Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
20 Temmuz 2022 14:19 - Güncelleme : 20 Temmuz 2022 15:24

Ünlü Türk profesörden korkutan açıklama: 2 varyant Türkiye'de vakaları patlattı

Dünyada ve Türkiye’de Koronavirüs vakalarında gözle görülür bir artış yaşanıyor. Öte yandan maymun çiçeği virüsü de tüm dünyayı tehdit ediyor. Son olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vaka sayısının günlük 40 kat, hastane yükünün ise 3 kat artığını duyurdu. Peki salgında son durum nedir? Aşı ve maskeye geri dönülecek mi? Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Tuncer, TGRT Haber’de kritik yorumlarda bulundu. 

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
Koronavirüs,Omicron,BA.5,BA.4,Maymun Çiçeği,Aşı,Maske,hatırlatma dozu,Fahrettin Koca

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de Koronavirüs alarm veriyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs vaka sayısının günlük 40 kat, hastane yükünün ise 3 kat artığını duyurdu. Öte yandan 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olanlar için 6 doz aşı randevuları açıldı. Peki maske ve aşıya geri mi dönüyoruz? Türkiye’deki son durum nedir? Öte yandan dünyada tedirginliğe neden olan Maymun çiçeği virüsü Türkiye’de de gözükmüştü. Maymun çiçeği virüsü sinsi ve derinden mi ilerliyor?  Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Tuncer, TGRT Haber’de Koronavirüs ve Maymun çiçeğine dair tüm merak edilenleri cevapladı. 

“Pandemi henüz bitmiş değil” diyen Murat Tuncer, pandeminin endemik hale gelmediğini ancak kontrol altına alındığını söyledi. Türkiye’de aşılamanın iyi bir noktaya geldiğini kaydeden Tuncer, son durumu şöyle değerlendirdi: “Omciron varyantının BA.4 ile BA.5 alt varyantları bizim ülkemizde de baskın durumda. Vaka sayıları ciddi bir şekilde artı, bunu Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde de hissediyoruz. Ancak hastaneye yatış ve ölüm oranlarında anlamlı bir artış yok. Böyle olunca yaz nezlesi, gribi şekilden ayakta atlatılmaktadır. Hatta bazıları asemptomatik.”

MASKE KULLANALIM MI? 

“Maskeye ve aşılamaya yeniden dönülecek mi?” sorusunu cevaplayan Tuncer, şunları söyledi: “Birinci sırada maskeyi kültürümüzün ve yaşamımızın bir parçası haline getirilmeliyiz. Kapalı alanlarda, açık havadaki etkinliklerde ve toplu taşımada maskeyi kullanmalıyız. sağlıklı olan insanlara aşı önermiyorum. Yani 2 doz Sinovac, 2 doz Biontech aşısı olduktan sonra 4 ya da 5 doz aşılamanın ne tür sorunlar çıkaracağını dünya da bilmiyor biz de. Nasıl ki verem, çiçek, kızamık aşısını bir ya da iki doz olduğunuzda ömür boyu korunuyorsak burada da benzer bir durum gelişebilir. Sağlıklıysak ve 2 doz aşı olduysak Omicronun alt varyantlarıyla karşılaşsak  bile bu hastalığı hafif atlatırız, hücrelerimiz bunu tanır. Sonbaharı bekleyelim.” 

BA.4, BA.5  varyantlarının bağışıklıktan kaçtığının altını çizen Tuncer, “2 ya da 3 kez aşılansak da, 4 doz olsak da, hasatlığı atlatsak da bu varyantlara yakalanabiliriz. Ancak virüs zayıfladı. Baharda Omicron’un dışında başka güçlü bir virüs çıkarsa o zaman grip aşısıyla birlikte yeni aşıyı yaptırmak daha doğru olur” dedi. 

Ünlü Türk profesörden korkutan açıklama: 2 varyant Türkiye'de vakaları patlattı

KİMLER HATIRLATMA DOZU YAPTIRSIN? 

Tuncer, kronik hastalıkları olanların son yaptırdıkları aşının üzerinden 6 ay geçmesi ya da virüsü kaptıktan sonra üzerinden 6 ay geçmesi durumunda 3’üncü ya da 4’üncü aşıyı yaptırmalarını önererek “2 doz BioNTech ya da Türkovac oldularsa hücrelerin virüsü tanıması mümkün. Çünkü fazla doz aşı ileride otoimmun hastalıkların alevlenmesinden veya kronik hastalıkların üzerine bunların binmesinden dünya da biz de korkuyoruz. 2 doz aşı olanlar eğer kronik hastalıkları varsa, son dozun üstünden 6 ay geçmişse hatırlatma dozu yapılabilir” diye konuştu. 

D VİTAMİNİNİZİ ÖLÇTÜRÜN, AKDENİZ USULÜ BESLENİN

Tuncer, 2 doz aşısını olan ve hastalığı geçirenlerin aşı olma konusunda acele etmemelerini önererek “Sonbaharı beklesinler. Önemli olan korunmadır. Maske kullansınlar, bir de doğru beslensinler.  Akdeniz usulü beslensinler. Karbonhidrat ve şekerli besinleri tüketmesinler” dedi. Bağışıklığın güçlenmesi için takviye vitamin alınıp alınmaması konusunu değerlendiren Tuncer, “Sağlıklı biriyseniz Akdeniz usulü beslenmeniz kafi. Bunların hepsinde C, çinko, D vitamini var. Türkiye’de, insanlarda D vitamini eksik çıkıyor. Bu vitaminin seviyesi ölçtürerek dışarıdan alınabilir. Gelişigüzel antibiyotik, takviyenin bir anlamı yok” ifadelerini kullandı. 

Ünlü Türk profesörden korkutan açıklama: 2 varyant Türkiye'de vakaları patlattı

MAYMUN ÇİÇEĞİ SİNSİ VE DERİNDEN İLERLİYOR OLABİLİR 

Maymun çiçeği virüsü vakalarının dünyada artış gösterdiğine dikkat çeken Tuncer, Türkiye’de de bir vaka tespit edildiğini hatırlatarak şunları söyledi:

“Yazın alerji adı altında kaşıntılı cilt lezyonları oluşmaya başladı. Virüs temasla ve giysileri kullanarak geçebiliyor. Derinden ve sinsi bir ilerleme olabilir.  Kovid de olduğu gibi maske kullanılmalı. Ateş, halsizlik gibi belirtilerin yanı sıra lenf bezlerinde şişlik yapıyor. Hasta olan kişiler buna dikkat etsinler.”

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...