Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
16 Temmuz 2022 17:25 - Güncelleme : 16 Temmuz 2022 17:44

Dünyanın en iyi 10 savaş filmi

Geçmişten günümüze yaşanmış savaşları anlatan yüzlerce senaryo yazıldı ve filmler yapıldı. Ancak bazı yapımlar var ki izlerken seyirciyi içine çekerek adeta işlediği dönemi yaşatıyor. Dünya listelerinde tüm zamanların en iyi savaş filmleri olarak adından söz ettiren bu filmler hem bir baş yapıt hem de yapılan savaşı başarıyla anlatan tarihi bir kılavuz niteliği taşıyor. İşte başarıyla işlenmiş dünyanın en iyi 10 savaş filmi…

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
Dünyanın en iyi 10 savaş filmi
tarihi filmler,savaş filmleri,başyapıtlar,kült filmler

Sinema dünyasında büyük yer kaplayan savaş filmleri, seyirciyi çoğu zaman tarihe kaynaklık eden uzun ve soluksuz bir yolculuğa çıkarıyor. Hem duyguları coşturan hem de gerilim dolu anlar yaşatan başyapıtlardan en iyileri şu şekilde;

Dünyanın en iyi 10 savaş filmi

SOYSUZLAR ÇETESİ (2009)

Quentin Tarantino'nun yazıp yönettiği, başrollerini ise Brad Pitt ve Diane Kruger'ın paylaştığı film sekiz dalda Oscar'a aday gösterildi. Alman kuşatması altındaki Fransa her zamankinden zor günler geçirmektedir. Savaştan hasar gören sivillerden sadece biri olan Shosanna, ailesinin canice öldürülmesine tanık olmuştur. Bir şekilde bu can pazarından kurtulmayı başaran kadın Paris'e gidip burada yeni bir kimlikle, sıfırdan hayata başlar. Öte yandan Avrupa'nın farklı bir ülkesinde kendi askerlerini Nazilere karşı örgütleyen yahudi Teğmen Raine amacına ulaşmak için çeşitli planlar kurmaktadır. Shosanna, Teğmen Raine ve Alman aktrisin yolları, Shosanna'nın işlettiği bir sinema salonunda kesişecektir.

Dünyanın en iyi 10 savaş filmi

ER RYAN'I KURTARMAK (1998)

Yönetmenliğini Steven Spielberg,’in yaptığı filmin başrolünde Tom Hanks oynuyor.Dört çocuk annesi bir kadın İkinci Dünya Savaşı’nda kaybettiği üç oğlunun ardından fazlasıyla yaralanmıştır. Şimdi tek dileği hayatta kalan tek oğlunun savaştan sağ salim dönmesidir. Başkan tarafından verilen bir emirle James Ryan’ın ne pahasına olursa olsun bu savaştan sağ çıkması sağlanacaktır. Normandiya çıkarmasının yapıldığı gün, sekiz kişilik bir asker birliği farklı bir göreve, Ryan’ı kurtarma görevine atanır. Ancak Yüzbaşı John Miller tarafından yönetilen bu birim, can pazarının yaşandığı bu ortamda zorlu bir yaşam mücadelesine girecektir.

Dünyanın en iyi 10 savaş filmi

CESUR YÜREK (1995)

Başrolünü ve yönetmenliğini mel gibson’ın üstlendiği film, 13. Yüzyılda geçer. İngilizler, iskoçlar üzerinde egemenlik kurmuştur. İngiliz soyluları, yeni evli iskoç kadınlarıyla ilk geceyi geçirme hakkına sahiptir. Çocukken ailesini iskoçya uğruna kaybeden william wallace'ın karısı da ingiliz birlikleri tarafından öldürüldüğü zaman, onun intikam arayışı kısa zamanda ülkesinin özgürlüğü için amansız bir savaşa dönüşür.

Dünyanın en iyi 10 savaş filmi

PİYANİST (2002)

Roman Polanski’nin yönetmen koltuğunda oturduğu filmin başrollerini  Adrien Brody, Thomas Kretschmann, Emilia Fox paylaşıyor. İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan gerçek bir dramı konu alan film, Nazi işgali altındaki Polonya’da yaşamanın imkansızlaştırıldığı bir dönemde, bir şekilde esir kampına gitmekten kurtulan ünlü piyanistin Varşova’nın kenar mahallelerindeki hayatta kalma mücadelesine odaklanır. Varoşlarda tam anlamıyla sefil bir hayat süren müzisyen, diğer halkla birlikte, kıtlığa ve aşağılanmalara maruz kalsa da kahramanca mücadele edecektir. Günü gelip oradan kaçma şansı bulduğundaysa başkentin harabelerine sığınacak, beklemediği bir anda gelen bir yardımla umudunu yeniden kazanacaktır.

