Tgrt Haber
22 Temmuz 2022 07:00 - Güncelleme : 22 Temmuz 2022 07:06

Koronavirüs gümbür gümbür geliyor! Vatandaşlardan maske zorunluluğu çağrısı

Günlük koronavirüs vaka sayısının 35 bine dayandığı kritik tabloda vefatlar 3’e katlandı. Pozitiflik oranı yüzde 30’ları aşarken yaşananlar karşısında vatandaşlar ‘maske zorunluluğu’ çağrısında bulundu.

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Türkiye Gazetesi
Koronavirüs gümbür gümbür geliyor! Vatandaşlardan maske zorunluluğu çağrısı
koronavirüs,maske,vaka

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de koronavirüs vakaları artmaya başladı. Yeni dalga Türkiye’de tam anlamıyla zirveye doğru ilerlerken Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre vaka sayıları bir önceki haftaya göre yüzde 100’e yakın arttı, vefat sayısı ise üç katına çıktı.Türkiye’de ortalama günlük vaka sayısı 35 binlere yaklaştı. Önümüzdeki hafta vaka sayılarının günlük 40 bini aşması bekleniyor. 4-10 Temmuz haftasında 117 bin 95 olan vaka sayısı, 11-17 Temmuz haftasında 226 bin 532’ye çıktı.

HAFTALIK VAKA 400 BİNİ GEÇEBİLİR

Uzmanlara göre bu hızla devam ederse, yeni haftada vaka sayıları haftalık 400 bini geçebilir. Türkiye’de testlerin pozitiflik çıkma oranı yüzde 30’ları aştı. Haftalık 20 civarında seyreden vefat sayısı son haftada 96’ya yükseldi. Bu rakamlara göre Türkiye’de günlük ortalama 14 vefat görüldü.

VATANDAŞLARDAN ‘MASKE’ TALEBİ

Türkiye’de yakın zamanda bir kısıtlamaya gidilmesi planlanmıyor. Ancak özellikle toplu taşımada yeniden maske zorunluluğu getirilmesine yönelik talepler bulunuyor. Uzmanlar bu konunun vatandaşın tercihine bırakılmamasını talep ediyor. Vaka artışına bağlı olarak, hastanelerin yükü de artıyor. Kapatılan COVID19 servisleri yeniden açıldı. Yoğun bakımlardaki doluluk oranı da yükseliş gösteriyor. Uzmanların yaptığı değerlendirmelerde, özellikle bayramın son günündün itibaren hastanelere başvurular artış gösterdi. Hastanelere yapılan başvuruların büyük bölümünün ‘Klima çarptı, soğuk su içtim, cereyanda kaldım’ gibi gerekçelerle olduğu, ancak yapılan testlerde her yüz kişiden 35-40’nın pozitif çıktığı belirtildi.

HATIRLATMA DOZUNU UNUTMAYIN

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Gerek, Türkiye'nin yeni bir salgın dalgasıyla karşı karşıya kaldığını ve vakaların hızla arttığını belirtti. 'Hatırlatma dozu'nun önemine değinen Prof. Dr. Gerek, "Özellikle aşıda belli bir sayıya ulaşmamış, 50 yaş üzerindeki, özel veya kronik hastalığı olan kişilerin mutlaka aşılama faaliyetlerine özen göstermesi, aşılarını yaptırması gerekir. Sonbahara kadar hem diğer bilinen gribal enfeksiyonlar, infiluenzaya hem de Covid-19'a karşı aşılarda bir eksiklik varsa bunlar mutlaka yapılmalı. Aşı olanlar hastalığı daha rahat atlatıyor" dedi.

YENİ VARYANT BULAŞICI VE ÖLDÜRÜCÜ

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Serhan Sakarya, “Türkiye koşar adım gidiyor. Koronavirüs, yoğun bir şekilde, gümbür gümbür geliyor. İnsanlar Covid olduğunu bilmeden, kendisini grip zannederek geziyor” dedi. Hem aşı olup hem de hastalık geçiren kişilerin, virüse karşı yüzde 98 oranında korunduğunu ifade eden Prof. Dr. Sakarya, “Asıl problemi aşı karşıtları yaşayacak. Çünkü yeni varyant, bulaşıcılığı ve öldürme oranı çok daha yüksek” diye konuştu.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...