Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
02 Nisan 2014 13:25

Türk sineması hafızasına kavuşuyor

Türk sinemasına dair yazılı, görsel ve işitsel tüm materyal titiz bir araştırmayla ele alınarak künye bilgileri oluşturulacak.

Türk sineması hafızasına kavuşuyor
Türk Sineması, yazılı, görsel tüm materyal,

Türk sinemasının veritabanını ve arşivini oluşturmak amacıyla proje başlatıldı. Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamaya göre, Türk Sineması Araştırmaları projesi kapsamında Osmanlı'dan başlayarak Türk sinemasına dair yazılı, görsel ve işitsel tüm materyal titiz bir araştırmayla ele alınarak künye bilgileri oluşturulacak. Proje tamamlandığında tarihin ve kültürün önemli bir parçası olan Türk sinemasının en kapsamlı veritabanı ve arşivi, herkes için ulaşılabilir hale gelecek.
" Türk sineması ancak kökleriyle olan bağı akademik bir yaklaşımla yeniden kurularak yarına taşınabilir" sloganıyla yola çıkan Bilim ve Sanat Vakfı (BİSAV) ile İstanbul Şehir ÜniversitesiSinema Televizyon Bölümü, İstanbul Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle Türk sineması çatısı altında hayat bulan tüm çalışmaları sistematik bir şekilde ele alarak geniş kapsamlı bir tespit, temin ve tasnif çalışması yürütüyor.
Türk sineması ile ilgili herhangi bir bilgiyi arayan herkese hitap edecek "www.tsa.org.tr" üzerinden film, kişi, kitap, dergi, makale, röportaj ve tez kategorilerinde 10 binlerce başlığa ait künye bilgilerine ve telif hakkı söz konusu olmayan ilgili dokümanlara ulaşmak mümkün olacak.
Veritabanına paralel olarak proje kapsamında temin edilen filmler, kitaplar, süreli yayınlar, afişler gibi materyallerle BİSAV kütüphanesi bünyesinde oluşturulması planlanan TSA arşiv birimi yine araştırmacıların ve akademisyenlerin kullanımına açılacak.
Açıklamada görüşlerine yer verilen proje koordinatörü Murat Pay, TSA projesinin öncelikli amacının, Türk sinemasının başlangıcından bugüne yaklaşık 100 yıldır ortaya koyduğu birikimin gelecek kuşaklara doğru ve sistematik bir şekilde aktarılması olduğunu belirtti.  
Çalışmalarının sinema tarihi üzerine yeni araştırmalara zemin hazırlayacağını vurgulayan Pay, şunları kaydetti:
"Bugüne dek 8 özel, 2 devlet arşivi bu anlamda elden geçirildi. Meslek birlikleri, dernekler ve sektördeki firmalarla iletişime geçip, bilgi paylaşımında bulunmaya başladık. Yurt dışında 15 civarı sinematekle iletişim kurarak erken dönem Türk sinemasının izlerini araştırıyoruz. Bu kapsamda Taksim Atatürk Kitaplığı ve Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nden Osmanlı'dan günümüze sadece sinema konulu 60 farklı derginin 3 bin sayısı dijitalize edildi.  Yine Beyazıt Devlet Kütüphanesi arşivinden yaklaşık 5 bin 300 afiş, 3 bin lobi fotoğraflandı."
Pay, resmi ve özel arşivlerdeki Osmanlı dönemi sinema çalışmalarıyla ilgili belgeleri Latin harflerine dönüştürdüklerini ve Fransızca süreli yayınlardaki Türk sineması dair önemli içerikleri tespit ederek Türkçe'ye çevirdiklerini kaydetti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...