Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
10 Şubat 2015 14:56

Anadolu'nun mirasını dünyaya tanıtacaklar

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, Erzurum'da düzenlenecek "Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu" ile Anadolu'nun tarihi mirasının dünyaya tanıtılması hedefleniyor.

Anadolu'nun mirasını dünyaya tanıtacaklar
Anadolu, miras, dünya

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Erzurum'da düzenlenecek "Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu" ile Anadolu'nun kültürel mirasının dünyaya tanıtılması amaçlanıyor. Erzurum Kültür ve Turizm İl Müdürü Hasan Mazlumoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğü ile Atatürk Üniversitesi işbirliğinde gerçekleştirilecek sempozyuma, 300'ün üzerinde bildiri sunulduğunu söyledi.
Atatürk Üniversitesi yerleşkesinde yapılacak "Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu"na Türkiye'nin yanı sıra dünyanın farklı ülkelerinden çok sayıda arkeolog katılacağını ifade etti.
Sempozyumda üst düzey yetkililerin de yer alacağını vurgulayan Mazlumoğlu, "Biz bu sempozyumu bir fırsat olarak değerlendiriyoruz. Ülkenin potansiyelinin konuşulacağı bu program, Erzurum'un tanıtımı noktasında da önemli. Sempozyumda kültürel mirasımızı iyi anlatabilmek için yoğun bir çalışma içerisindeyiz" diye konuştu.
Mazlumoğlu, yeraltı kaynakları, kültürel mirası açısından sempozyumun sadece Erzurum'u değil, bütün Türkiye'yi ilgilendirdiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Bu sempozyumda Türkiye'nin potansiyeli konuşulacak. Dolayısıyla da Türkiye'nin zenginliklerine ilişkin bugüne kadar yapılanlar ve yapılamayanlar konuşulacak. Bir tarihi yapının restorasyonu sırasında yapılması gereken şeyler konuşulacak. Bir kurs sırasında Türkiye gezisine çıktım. Orada yabancı ülkelerin restorasyona verdiği önemi, aldığı tedbirleri gördüm. Bir yeraltı şehri çalışmalarına şahit oldum. O tarihi yapıya verilen önem, orada en küçük bir çakıla bile kıyılamaması, yok farz edilmemesini gördüm. Konusu itibarıyla bunlar konuşulacak. Bunu bir fırsat olarak görüp, kentin tanıtımına yönelik kazanç olacak."
Mazlumoğlu, "11 Mayıs'ta başlayacak bu sempozyumda Türkiye'nin potansiyeli konuşulacak ve dolayısıyla bu turizmi de olumlu etkileyecek. Gelen turist sayısını artıracaktır. Turizm dediğimiz zaman sadece bizim tabii güzelliklerimiz söz konusu değil. Kültür turizmi var, inanç turizmi var. İnanç turizmi derken sadece İslami yelpazeyi düşünmemek lazım. Burada farklı medeniyetlerin eserleri var" dedi.
Anadolu'nun değişik medeniyetlere ait zenginlikleri barındırdığını vurgulayan Mazlumoğlu, Anadolu'yu sadece Selçuklu, Osmanlı, cumhuriyet yurdu dönemi olarak değil, bir tarih olarak değerledirmek gerektiğini belirtti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...