Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
02 Haziran 2022 10:32 - Güncelleme : 02 Haziran 2022 13:38

Dünya diken ütünde, sinsice yayılıyor! Ufuktaki yeni varyantlar BA.4 ve BA.5

Koronavirüs tehlikesi halen tüm dünyada devam ediyor. Beta, Alfa, Delta, Omicron, Omciron’un alt varyantı BA.2 ile varlığını devam ettiren virüs bu kez Omciron’un  diğer alt varyantları BA.4 ve BA.5 ile gündemde. Konuya ilişkin ABD’den dikkat çeken bir açıklama geldi. 

Aşılardan veya hastalığı geçirmekten kaynaklanan bağışıklıktan kaçma oranı 4 kat fazla.
BA.4,BA.5,Koronavirüs,Omicron
Aşılardan veya hastalığı geçirmekten kaynaklanan bağışıklıktan kaçma oranı 4 kat fazla.

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıktıktan sonra küresel bir salgın halini alan Covid-19 salgını riski halen devam ediyor. Delta, Beta, Alfa, Omicron hatta Omicron alt varyantı olan BA.2 ile devam eden Koronavirüs son zamanlarda BA.4 ve BA.5 alt varyantları ile varlığını sürdürüyor.  ABD en son Covid-19 pandemisiyle mücadele ederken yeni bilimsel araştırmalar, ufuktaki varyantların vaka seviyelerini yüksek tutabileceğini ortaya koydu.

VİRÜS ZEMİN HAZIRLIYOR

Çalışmalara göre, bir sonraki dalganın Güney Afrika'da çıkan ve ABD’ye Mart ayı sonlarında giriş yapan Omicron alt varyantları BA.4 ve BA.5'ten kaynaklanacak.  Bu varyantlar, özellikle ülkenin orta kesiminde zemin kazanıyor. Son araştırmalar, aşıların veya hastalığı geçirmekten kaynaklı bağışıklığın da yok olduğunu ortaya koydu. Bu durum tehlikeyi daha da arttırıyor. 

PEK ÇOK ÜLKEDE GÖRÜLDÜ 

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri ve genomik şirketi Helix'in en son güncellemelerine göre, BA.4 ve BA.5 Mayıs ayı sonunda ABD'deki yeni enfeksiyonların tahmini %6 ila %7'sini oluşturuyor. Columbia Üniversitesi'nde mikrobiyoloji ve immünoloji profesörü olan Dr. David Ho, "Bu ciddi bir tehdit. Sadece bir ay önce yüzde 0,02’ydi” dedi. Scripps Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen bir araştırmaya göre BA.4 en az 30 ülkede ve BA.5 ise 32 ülkede tespit edildi. 

VİRÜSÜN KAÇMA ORANI DÖRT KAT FAZLA 

Yapılan araştırmalara göre, BA.4 ve BA.5 virüslerinin BA.2 virüslerine kıyasla aşılanmış ve hastalığı geçirmiş kişilerden kaçma olasılığının dört katı daha fazla olduğunu ortaya çıkardı. Bu da BA.4 ve BA.5'in hastalık yapma olasılığının yüksek olduğunu gösteriyor. Ho, birçok Amerikalının önümüzdeki aylarda hastalanacağını beklediğini kaydederek "Bence çok sayıda enfeksiyon göreceğiz ancak daha ciddi hastalık veya ölümler değil" dedi. Ho'nun araştırması tıp dergisinde yayınlanmadı.

 

Kaynak: CNN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...