Tgrt Haber
02 Mart 2022 17:59 - Güncelleme : 02 Mart 2022 19:42

Son dakika! Bakan Koca açıkladı: Maske ve HES kodu kalktı

Son dakika haberi: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası koronavirüs salgınıyla mücadelede alınan yeni kararlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Açık alanda maske zorunluluğunun kaldırıldığını duyuran Bakan Koca, HES kodu uygulamasının da sona erdiğini belirtti.

Maskelerin hayatımızdan tamamen çıkmadığını belirten Bakan Koca, mesafenin korumadığı toplu taşıma ve tiyatro sinema gibi kapalı alanlarda maske uygulamasının devam edeceğini ifade etti.
Maskelerin hayatımızdan tamamen çıkmadığını belirten Bakan Koca, mesafenin korumadığı toplu taşıma ve tiyatro sinema gibi kapalı alanlarda maske uygulamasının devam edeceğini ifade etti.

2019 yılının sonlarında ortaya çıkıp günümüze kadar tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 ile ilgili olumlu gelişmeler yaşanıyor. Omicron varyantından sonra vaka ve vefat sayılarında düşüş yaşanmasının yanı sıra, virüs bulaşan kişilerin de hastalığı hafif şekilde atlatması salgınla mücadelenin seyrinin yeniden gözden geçirilmesine neden oldu.

Dün sosyal medya hesabından açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugünkü Bilim Kurulu toplantısını işaret edip kısıtlamaların kalkacağı sinyalini vermişti. Bakan Koca açıklamasında, "Koronavirüs Bilim Kurulu yarın, salgınla mücadelede gelinen nokta ve kısıtlamaların tekrar değerlendirilmesi gündemiyle toplanıyor. Yarın bir açıklama ile huzurlarınızda olacağım. Bu açıklamanın, bir süredir beklenen açıklama olacağına inanıyorum. Buluşmak üzere" ifadelerini kullanmıştı.

Saat 18.00'de kameraların karşısına geçen Bakan Koca, koronavirüs salgınıyla mücadeleye ilişkin alınan yeni kararları açıkladı. Kararları 5 ana madde açıklayan Koca, maske ve HES kodu şartının kaldırıldığını söylerken, okullardaki yeni uygulamayı da duyurdu. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarında satır başları şöyle:

"Bugün serbestlikten söz edeceğim. Kovid etkisini kaybetmekte. Tedbirlere bizden çok geç başvuran ülkeler kısıtlamalardan vazgeçti.

Gelinen noktada Kovid ile mücadele bundan sonra aşı ile verilecek. Bunun yanı sıra ilaç tedavisi de uygulanacak.

Salgın esaretinden gerçek hayata geçmekteyiz. Bazı serbestliklerle morallerimiz yükselecek.

MASKE VE HES KODU KALDIRILDI

Bu kapsamda aldığının kararları açıklıyorum;

- Açık havada maske yasağı kaldırıldı.

- Kapalı alanlarda mesafe kuralına uyuluyorsa maske takmak şart değil.

- Hes kodu uygulaması kaldırıldı. Hiçbir kurum ve kuruluşta HES kodu  kontrolü yapılamayacak.

- Hastalık belirtisi olmayanlardan test istenmeyecek.

- Okullarda vaka çıkması halinde hasta öğrenci izole edilecek, sınıfı kapatmaya gerek olmayacak.

Salgın etkisini yitirdi, somut gözle görülen gerçek budur. Salgın kelimesine eskisi kadar vurgu yapmaya gerek yoktur. Salgınla toplum olarak, kısıtlamalarla mücadele etme döneminden bireysel olarak korunma dönemine geçmeliyiz. Kişisel korunmada eğer istersek süregelen alışkalıklarımızı sürdürebiliriz. 

Maskeleri hayatımızdan çıkarmıyoruz. Maskeyi gerektiğinde hemen tamak üzere yanımızda taşıyoruz. Özellikle büyüklerimizle, kronik hastalarla bir aradayken maske günlük hayatımızın vazgeçilmezi olmalıdır.

TURKOVAC AŞISINDA SON DURUM

Sahaya verilen TURKOVAC aşısı bir milyonu geçti. Azerbaycan'da da TURKOVAC'ın faz-3 çalışmaları haftaya başlamış olacak. TURKOVAC'ı bildiğnizi gibi geçen hafta bütün hastanelerimizde uygulamaya daha yeni başladık. Gelecek haftadan itibarenden aile hekimleri dahil bütün sağlık kuruluşlarımızda başlatmak istiyoruz.

Şu an Molnupiravir için bilim kurulunun önerisi 65 yaş üstü ve bağışıklığı baskılanmış kişilerin kullanması. Riskli olan hastalarımız için bu ilacın önemli olduğunu biliyoruz. Türkiye'de bu ilacı biz yerlileştirdik. Bütün illerimize de bu ilaçtan dağıtmış olduk.

4. DOZ AŞI UYGULANACAK MI?

Genelde hem Sinovac, hem BioNTech, hem de TURKOVAC'ta tedarikte hiçbir problem yok. Fakat giderek Sinovac tercihinin TURKOVAC nedeniyle azaldığını gözlemliyoruz.

Şu an 4. doz ile ilgili bilim kurulunun bir kararı olmadı ama dördüncü doz uygulaması gerekecekse daha çok riskli, bağışıklığı baskınlanmış kişiler için düşünülebilir.

TURKOVAC'ın klinik çalışmaları devam ediyor. Durdurulduğu gibi bir durum söz konusu değil. 

ALINAN KARARLAR NE ZAMAN GEÇERLİ OLACAK?

Kovidli hastaların izolasyon süreciyle ilgili daha önce aldığımız kararlarda bir değişiklik yok. Yedinci günden sonra bir semptom yoksa karantina bitiyor. 

Kararların ne zaman geçerli olacağını İçişleri Bakanlığımız genelgeyle duyuracak. 

Herhangi bir Covid, nezle ve üst solunum yolu hastalıkları olan, semptom gösteren vatandaşlarımızın maske takması gerektiğini biliyoruz. Müzik yasağıyla ilgili de bilim kurulunun aldığı bir karar yok. Onun da yakın zamanda kalkacağı kanaatindeyim.

5-12  yaş için TURKOVAC çalışması başlattık. O çalışmanın sonuçlarına göre bu konuyu gündeme alabiliriz. 

UÇAK, OTOBÜS VE SİNEMALARDA MASKE KULLANIMI

Mesafenin korunmadığı alanlarda, uçak, otobüs, tiyatro, sinema gibi sağlık kuruluşları gibi alanlarda, okulların kapalı alanları gibi yerlerde maskeleri kullanmaya devam ediyoruz. Bunun dışında kapalı alan olup mesafe korunabiliyor ise bu durumda maskeyi takmanın şart olmadığını söylüyoruz. "

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...