Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
16 Şubat 2015 14:57

'Kiziroğlu'nun telif hakkı AK Parti'de

Grup Ayna'nın Başbakan Ahmet Davutoğlu'na seçim parçası olarak uyarlayıp seslendirdiği 'Kiziroğlu Mustafa Bey' türküsünün telif hakkını AK Parti, süresiz olarak aldı.

'Kiziroğlu'nun telif hakkı AK Parti'de
Kiziroğlu Mustafa Bey, ak parti, telif hakkı,

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Davutoğlu için Grup Ayna tarafından hazırlanan türkü, ilk kez 27 Aralık 2014'teki Konya 5. Olağan İl Kongresi'nde seslendirilmiş ve partililerce çok beğenildiği için tekrar tekrar okunması istenmişti.
Grubun solisti Erhan Güleryüz tarafından okunan ve nakaratı "Davutoğlu Ahmet Hoca bir bilge adam, bir yiğit adam" şeklinde düzenlenen türkü, daha sonra CHP, MHP ve AK Parti arasında tartışmalara neden olmuştu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, 30 Aralık 2014'te yaptığı açıklamada, "Kiziroğlu Mustafa Bey" türküsü için daha önce üç ayrı siyasi partiyle anlaşma yapıldığını belirterek, "Bunlar üçüncüsü. Her şeyi olduğu gibi bunu da çalıyorlar. Alışkanlıktan olsa gerek" ifadelerini kullanmıştı.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da 29 Aralık 2014'te partisinin Sivas İl Başkanlığı'nda yaptığı açıklamada, türkünün Davutoğlu için yeniden uyarlanmasına tepki göstermiş, aynı parçanın 1999'da MHP'nin seçim müziği olarak kullanıldığını belirtmişti.
Vural, bu türkünün MHP için uyarlanmış halini basın mensuplarına dinleterek, "Yeni Türkiye falan diyorlar ama yeni Türkiye dedikleri yerde MHP'nin seçim müziğini bile yeni diye milletimize pazarlamak istiyorlar. Biz, bunlara bu milletin türküsünü söyletmeye ve anlatmaya devam edeceğiz. Yeni Türkiye dedikleri bir noktada gerçekten bir partinin daha önce seçim müziği olarak kullandığı bir parçayı kendilerine uyarlıyorlarsa aslında bunların millete verecekleri yeni bir şey kalmadığını da ortaya koymaktadır" diye konuşmuştu.
Sözleşme imzalandı
Gelişmeler üzerine, türkünün telif haklarını almak için girişimlere başlayan AK Parti, bugün Murat Çobanoğlu'nun mirasçıları adına yetkili oğlu Şentürk Çobanoğlu ile parti genel merkezinde sözleşme imzaladı.
Telif hakkının devredildiği sözleşmeye AK Parti adına Genel Başkan Yardımcısı Nureddin Nebati imza koydu.  
Sözleşmeye göre, orijinaline bağlı kalınan Murat Çobanoğlu derlemesine ait "Kiziroğlu Mustafa Bey" isimli eser üzerinde sahip olunan kullanma hakkı, eser adı, temsil hakkı, televizyon, sinema, radyo gibi araçlarla umuma iletim hakkı, bilgisayar ve internet gibi ortamlarda yayımlama hakkı gibi yetkileri kapsayan telif hakkı, AK Parti'ye geçti.
"Artık türkünün tek sahibi AK Parti"
AK Parti Genel Merkezi Hukuk Müşaviri Ali Özkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Eserin telif hakkı süresiz AK Parti'ye geçti. 'Kiziroğlu Mustafa Bey' türküsünü ülkemize kazandıran Aşık Murat Çobanoğlu'nun oğlu Şentürk bey ve mirasçılardan telif hakkını devraldık" diye konuştu.
Grup Ayna'nın söylediği kısmın haklarını daha önce aldıklarını anımsatan Özkaya, "Parçanın telif hakkını birinci derece yakını olan Şentürk beyden aldık. Dolayısıyla artık 'Kiziroğlu Mustafa Bey' türküsünün tek sahibi AK Parti'dir" ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...