Tgrt Haber
31 Temmuz 2021 20:36

'Yeşil vatan' alevler içinde: Türkiye'deki orman yangınlarında son durum

Türkiye'nin ciğerleri yanmaya devam ediyor. Dört bir yanda çıkan orman yangınlar ülkemizi üzüntüye boğdu. Orman Genel Müdürlüğü, yangınlarla ilgili son durumu devamlı olarak kamuoyuyla paylaşıyor. Bakan Pakdemirli ise ülke genelinde 4 gündür doğal bir afet yaşandığını belirtti.

'Yeşil vatan' alevler içinde: Türkiye'deki orman yangınlarında son durum
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli,Yangın,Türkiye,Antalya,Manavgat,Orman,Orman ve Genel Müdürlüğü

Ege ve Akdeniz bölgelerinde çıkan yangınlar, Türkiye'yi üzüntüye boğdu. Ülke genelinde resmen seferberlik ilan edildi. Yangın bölgesindeki vatandaşlar ellerine kova,kürek,çapa ve su ne bulursa alarak yardıma koşuyor.

YANGINLARDA SON DURUM... (UŞAK YANGINI KONTROL ALTINA ALINDI)

Orman ve Genel Müdürlüğü, devamlı olarak kamuoyuna yangınlar hakkında bilgi veriyor. Ülke genelinde 28-29-30 Temmuz tarihlerinde çıkan yangınlara ilişkin son değerlendirmeler paylaşıldı. Orman Genel Müdürlüğü'nün Twitter hesabından yapılan paylaşımda, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "107 tane orman yangını çıktı, bunun 98'i kontrol altında 9'u devam ediyor" ifadelerini kullandı

'Yeşil vatan' alevler içinde: Türkiye'deki orman yangınlarında son durum

DEVAM EDEN YANGINLAR

Tabloya göre, söndürme işlemleri devam eden yangınlar ise şu şekilde sıralandı;

Antalya - Mersin - Muğla - Uşak(Kontrol altına alındı)

"ORMAN KAHRAMANLARININ MÜCADELESİ SÜRÜYOR"

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamasında yangınlarla ilgili bir tablo da paylaşan Bakan Pakdemirli, şu ifadeleri kullandı:

"Zaman zaman 40-50 derecelrer çıkan hava sıcaklığına, düşük neme ve 50-60 kilometreden daha hızlı esen rüzgara rağmen ormanın kahramanlarının yangınlarla mücadelesi canla başla sürüyor."

'Yeşil vatan' alevler içinde: Türkiye'deki orman yangınlarında son durum

"TEŞKİLATIN MORALİNİ KİMSENİN BOZMA HAKKI YOK"

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye'yi kasıp kavuran orman yangınlarıyla ilgili son durumu paylaştı. Gece yarısı gazetecilerin karşısına geçen Bakan Pakdemirli, 107 yangının 98 tanesinin kontrol altına aldığını duyurdu. "Teşkilatımızın moralini bozmaya kimsenin hakkı yok" diyen Pakdemirli, yarından itibaren nem oranının yüzde 10'lara düşeceğini belirterek, "Bunun anlamı çok daha dikkatli olmalıyız. Sabah çalışmalarımızı bu duruma göre koordine edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Bekir Pakdemirli'nin konuşmasından öne çıkanlar:

Aktif sahada tüm teknoloji kullanan bir kurumuz. Kamu da bizim kadar teknoloji kullanan kurum yoktur.Bu yangınlarla ilgili kararları aldık. İlgili arkadaşlara gönderdik. Bizim tabi ki yangınla ilgili yoğun bir gündemle karşı karşıyayız.5 ila 10 tanesi büyük yangın olur. 20-30 tane yangın da medyaya haber olacak şekilde olur. Ama 3000 bine yakın yakınla ekiplerimiz her sene mücadele eder. Bu sene maalesef hava şartlarının olumsuz gitmesinden dolayı 10 tane büyük yangını 3-4 gündür sahada koordine etmeye gayret gösterdik.Yangınların da tabi ki çok sayıda yangının olmasının sebebi bu. Eksik bir şey var mıdır? gibi sorular vatandaşlarımızın aklına gelebilir. En çok personel barındıran orman teşkilatlarından bir tanesidir. 107 tane yangın çıktı. Bunun 98 tanesi kontrol altında. 9 tanesinde yangınlar devam ediyor. Ekiplerimiz yorgun ama son derece motive bir şekilde çalışmalarına devam ediyorlar. Antalya, Manavgat, Gündoğmuş'ta yangınlar devam ediyor. Ciddi durum buralarda devam ediyor. Gelişmeler oldukça açıklama yapacağız. Silifke'de bir yangın var. İyiye doğru gidiyor. Adana'daki tüm yangınlar kontrol altına alındı. Adana'daki 3 yangın da çok büyük yangındı. Muğla'da 4 yangın var. Bodrum ve Milas'a araç takviyesiyle buradaki güçler ile birlikte netice alma gayreti içinde olacağız.Yangının söndürülmesinin zor olduğu durumla karşı karşıyayız. Yarın itibarıyla nem %10'lara düşüyor. Bunun anlamı çok daha dikkatli olmalıyız. Sabah çalışmalarımızı bu duruma göre koordine edeceğiz. İhtiyaca göre gelen araçlara göre duruma göre yangın bölgelerine yolluyoruz. Tüm komşularımız yangınlarda elimizde bulunan ihtiyaç fazlası olan tüm hava araçlarımızı teklif ediyoruz. Uçak olarak dünyada az bulunur bir filo sahibiyiz. En güçlü hava filosuna sahibiz. Akdeniz coğrafyasının da en güçlü filolarından bir tanesidir. En kalabalık teşkilatlardan da bir tanesidir.

