbull engellensin
kangal,,malaklı,,pitbull,,köpek,,asiye ateş,

Bir anda canavarlaşıp adeta silah hâline gelen Pitbull cinsi laboratuvar köpeklerin beslenmesi yasak. Ancak kurala uyan yok. Yerli köpek üreticileri “en güvenilir yol arkadaşı bizimkiler” dedi. Aksaray’da Malaklı köpeği yetiştiricileri “Anadolu aslanı saldırmaz” diye konuştu. Sivas’da Kangal köpeği yetiştirici ise “Kangal sevgi doludur. Çocuğu korur” diyerek yerli köpek önerdi.

Pitbull cinsi köpekler, Gaziantep’te dört yaşındaki Asiye Ateş’in ağır yaralanmasının ardından yeniden gündemde. Yerli ırk olduğu AB nezdinde tescili yaptırılarak kanıtlanan Kangal ve malaklı üreticilerinden Pitbull saldırılarına tepki geldi. Laboratuvar köpeği Pitbull için acilen kalıcı çözüm bulunmasını isteyen üreticiler ‘Anadolu aslanları’na gereken değerin verilmediğini ifade etti.

İşte yerli üreticilerin konuyla ilgili açıklamaları:

 “PITBULL’A KARŞIYIZ”

Pitbull köpeğine kesinlikle karşı olduklarını dile getiren Aksaray Malaklı Çoban Köpekleri Yetiştirme Derneği Başkanı Hikmet Dursun, “Asiye kızımıza yapılanları herkes gördü. Ülkemizde bunu istemiyoruz. İmza toplamaya başladım, bunun engellenmesi için elimizden geleni yapıyoruz. O benim çocuğum da olabilirdi” dedi.

“MALAKLI’NIN AİLE BAĞI GÜÇLÜDÜR”

Pitbull’un tabiatında saldırmanın olduğunu belirten Dursun, “Ne yaparsan yap durduramazsın. Malaklı öyle mi, asla... İnsanlarla diyaloğu yüksek, direkt aile bağı güçlüdür. Her yerde besleyebilirsin. Bire bir saldırı asla yok. Kaldığımız sitede altı yıldır duruyor, tek bir olumsuzluğunu duyan yok. Oynayabildiğin kadar oyna. Ürettiğimiz çiftlikler var, oraya da her gün en az 25 araç geliyor. Aileler çocuklarını alıp gönül rahatlığıyla ziyaretler gerçekleştiriyor” diye konuştu.

Yerli ırk yetiştiricileri: Pitbull engellensinAksaray Malaklı Çoban Köpekleri Yetiştirme Derneği Başkanı Hikmet Dursun

 

Pitbull köpeğinin iyi yetiştirilse dahi sonunda saldırganlığa yöneldiğini belirten Sivas’ta Kangal köpeği yetiştiricisi Hüseyin Yıldız, Pitbull’ların suç dosyaları kabarık olan kişilerin eline geçtiğinde ise saldırganlıklarının daha da arttığını söyledi.

PITBULL’LARIN YARALAMA EĞİLİMİ YÜKSEK

Pitbull’ların yaralama eğiliminin yüksek olduğu için elden çıktıklarında her şeyi yapabildiklerini aktaran ve “İkili saldırılar ise Pitbull köpeklerinde en çok korktuğumuz durum” diyen Kangal yetiştiricisi Yıldız, “Asiye kızımızın da başına gelen bu. Köpek hedefe kitleniyor, orada ne yaparsan yap fayda etmiyor. Kesinlikle bunlar yasaklanmalı. Ülkemizde bunun önüne geçilmeli” dedi.

Yerli ırk yetiştiricileri: Pitbull engellensinKangal köpeği yetiştiricisi Hüseyin Yıldız

 

“YERLİ IRKLARA DAHA ÇOK DEĞER VERİLMELİ”

Yasaklı ırk olan Pitbull köpeklerinin aksine yerli ırk olan Kangal’ın ise narin ve çocuklara karşı özel bir koruyuculuğu olduğunu belirten Yıldız, “Kangal sevgi doludur. İçten koruma içgüdüsüne sahiptir. O yüzden kendi ırklarımızın daha değer kazanması gerekir. Bu işin içinde olan birisi olarak ben bile korkuyorum. Çocuklarımı kendim okula götürüyorum” diye konuştu.

KÖPEK SAHİPLERİ TEHLİKEYİ ARTIRIYOR

Köpeklerin bir güç gösterisine dönüştürüldüğünü belirten uzmanlar ise hayvanların sahipleri tarafından kendi egoları için kullanıldığını söyledi. Köpeklerin sahipleri tarafından kötü eğitildiğini ve yönlendirildiğini vurgulayan uzmanlar, “Ardından onların elinde bir silaha dönüşüyor. Köpeğin genetiği ısırmaya endeksli. Kanuni düzenlemeler yapılmadığı için hayvanları suça karıştıranlara bunun için de ayrı bir ceza verilmiyor” dedi.

TESCİLLİ YERLİ KÖPEK IRKLARIMIZ

  • Kangal
  • Akbaş
  • Boz
  • Malaklı
  • Karadeniz Çoban Köpeği
  • Zerdava
  • Saluki
  • Osmanlı Zağarı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...