Tgrt Haber
08 Şubat 2022 13:49

Hamsterlardan insanlara delta varyantının farklı bir türü bulaştı

Yeni bir araştırmaya göre, Hollanda’dan Hong Kong’a ithal edilen evcil hamsterlar, yeni koronavirüsün delta varyantını taşıyarak bölgesel bir salgına yol açıyordu.

Hollanda'dan Hong Kong'a satılmak üzere gönderilen hamsterlar, bölgede farklı bir delta varyantı salgınına yol açtı.
Hollanda'dan Hong Kong'a satılmak üzere gönderilen hamsterlar, bölgede farklı bir delta varyantı salgınına yol açtı.

Preprints with The Lancet veritabanında yayımlanan ancak henüz hakem değerlendirmesinden geçmeyen bir çalışma, COVID-19'a neden olan SARS-CoV-2'nin hamsterlardan (fare) insana bulaştığına dair ilk bulguları sunuyor.

Nature'ın haberine göre, bilim insanları hamsterları laboratuvar ortamlarında koronavirüsle enfekte ederek araştırmalarda kullanıyor. Yani bilim dünyası hamsterların da koronavirüse yakalandığını zaten biliyordu. Ancak Hong Kong salgınından önce, kemirgenlerin virüsü insanlara bulaştırdığına dair bir kanıt yoktu.

FARKLI MUTASYONLAR TAŞIYAN DELTA VARYANTI

Şimdiye kadar bu salgın yaklaşık 50 kişiyi hasta etti. Salgının ardından hükümet yetkilileri, şehirdeki binlerce evcil hamsterın öldürülmesine karar verdi.

Hamsterlardan insanlara delta varyantının farklı bir türü bulaştı

The Washington Post, Hong Kong'un Causeway Bay bölgesindeki bir evcil hayvan dükkanı çalışanının Ocak ayında COVID-19 testinin pozitif çıktığını bildirdi. 23 yaşındaki kadının delta varyantı ile enfekte olduğu ortaya çıktı. İlginç olan ise, delta varyantının Ekim 2021'den bu yana şehirde görülmemesi.

Bilim insanları, kadının herhangi başka bir enfekte kişiyle temas halinde olmadığını ancak hamster, tavşan, kobay ve çinçilla dahil olmak üzere çeşitli hayvanlar satan Little Boss adlı evcil hayvan dükkanında çalıştığını belirtti.

Bu arada, pandeminin başında Danimarka’da vizonlardan insanlara koronavirüs bulaşmıştı. Sağlık yetkilileri, evcil hayvan dükkanındaki bu hayvanların da benzer şekilde insanlara koronavirüs bulaştırmasından şüphelendi.

VİRÜSÜN NASIL BULAŞTIĞI BİLİNMİYOR

Uzmanlar, hayvanları inceledi ve aynı zamanda hayvanları tedarik eden toptancı pazarındaki hayvanları da analiz etti. Yetkililer, tavşan, kobay, çinçilla, fare ve hamsterlerın hiçbirinde enfeksiyon kanıtı bulamadı. Ancak ekip, evcil hayvan dükkanındaki 16 Suriye hamsterından sekizinde COVID-19 enfeksiyonu tespit etti. Ayrıca depodaki 12 Suriye hamsterından yedisinin de COVID-19 test sonuçları pozitif çıktı. Bununla birlikte, hayvanların hiçbirinde hastalık belirtisi yoktu.

Hamsterlardan insanlara delta varyantının farklı bir türü bulaştı

Bu soruşturma sürerken, evcil hayvan dükkanını ziyaret eden bir kadının COVID-19 testi pozitif çıktı ve kısa süre sonra eşi ve çocukları da pozitif çıktı. Uzmanlar, kadından ve ailesinden, evcil hayvan dükkanı çalışanından koronavirüs örnekleri aldı. Virüsün genomunu ve ayrıca enfekte olmuş 15 hamsterdan 12'sinden toplanan viral örneklerin genomik dizilerini de analiz ettiler. Genomik diziler birbiriyle tamamen aynı olmasa da, tüm bu örneklerin Hong Kong'da daha önce hiç görülmemiş delta varyantının bir versiyonu olduğu ortaya çıktı.

Ekip, bu ince genetik farklılıklara dayanarak, bazı hamsterların Hollanda'dan Hong Kong'a ithal edilmeden önce muhtemelen Kasım 2021'de koronavirüse yakalandığını belirledi. Araştırmacılar kısmen viral dizilerin Avrupa ülkelerindeki insanlardan toplanan ve halka açık bir veri tabanına yüklenen örneklerinkine çok benzemesi nedeniyle bu sonuca vardı.

Araştırmacılar, Hong Kong'a ulaşmadan önce virüsün yol boyunca birkaç mutasyona uğradığından şüpheleniyor. Çünkü Avrupa'dan alınan delta varyant örnekleriyle karşılaştırıldığında, Hong Kong’daki kişilerde ve hamsterlarda bulunan viral dizilerin dört benzersiz mutasyon taşıdığını buldular. Bu mutasyonlardan ikisi, virüsün hücreleri enfekte etmek için kullandığı ve potansiyel olarak virüsün bazı antikorlardan kaçmasına ve hücrelere daha verimli bir şekilde girmesine yardımcı olabilir. Ayrıca bilim insanları, henüz etkileri yeterince bilinmeyen üçüncü bir spike protein mutasyonu buldular.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...