Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
12 Temmuz 2022 09:32 - Güncelleme : 12 Temmuz 2022 09:54

Koronavirüs'te endişelendiren gelişme: Yeni varyant BA 2.75

Yaklaşık 3 yıldır hayatımızda olan Koronavirüs yeni varyantlarıyla dünyayı yeniden alarma geçirdi. BA.5 yayılmaya devam ederken Hindistan'dan gelen haberler bilim dünyasını endişelendiriyor. Yeni varyant BA 2.75 için DSÖ'den de bir açıklama geldi.

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: Time, Daily Mail, İngiliz Financial Times
Uğur Şahin yeni alt varyantlar konusunda uyarmıştı.
Koronavirüs,BA 2.75,BA.5
Uğur Şahin yeni alt varyantlar konusunda uyarmıştı.

3 yıldır hayatımızda olan Koronavirüs, yeni varyantlarıyla varlığını devam ettirme çabası içinde… Omicron alt varyantı BA.5’ün dünyada hızla yayılmaya başladığı şu gülerde Hindistan’dan gelen haberler bilim dünyasını tedirgin ediyor. Bilim insanları Hindistan’da ortaya çıkan BA 2.75'i mercek altına almış durumda.

Bilim insanları BA.2.75 olarak adlandırılan varyantın hızla yayılabileceğini ve aşılardan ve önceki enfeksiyonlardan sağlanan bağışıklığı aşabileceğini iddia ediyor. Mayo Clinic'te klinik viroloji direktörü Matthew Binnicker ilk bulguların BA 2.75'in hızlı bir şekilde yayıldığına işaret ettiğini ifade ederek  "Konu ile ilgili daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğunun altını çizen bilim insanı BA.5'i geride bırakıp bırakmayacağını henüz belirleyebilmiş değiliz" dedi. 

 Alt varyantın bağışıklıktan kaçabileceği konusunda uyaran Moleküler biyolog Ulrich Elling, 'BA.2.75'teki sekiz ek mutasyon son derece dikkat çekici' dedi.

DSÖ'DEN BA 2.75 İÇİN İLK AÇIKLAMA

Hindistan'da çıkan ve en az 10 ülkeye yayılan BA 2.75 için Dünya Sağlık Ögrügütü'nden (DSÖ) beklenen açıklama geldi. BA.2.75 ile ilgili detaylı verilerin gelmesini beklediklerini belirten örgüt virüsü yakından izlendiğini duyurdu. DSÖ'ye göre, son iki haftada dünyadaki korona vakalarında yüzde 30'luk bir artış oldu.

UĞUR ŞAHİN UYARMIŞTI

Geçtiğimiz haftalarda virüsün Omicron varyantının aşılardan kaçabilen yeni bir alt varyantını tespit ettiklerini söyleyen Uğur Şahin, yeni bir dalga oluşmaması için yetkili mercilere söz konusu alt varyanta göre oluşturdukları aşıya kullanım onayı sürecini hızlandırmaları çağrısı yapmıştı.

Yeni aşıların seri üretime geçmesinin üç ayı bulabileceğini söyleyen Şahin, “Ek klinik denemelere gerek kalmadan aşı adaptasyonunu en yeni verilere göre yapma imkânına sahip olmak faydalı olacaktır” demişti.  Şahin, klinik araştırmaların bugüne kadar yapılanlardan farklı olmayacağını vurgulayan Şahin, “Spike proteininin birkaç amino asidini değiştireceklerini” söylemişti.

Kaynak: Time, Daily Mail, İngiliz Financial Times
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...