Dünyanın en iyi 10 savaş filmi

ENİGMA (2015)

Benedict Cumberbatch, Keira Knightley ve Matthew Goode’nin başrol oynadığı filmin yönetmeni Morten Tyldum. Alan Turing adlı matematikçinin II. Dünya Savaşı sırasında Nazilerin kullandığı Enigma kodunu çözme çabasını anlatır. Hükûmet tarafından bu iş için ülkenin en önemli matematikçileriyle beraber seçilen Alan Turing grubun en hırslısı, aynı zamanda en zekisidir.

Dünyanın en iyi 10 savaş filmi

FULL METAL JACKET (1987)

Stanley Kubrick’in yönettiği,  Matthew Modine ve Arliss Howard’ın rol aldığı film, Gustav Hasford 'un The Short-Timers adlı romanından senaryolaştırılmıştır. Vietnam Savaşı öncesi Amerikan ordusunun eğitimleri ve Vietnam Savaşı sırasında Amerikan ordusundaki askerlerin başından geçen olağan olaylar anlatılmaktadır.

Dünyanın en iyi 10 savaş filmi

PAN'İN LABİRENTİ (2006)

Guillermo del Toro yönetmenliğindeki filmde, İspanya’da faşist iktidarın tüm vahşetinin gölgesinde yalnız bir kız çocuğu olan Ofelia, sadist eğilimleri olan babasının etrafındakilere yaptığı tüm eziyetleri bizzat gözlemlemektedir. Bu küçük kız çocuğunun gerçeklikten kaçabileceği tek yer kendi hayal gücüdür. Ofelia, gerçeklikte bulamadığı huzuru, hayallerinde aramaya başlayacaktır. Bu esnada vahşet ise tüm sertliğiyle Ofelia’nın çevresinde vuku bulmaya devam edecektir.

Dünyanın en iyi 10 savaş filmi

KIYAMET (1979)

Başarılı yönetmen Francis Ford Coppola’nın yönettiği filmin başrolünü Martin Sheen, Frederic Forrest ve Robert Duvall paylaşıyor. Yerel bir kabilenin tanrısı ilan edilen bir adamı öldürmekle görevli bir adamın hikayesini anlatıyor. Yüzbaşı Willard ve ekibinin görevi, Vietnam'da Amerikan ordusuna isyan eden ve vahşi bir şekilde bir orman kabilesini yöneten Albay Walter Kurtz'ü öldürmektir. Kurtz’ün izini süren Willard, savaşın acımasızlığı altında giderek takip ettiği kişiye benzemeye başlayacaktır. Joseph Conrad’ın "Karanlığın Kalbinde" kitabından ve karısının notlarından da faydalanarak Francis Ford Coppola tarafından uyarlanan film, sinema tarihinin en ünlü savaş filmlerinden biri kabul ediliyor.

Dünyanın en iyi 10 savaş filmi

HAYAT GÜZELDİR (1997)

Roberto Benigni yönettiği ve başrol aldığı filmde başkahraman Guido, öğretmen Dora’ya aşık olur ve tüm engellere rağmen evlenirler. Ardından bir de çocuk sahibi olan çiftin hayatlarındaki tüm pürüzler ortadan kalktığında savaş patlak verir. Yahudi oldukları için toplama kampına götürüldüklerinde Guido, oğluna esir kampının ve savaşın bir oyun olarak söyleyecek; oğlu, oyunu başarıyla tamamlarsa ödül olarak çok istediği bir oyuncak tankı hediye edecektir.

Dünyanın en iyi 10 savaş filmi

KAZABLANKA (1942)

Michael Curtiz’in yönettiği Kasablanka, hem unutulmaz bir aşk filmi klasiği olarak hem de Humphrey Bogart ve Ingrid Bergman’ın unutulmaz oyunculukları ile kült olmuş bir yapımdır. 2. Dünya Savaşı sırasında Fas’ın Kazablanka kenti, Hitler’den kaçan Avrupa’lılarla rengarenk, çeşitli bir görünüm kazanmıştır. Rick Blaine karakteri, şehrin en popüler barını işletmektedir. 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...