Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
19 Nisan 2022 06:18 - Güncelleme : 19 Nisan 2022 07:12

Pandemi sonrası için düğmeye basıldı: Maske ile vedalaşıyoruz

Pandemi sonrası için hazırlıklar başladı. Maske zorunluluğunun kaldırılması başta olmak üzere bir dizi yeni kararın bilim kurulu toplantısı sonrası devreye girmesi bekleniyor. Salgın sebebiyle birçok sağlık hizmeti gecikti. Doktor açığı kapatılacak. Uzmanlık kadroları iki katına çıkarıldı

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: Türkiye Gazetesi
Doktor açığının kapatılması maksadıyla düğmeye basıldı, uzmanlık kadroları iki katına çıkarıldı.
Doktor açığının kapatılması maksadıyla düğmeye basıldı, uzmanlık kadroları iki katına çıkarıldı.

Korona salgını hafifledi, biriken ve geciken tedaviler hastaneleri yoğun yük ile karşı karşıya bıraktı. Hükûmet, sıkıntıları aşmak için planlama yapmaya başladı. En büyük dert, yeterli doktor bulunmaması. Cumhurbaşkanı, personel açığının kapatılması için talimat verdi. Uzmanlık kadroları her branş için iki katına çıkarıldı.

MASKE, KARANTİNA, TEST POLİTİKASI

Bu arada Bilim Kurulu yarın toplanacak. Kuruldan çıkması beklenen kararlar arasında "Kapalı alanda maske kullanımının tercihe bırakılması. Ancak toplu taşımada ve sağlık kuruluşlarında maske kuralının devam etmesi. Testi pozitif çıkanlara 7 günlük karantinada esnetme. Test politikasında da değişiklik." yer alıyor.

Tüm dünyayı 2.5 yıldır kasıp kavuran COVID-19 etkisini yitirmeye başladı. Son dönemde vakaların iyice azalması sebebiyle Türkiye problemlerin aşılması için pandemi sonrasına ilişkin planlamalar yapıyor. Merkezi randevu sisteminde yaşanan sıkıntıların yanında, 65 yaş üstü vatandaşların salgın yüzünden ertelediği tedavi ve kontrolleri sebebiyle hastanelerde yoğunluk oluşmaya başladı. Randevu sıkıntıları AK Parti yönetiminin de gündemine geldi. Bu konuda atılacak yeni adımlar değerlendirildi. Sıkıntıların büyük bölümü yeterli doktor bulunmamasından kaynaklanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu sebeple personel açığının kapatılması için talimat verdiği belirtildi. Önümüzdeki süreç için uzmanlık kadroları her branş için iki katına çıkarıldı.

MAYIS’TA UYGULANACAK

Öte yandan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Bilim Kurulu toplantısında önemli kararlar alınacağına yönelik açıklaması kapsamında maske zorunluluğunun kaldırılması başta olmak üzere bir dizi yeni kararın devreye girmesi bekleniyor. Kurulda, kapalı alanlarda maske kullanımının bireysel tercihe bırakılacağı, ancak toplu taşımada ve sağlık kuruluşlarında maske kuralının devam etmesine yönelik karar alınacağı ifade ediliyor.

KARANTİNAYA ESNETME

Testi pozitif çıkanlarla ilgili 7 günlük karantina uygulamasına yönelik de esnetme olabileceği konuşuluyor. Yeni kararların mayıs başından itibaren uygulamaya girmesi bekleniyor. Avrupa’da da bazı ülkelerde bir süredir karantina zorunluluğu kaldırılmış durumda. Birçok ülkede maske takmak da artık zorunlu değil. Ayrıca hastalık belirtisi olsa bile test uygulamasına son veren ülkeler bulunuyor. Türkiye’deki salgın yönetimindeki yeni dönemin de Avrupa’da alınan kararlara paralel olacağı belirtiliyor. Bu arada, Türkiye’de pozitiflik oranı bu hafta yüzde 3’ün altına inerek, salgının başından bu yana neredeyse en düşük seviyede gerçekleşti.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...