Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
15 Ağustos 2022 17:02 - Güncelleme : 15 Ağustos 2022 18:29

İngiltere Moderna'nın Omicron aşısını onayladı, 8 kat daha güçlü

İngiltere, Moderna’nın hem orijinal Koronavirüse hem de Omicron varyantına karşı geliştirdiği aşıyı onaylayan ilk ülke oldu. Aşı hatırlatma dozu olarak piyasaya sunulacak. 

İngiltere Moderna'nın Omicron aşısını onayladı, 8 kat daha güçlü
Omigron,aşı

ABD merkezi Moderna hem Koronavirüs’e hem de varyantı Omicron’a karşı etkili bir aşı geliştirdi. Aşıyı ilk onaylayan ülke ise İngiltere oldu.  Moderna önümüzdeki birkaç hafta içinde aşıları tedarik edebileceğini açıkladı. İngiltere'de tüm 50 yaş üstü ve yüksek risk grubundaki kişilere önümüzdeki aydan itibaren bir çeşit hatırlatma dozu yapılacak. Mutasyona uğrayan Koronavirüs’ün bağışıklık sistemini delebilen bir dizi yeni varyantı ortaya çıktı. Bunlar dünya çapında vakalarda büyük artışlara neden olurken aşılarında revizesini gerektirdi. 

"KESKİNLEŞTİRİLMİŞ BİR ARAÇ"

Moderna'nın aşısı hem orijinal Covid virüsünü hem de geçen kış ortaya çıkan ilk Omicron varyantını (BA.1) hedef alıyor. İngiltere İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu aşının etkisiyle ilgili kanıtları değerlendirdi ve yetişkinlerde kullanımı için onay verdi. Düzenleyici kurumun yetkilisi Dr. June Raine, "İngiltere'de kullanılmakta olan ilk nesil Covid-19 aşıları hastalığa karşı önemli koruma sağlamaya ve hayat kurtarmaya devam ediyor. Bu iki değerli aşının sağladığı şey, virüs gelişmeye devam ederken bizi bu hastalığa karşı korumaya yardımcı olacak şekilde cephaneliğimizde keskinleştirilmiş bir araç olmasıdır" dedi. 

8 KAT DAHA GÜÇLÜ 

Toplam 437 kişi üzerinde yapılan deneylerin sonuçları, güncellenen aşının güvenli olduğunu ve yeni varyantlara karşı daha iyi koruma sağladığını gösteriyor. Omicron'a (BA.1) yapışabilen ve onu etkisiz hale getiren antikor seviyeleri yeni aşıda Moderna'nın eski aşısına kıyasla sekiz kat daha fazla çıktı.

İngiltere'de Covid vakalarında tırmanmaya neden olan yeni Omicron varyantlarına (BA.4 ve BA.5) karşı yapılan testler de güncellenen Aşı ile daha yüksek koruma seviyesi sağlandığını gösteriyor. Ancak bilinen varyantlara karşı daha iyi koruma sağlanırken, önümüzdeki aylarda nelerle karşılaşacağımız ve güncellenmiş aşının tam olarak ne kadar iyi performans göstereceği belirsizliğini koruyor. Moderna İcra Kurulu Başkanı Stéphane Bancel, aşının onaylanmasından "memnuniyet duyduğunu" söyledi.

Kaynak: BBC
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...