Tgrt Haber
07 Nisan 2022 11:23 - Güncelleme : 07 Nisan 2022 11:59

Covid-19' geçirenlerle ilgili şok edici araştırma! İşte ay ay riskler

İsveç’te yapılan bir araştırma, Covid-19 geçiren kişilerde kan pıhtısı riskinin altı ay boyunca sürdüğünü ortaya koydu. Öte yandan bir başka araştırma da sitokin fırtınasının şifrelerini çözdü.

Covid-19' geçirenlerle ilgili şok edici araştırma! İşte ay ay riskler

İsveç’te araştırmacılar Şubat 2020 ve Mayıs 2021 arasında Covid-19’u atlatan bir milyondan fazla insanın verilerini inceledi. Elde edilen veriler, Covid-19 geçirmeyen aynı yaşta ve aynı cinsiyette dört milyon kişinin verileriyle karşılaştırıldı. Covid-19 geçirenlerde şu risklerin olduğu ortaya çıktı:

-Üç aya kadar bacakta ya da damarda kan pıhtılaşması,

-Altı aya kadar akciğerlerde kan pıhtılaşması,

-İki aya kadar iç kanama.

ORANLAR ŞOKE ETTİ

Araştırmacılar, Covid-19 geçirenlerdeki risk oranıyla geçirmeyenlerin risk oranlarını karşılaştırdı. Covid-19 geçirmeyen kişiler arasında derin ven trombozu riski 10 binde 1 iken Covid-19 geçirenlerde bu risk 10 binde 4 çıktı. Covid-19 geçiren 10 bin kişiden 17’sinde akciğerlerinde kan pıhtılaşması yaşanırken Covid-19 geçirmeyenlerde bu oran 10 binde 1 olduğu kaydedildi. Covid-19’u ağır geçirenlerde kan pıhtılaşması riskinin, hafif geçirenlere oranla 7 kat daha fazla olduğu belirtildi.

SİTOKİN FIRTINASININ ŞİFRELERİ ÇÖZÜLDÜ 

Bir başka araştırma da Nature dergisinde yayımlandı. Bilim insanları, Covid-19 enfeksiyonlarının vücutta geniş çaplı iltihaplanmayı nasıl tetiklediğini ortaya koydu. Hastaların iç organlarda meydana gelen zararın virüsten değil enfeksiyonla savaşmak için bağışıklık sisteminin verdiği aşırı tepkiden kaynaklandığı biliniyordu. Ancak virüsün sitokin fırtınasını nasıl oluşturduğu bilinmiyordu. Çalışma ile virüsün monosit ve makrofaj adı verilen belirli türdeki bağışıklık hücrelerini enfekte ettiğini ortaya çıkardı. Bu hücreler bağışıklık sisteminin en ön çalışanlarını oluşturuyor ve vücuttaki virüsleri yok ediyor yani bir tür temizleyici. Ancak Covid-19 bu hücrelere girerek kendisini kopyalıyor ve daha hızlı yayılıyor. Böylece bağışıklık sisteminin bir sonraki seviye alarmlarını tetikliyor ve bağışıklık sistemi daha yoğun çalışıyor. Bu alarmlar sonrasında hepsini yok ederek cevap veren inflamatuar denilen ajanları çalışmaya başlıyor. Bu da hücrelerin "ateşli ölüm" ile ölmesine yardımcı oluyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...