Tgrt Haber
07 Kasım 2014 17:38

Yırca'da taşlı sopalı arbede

Soma'nın Yırca mahallesinde zeytin ağaçlarının bulunduğu sahaya firma tarafından gönderilen kepçelerin girmesi sırasında köylüler ile özel güvenlik arasında arbede yaşandı.

Yırca'da taşlı sopalı arbede
soma, yırca, arbede,

Soma'da yapılması planlanan termik santral nedeniyle Yırca mahallesinde zeytin ağaçlarının bulunduğu sahaya firma tarafından kepçelerin gönderilmesi üzerine köylüler ile özel güvenlik personeli arasında taşlı sopalı arbede yaşandı. Termik santralin yapılması planlanan bölgeye firma tarafından gönderilen kepçelerin girmesinin ardından, bölgede ağaçların kesilmemesi amacıyla nöbet tutan köylüler ile özel güvenlik güçleri arasında tartışma çıktı. Tartışma daha sonra arbedeye dönüşürken, taraflar birbirlerini taşladı.

Sahada bulunan çok sayıdaki zeytin ağacının parçalandığı gözlendi. Köylülerin zeytinlik alan sahasındaki nöbeti devam ediyor.

Gece yarısı da termik santralin yapılacağı bölgede bulunan zeytin ağaçlarının kesilmemesi için nöbet tutan köylülere yemek götürmek isteyen yakınlarıyla termik santrali inşa edecek şirketin güvenlik görevlileri arasında arbede çıkmış, arbede sırasında 1 köylü yaralanmıştı.

 5 bin ağacın kesildiği iddiası

Greenpeace Avukatı Deniz Bayram ise bölgedeki 5 bine yakın ağacın şirket tarafından kestirildiğini, şirkete ait yaklaşık 150 güvenlik görevlisinin de ağaç kesimine engel olmak isteyen köylülere şiddet uyguladığını iddia etti.

"Güvenlik güçlerinin Yırca’daki köylülere uyguladığı şiddet ve şirketin zeytinlikleri yasalara aykırı şekilde yok etmiş olması, kabul edilemez" ifadelerin kullanan Bayram, açıklamasında Greenpeace’in bugüne dek yaptığı bilgi edinme başvurularında, kurulmak istenen termik santralle ilgili pek çok hukuksuzluğun ortaya çıktığı ileri sürdü.

Bayram, "Şirket ve diğer kömür yatırımcıları, sadece zeytin ağaçlarını kesmiyor, ayrıca gelecek nesillerin sağlığıyla oynuyor. Greenpeace olarak, bu süreçte köylülerin yanında olmaya devam edeceğiz, hukuki mücadele de devam edecek" görüşlerini aktardı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...