Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
03 Nisan 2022 14:15 - Güncelleme : 03 Nisan 2022 14:32

Covid-19 varyantı XE nedir, nasıl bulaşır? XE varyantı belirtileri nelerdir? Gözler DSÖ'de!

Covid-19 kısıtlamaları aşılama oranının artması ve vaka sayılarının azalması nedeniyle Türkiye ve dünyada kalkmaya başladı. Dünya Sağlık Örgütü tedbirlerin azaldığı günlerde İngiltere’de çıkan Omciron’un yeni varyantı XE hakkında açıklama yaptı. DSÖ, XE varyantının şimdiye kadar görülen en bulaşıcı varyant olduğunu duyurdu. Peki XE varyantı nedir, nasıl bulaşır? XE varyantı belirtileri nelerdir?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Omicron'un alt varyantı XE hakkında uyardı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Omicron'un alt varyantı XE hakkında uyardı.

Dünya Sağlık ÖRGÜTÜ 1 Nisan tarihinde yayınladığı raporunda XE varyantı hakkıda endişe verici açıklamalarda bulundu. İngiltere'nin Baş Tıbbi Danışmanı Profesör Susan Hopkins XE varyantı hakkında ‘’ Şimdiye kadar bulaşıcılık, şiddet veya aşı etkinliği hakkında sonuç çıkarmak için yeterli kanıt yok.” İfadelerini kullandı.

XE VARYANTI NEDİR?

DSÖ tarafından yapılan açıklamaya ile ‘’XE varyantı nedir?’’ sorusu gündeme geldi. XE, Omicron - BA.1 ve BA.2'nin önceki iki versiyonunun mutant bir melezidir. Araştırmalara göre XE, Omicron ve bu zaman kadar ortaya çıkan mutasyonlardan yüksek bulaşıcılık oranı nedeniyle endişeye neden oldu.

Uzmanlar XE varyantının Omicron'dan 10 kat daha fazla bulaşıcı olduğunu açıklarken şu anda virüsün en baskın türü olduğunu ifade etti. Omicron'un yeni XE varyantı ilk olarak 19 Ocak 2022'de Birleşik Krallık'ta tespit edildi. O zamandan beri yaklaşık 600 rapor edildi ve onaylandı.

Covid-19 varyantı XE nedir, nasıl bulaşır? XE varyantı belirtileri nelerdir? Gözler DSÖ'de!

XE BELİRTİLERİ NELERDİR?

Koronavisür tedbirleri düşük vaka sayıları ve aşılanma oranlarına bağlı olarak kaldırıldı. Türkiye’de açık alanda maske takma zorunluluğu kalkarken, HES kodu gibi uygulamalara da son verildi. Vatandaşalr Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından endişe verici varyant kategorisine alınan XE varyantı belirtileri hakkında araştırma yapmaya başladı. Peki Omicron varyantı XE belirtileri nelerdir?

Yeni varyantın kesin semptomları henüz bilinmemekle birlikte Omicron ve Omicron'un BA.2 alt varyantına benzer olduğuna inanılıyor. Son zamanlarda ortaya çıkan varyantların ciddi semptomlara yol açmadığı ancak hızla yayıldığı ifade edildi. İşte XE varyantı belirtileri:

  • Yorgunluk ve baş dönmesi
  • Baş ağrısı,
  • Boğaz ağrısı,
  • Kas ağrısı
  • Ateş gibi
  • Koku ve tat kaybı (nadiren)
  • İshal,
  • Mide bulantısı,
  • Kusma,
  • Mide ağrısı

XE VARYANTI TÜRKİYE’DE VAR MI?

XE varyantı endişeye neden olurken ‘’Türkiye’de XE varyantı var mı?’’ sorusu gündeme geldi. Yüksek bulaşıcılığı ile bilinen XE varyantı, önümüzdeki günelrde baskın varyant olası bekleniyor. Uzmanlar XE varyantının yeni bir COVID-19 dalgası riski taşıdığını vurguladı. Sağlık Bakanlığı henüz XE varyantı hakkında açıklama yapmazken herhangi bir yeni varyantı uyarısı da gelmedi. Türkiye'de son 24 saatte yapılan 242 bin 186 testte 11 bin 783 vaka tespit edildi. 41 kişi hayatını kaybederken, 13 bin 421 kişinin de tedavisi ve karantinası sona erdi.

Uzmanlar yeni varyant ahaberleri gelmeye devam ederken aşıamanın ve kalabalık ortamlarda maske kulanımının önemini hatırlattı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...