Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
04 May 2022 11:17 - Güncelleme : 04 May 2022 11:40

Geçti gitti demeyin! Covid'le ilgili çarpıcı araştırma: Beyni 20 yıl yaşlandırıyor, IQ'yu düşürüyor

Bilim insanları, dünyayı kasıp kavuran Covid-19 virüsü ile ilgili çok çarpıcı bir araştırma yaptı. Araştırmaya göre virüsü ağır atlatanların beyni 20 yıl yaşlanıyor ve IQ'ları da en az 10 puan azalıyor.

Doğru kelimeyi bulmada ve karmaşık problemleri çözmede sorun yaşıyorlar.
Doğru kelimeyi bulmada ve karmaşık problemleri çözmede sorun yaşıyorlar.

Cambridge’teki Addenbrooke’s Hospital’da yapılan bir araştırma, Kovid-19'u ağır geçiren kişilerin zihin aktivitelerinde kayıp meydana geldiğini ortaya çıkardı. Yaş ortalaması 51 olan ve 16’sı yoğun bakımda tedavi gören 46 Covid-19 hastasını inceleyen bilim insanları, hastalığı ağır geçirenlerin beyinlerinin yaklaşık 20 yıl yaşlandığını belirtti. Bu durum IQ’nun 10 puan azaldığı anlamına geliyor.

ÖZELLİKLE AĞIR ATLATANLAR 

Araştırmada yer alan Imperial College London’da görevli Profesör Adam Hampshire, “İngiltere’de yaklaşık 40 bin kişi yoğun bakımda Covid-19 atlattı ve bazıları da hastaneye kaldırılmasa da hastalığı ağır geçirdi. Zihin sağlığı sorunları devam ediyor ve bu konuya dikkatli bir şekilde eğilmeliyiz” dedi.

Bilim insanları, hastalar üzerinde yapılan araştırmada özellikle koronavirüsü ağır atlatanların doğru kelimeleri bulmakta zorlandığını da dile getirdi. Uzmanlar, dikkat, karmaşık sorun çözme ve hafıza gibi alanlarda gerileme yaşandığının da altını çizdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...