Tgrt Haber
13 Ağustos 2021 09:54

Aydın’da büyük keşif! Roma Dönemine ait Stadyum Çeşmesi bulundu

Aydın'ın Sultanhisar ilçesindeki NYSA Antik Kenti'nde Roma Dönemine ait bin 800 yıllık Stadyum Çeşmesi gün yüzüne çıktı.

Aydın’da büyük keşif! Roma Dönemine ait Stadyum Çeşmesi bulundu
aydın,roma dönemi,çeşme,kültür sanat,tarih

Aydın'ın Sultanhisar ilçesindeki NYSA Antik Kenti'ndeki kazı çalışmaları devam ediyor.

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Hakan Öztaner başkanlığındaki gerçekleştirilen kazıda Roma dönemine ait bin 800 yıllık olduğu değerlendirilen 4 metre 80 santimetre genişliğinde ve 5 metre yüksekliğinde Stadyum Çeşmesi bulundu.

Aydın’da büyük keşif! Roma Dönemine ait Stadyum Çeşmesi bulundu

800 BİN YILLIK STADYUM ÇEŞMESİ BULUNDU

Barındırdığı arkeolojik potansiyeli ile dikkat çeken ve Menderes Havzası’nın önemli antik kentlerinden olan NYSA Antik Kenti’nin turizm için büyük önem taşıdığını belirten Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer, ‘NYSA Antik Kenti, yerli ve yabancı turistlerin yoğun olarak kullandığı ulaşım güzergahı üzerinde yer alıyor. Burada Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ankara Üniversitesi adına Doç. Dr. Serdar Hakan Öztaner’in başkanlığında yürütülmekte olan 2021 yılı kazı çalışmaları kapsamında kentin doğu yakasında, Sütunlu Cadde ve Stadion’da kazılara devam ediliyor. 2021 yılı kazı çalışmaları sırasında kentin iki yakasını birleştiren, 2 Roma Dönemi Köprüsü arasında, Tekkecik Dere üzerine, inşa edilmiş yaklaşık 250 metre uzunluğundaki Stadion’un doğu yakasındaki oturma sıralarının en üst kesiminde tonozlu bir çeşme yapısı açığa çıkarıldı. 4 metre 80 santimetre genişliğinde çeşmeye su, doğu duvardaki künk hattıyla gelmekte olup, ön cephedeki, biri in situ olarak korunagelmiş parapetlerin gerisindeki havuza dolmaktadır. Roma Döneminden Geç Antik Döneme kadar kente hizmet etmiş olduğu düşünülmekte olan çeşmedeki kazı çalışmalarına halen devam ediliyor" açıklamasında bulundu.

Aydın’da büyük keşif! Roma Dönemine ait Stadyum Çeşmesi bulundu

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...