Koronavirüs Bilim Kurulu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında video konferans yöntemiyle toplanacak. Toplantıda, artan vaka sayıları ile Omicron varyantı en önemli gündem maddesi olacak. Kuruş varyantın yayılma hızına ilişkin yeni önlemleri tartışırken hatırlatma dozu ve yerli ve milli aşı TURKOVAC da masada olacak. İşte Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı kararları.
İlk olarak 11 Kasım’da Güney Afrika ülkesi olan Botsvana’da ortaya çıkan ve çok sayıda ülkeyi etkisi altına alan ve 32 kez mutasyona uğramış olan Omicron varyantı, bugüne kadar 57 ülkede görüldü. Hızlı bir yayılma gücüne sahip olan Omicron varyantına karşı alınan tedbirler kapsamında Türkiye’de de bazı uygulamalar getirilmişti. B.1.1.529 olarak da bilinen omicron için uzmanlar ciddi risklere yol açacağını ifade ediyor.
Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı’nda Covid-19 direktörü Dr. Meera Chand, virüslerin doğasında mutasyona uğramak olduğunun altını çizdi. Ayrıca yayılım hızlarının da yakından takip edilmesi gerektiğini vurguladı. Güney Afrika’daki Salgın Tepki ve Yenilik Merkezi’nin direktörü Prof. Dr. Tulio de Oliveira, Omicron için “olağandışı bir mutasyon kümesi” olduğunu, dolaşımdaki diğer varyantlara göre çok farklı olduğunu ifade etti. Bu ifadelerin yanı sıra Omicron varyantının, Delta ve Beta gibi diğer varyantlara göre çok daha hızlı yayıldığını belirtti.
Omicron varyantı için çalışmalar hala devam ediyor. Fakat 32 kez mutasyona uğramış olması için de uzmanların bazı açıklamaları mevcut. Varyanta karşı en büyük endişe, Covid-19’un orijinal kökünden daha farklı olması ihtimali üzerine duyuluyor. Çünkü farklı olması durumunda koronavirüs aşılarına karşı dirençli olma ihtimali oldukça yüksek. Güney Afrika’da bulunan KwaZulu-Natal Üniversitesi’nde görev alan Prof. Richard Lessells, omicron hakkında “Bu virüsün bulaşabilirliği, insandan insana yayılma kabiliyetini artırabileceği ve aynı zamanda bağışıklık sisteminin bazı kısımlarını dolaşabileceği endişeleri bulunuyor.” ifadelerini kullandı. Aşıların bu varyant üzerinde etkilerine dair uzmanlar tarafından yapılan açıklamalar da Pfizer/BioNTech koronavirüs aşılarında üçüncü dozun etkili olacağını belirtiyor. Omicron varyantına dair son durum açıklamaları da bugün gerçekleştirilecek olan Bilim Kurulu Toplantısının ardından belli olacak.
Yerli ve milli aşı TURKOVAC’ın çeşitli varyantlar üzerinde etkili olup olmadığına dair çalışmalar devam ediyor. Covid-19’un Alfa varyantına karşı yüzde 100 etkili olduğu belirtilen TURKOVAC’ın Delta varyantı üzerindeki etkilerine dair incelemeler de devam ediyor. Fakat Omicron varyantına karşı etkili olup olmadığını teyit edebilecek yeterli bir çalışma tamamlanmadığı için henüz net bir açıklamada bulunulmadı.
Covid-19’un 32 kez mutasyona uğramış hali olan Omicron varyantı, bu zamana kadar görülen tüm varyantlardan farklı ve daha hızlı yayılıyor olması nedeniyle büyük bir endişe ortamı oluşturdu. Özellikle yüz yüze eğitime geçilen bu günlerde çocuklarını okula gönderen veliler omicron varyantının etkileri konusunda büyük bir endişe duyuyor. Varyantın bulaşma hızı ve Türkiye’de de görülmüş olması, veliler ve öğrenciler tarafından “Okullar online eğitime geçecek mi?” sorularının sorulmasına neden oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kapanma ya da online eğitim hakkında bugüne kadar bir karar değişikliği yapmazken, gözler bugün gerçekleştirilecek Bilim Kurulu Toplantısı’na çevrildi.
Covid-19 tedbirleri kapsamında, Türkiye genelinde uzun süredir sokağa çıkma yasağı uygulanmıyor. Fakat Omicron varyantının Türkiye’de de görülmesi nedeniyle yılbaşında sokağa çıkma yasağının olup olmayacağı konusunda soru işaretleri meydana getirdi. Aşılama işlemlerinde kat edilen yol, sokağa çıkma kısıtlaması ya da yılbaşında kapanma gibi ihtimalleri doğurmazken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın bugün gerçekleştirilecek olan Bilim Kurulu’nun ardından yapacağı açıklamalar merak ediliyor.