"SİYASETİN TİYATRO OLDUĞUNU İYİ BİLİRİM"

Bu elim olay üzerinden siyaset yapılması, başta teşkilatımı üzüyor. Siyasetin tiyatro olduğunu iyi bilirim. Allah'ın izniyle kimse moralimizi bozamaz. Sivil ve Orman teşkilatından şehitlerimizin olduğu bir dönemde morallerini bozmaya kimsenin hakkı yok. Bedenlerini siper eden arkadaşlarımız bugün de Marmaris'te 14-15 arkadaşımız büyük tehlike atlattılar. Teşkilatımız çok motive çalışıyor, dünyanın en iyilerinden biri. 3 günde 98 yangını kontrol altına almak her babayiğidin harcı değildir. İstismarcılara seslenmek istiyorum, siyasi istismarcılara sesleniyorum. Türkiye orman yangınlarında dünyanın en iyilerinden biri. Bizi ekimizi ve milletimizi mücadelemizden alı koyamayacaksınız. 1 giden fidanımız karşılığında bin fidan dikeceğiz. Hiç merak etmeyin, en kısa zamanda kalan yangınlarla neticeyi alıyor olacağız.

THK İLE SORUNUMUZ YOK"

Eskiye rağbet olsa bit pazarında yağmur yağardı. Biz ciddi işlerle uğraşıyoruz. Bize sahada her ekipmanın en iyisi gerekir. Şimdi miladını doldurmuş, uçmakta zorlanan ekipmanla teşkilatımız bir karar aldı. Ben de arkasında durdum. Bizim THK ile hiçbir sorunumuz olmaz. Şuan orman teşkilatımız niye THK ile çalışıyor o zaman. Bizim kurumlarla da bir problemimiz olmaz. THK'nın 2 tane önemli müşterisi var. Biri sağlık Bakanlığı diğeri de orman teşkilatı. Bizim gerçekten işimiz zor bir iş. Dünyanın en iyileriyle çalışıyoruz. İHA'larla çalışıyoruz. Ama artık eskimiş, miladını doldurmuş herhangi bir uçağı kullanma lüksümüz yok. Çünkü 1 ağaca para biçemeyiz. Lütfen bunu herkesin anlaması gerekiyor

 

 

 

"TÜRKİYE ORMAN YANGINLARIYLA MÜCADELE SON DERECE BAŞARILI"

Bakan Pakdemirli, Avrupa Orman Yangını Bilgi Sistemi verilerine göre Akdeniz ülkelerinin son 10 yılda zarar gören ormanlık alan oranına bakıldığında Türkiye'nin aynı iklim kuşağındaki diğer ülkelere göre orman yangınlarıyla mücadelede son derece başarılı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Son 10 yılda Portekiz'de yıllık ortalama 134 bin hektar, İspanya'da 94 bin hektar, İtalya'da 64 bin hektar, Yunanistan'da 24 bin hektar, Fransa'da 12 bin hektar orman alanı yanarken; ülkemizde yıllık ortalama 7 bin hektar ormanlık alan zarar gördü. Yine 2020'de ABD'de yangın başına düşen alan 68 hektar, Kanada'da 76 hektar, İspanya'da 20,4 hektar, Fransa'da 7,6 hektar iken, ülkemizde yangın başına düşen alan 6,2 hektar olarak gerçekleşti. Elbette bizim hedefimiz, tek bir ağacın dahi zarar görmemesidir. Ancak bu veriler de gösteriyor ki, orman yangınlarıyla mücadelede ülkemiz dünyadaki en başarılı ülkelerden biridir."

"NOKTA ATIŞI MÜDAHALELERİ SERİ HALE GETİRDİK"

Tüm dünyanın orman yangınlarıyla mücadele ettiğini hatırlatan Bakan Pakdemirli, küresel ısınmanın da etkilediği iklimsel risklerin dünya ormanları için yangın tehlikesini artırdığını belirtti. Türkiye coğrafyasına uygun olarak orman yangınlarıyla mücadele ettiklerini belirten Bakan Pakdemirli, "Her ülke orman yangınlarıyla mücadelede kendi coğrafyasına ve orman yerleşkesine uygun yangın söndürme araçları ve teknikleri kullanıyor. Biz de coğrafyamıza göre helikopter sayısını artırarak, nokta atışı müdahaleleri seri hale getirdik. Zamanla filomuza katılan uçaklar, ihtiyaçlar doğrultusunda kullanılıyor. Cansiparane mücadele veren orman teşkilatımızın yanı sıra gönüllü ekiplerimizin de çabalarıyla yangınlara müdahale ediyoruz" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...