4 yapraklı yonca anlamı nedir?
Editör: Derya Sarıtepeci / Kaynak: Vikipedi
Toplumda 4 yapraklı yonca bulmanın zor bulunduğu, daha çok 3 yapraklı yoncalar bulunabileceğine dair yaygın bir düşünce var. Bununla birlikte 4 yapraklı yoncaya yüklenen bazı anlamlarda bulunmaktadır. Peki 4 yapraklı yonca anlamı var mı, varsa nedir? İşte detaylar!

Dört yapraklı yoncaların kurutularak saklanılırsa şans getirileceğine inanılır. Dört yapraklı yoncanın şans getirdiği iddiası, İbrahimi dinlerde ortak olarak görülen Adem ile Havva mitolojisine dayanıyor. İşte 4 yapraklı yoncanın merak edilen anlamları…
4 YAPRAKLI YONCANIN ANLAMI NEDİR?
Dört yapraklı yonca, yaygın üç yapraklı yoncanın nadir bir varyasyonu olarak bilinir. Geleneksel batıl inanca göre, bu yonca iyi şans getirmektedir, ama bu batıl inancın ne zaman veya nasıl başladığı açık değildir. Bilinen dört yapraklı yonca figürünün birinci yaprağı ümidi, ikinci yaprağı imanı, üçüncü yaprağı aşkı ve dördüncü yaprağı ise şans anlamına gelmektedir. Çiçek diline bakıldığı zaman doğrudan şans getirdiği anlamı çıkarılır. Her dört yapraklı yonca için yaklaşık olarak 10.000 üç yapraklı yonca olduğu iddia edilmektedir. Bu bilgilere rağmen, 5 milyondan fazla yonca üzerinde gerçekleştirilen bir araştırmada, gerçek frekansın, söz konusu olasılığın iki katı olan 5.000'e 1'e yakın olduğu belirtilmiştir.
DÖRT YAPRAKLI YONCA BİTKİ Mİ?
Dört yapraklı yonca, trifolium cinsidir ve 300 farklı türü olan bir bitkinin varyasyonudur. Genetik çeşitlilikten de kimi zaman yaprak sayısı, üçten fazla da olabilir. İstatistiki olarak, her 160.000 üç yapraklı yoncaya karşılık yalnızca 1 adet dört yapraklı yonca bulunur. Bitki kültürüyle uğraşanlar, günümüzde yalnızca dört yapraklı yonca üreten tohumları geliştirmeyi başarmıştır yine de efsane devam etmektedir. Bahçelerde milyonlarcası yetiştirilirken, uğur getireceğine inandıkları dört yapraklı yoncayı günümüzde de kırlarda heyecan ve merakla aramaktadırlar. Dört yapraklı yonca bulunca, şanslı olunacağına, şansın açılacağına, ümidin daha fazla, aşkın daha yoğun olacağına inanılır.
Dünyanın her yerinde 3300 yıldır yetişmiş ve 60 yonca türü mevcuttur, pek çok yerde kullanılan bir bitkidir; yem olarak ve şifa olarak da değerlendirilen yonca birçok ilacın hammaddesinde de kullanılıyor. Hatta birçok ülkede salatalarda bile kullanılır, aynı zamanda kutsal bir bitki olan onca Kur’an-ı Kerim’de de söz edilmektedir. (Abese Suresi, 31. Ayet) (“İnsan için üzüm, hayvanlar için yonca ve her çeşit yeşil ot yaratmış Yüce Rabbimiz”) Pek çok şair, şiirinde yer vermiştir. Yonca yapraklarının kalp şeklinde olması onları hoş ve farklı görmemizi sağlar. Menekşe ve erguvani çiçekleri vardır ve çok güzel açarlar.