Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
09 Ekim 2021 11:42

Disleksiyi yendi, 13 yaşında yazar oldu

13 yaşındaki Elif Duru Koçal’ın azmi görenleri şaşırtıyor. Bir tür öğrenme bozukluğu olan disleksi rahatsızlığını yenen Elif Duru Koçal, 13 yaşında "Bir Bellek Hatası" ismini verdiği polisiye-fantastik türünde roman yazdı.

Disleksiyi yendi, 13 yaşında yazar oldu
Disleksi,Roman,Öğrenme güçlüğü

Henüz 7 yaşındayken kendisine bir tür öğrenme bozukluğu olan disleksi tanısı konulan ve bu rahatsızlığını bol bol kitap okuyarak yenen Elif Duru Koçal, 13 yaşında polisiye-fantastik türünde roman yazdı. İstanbul'da 2007 yılında doğan Elif Duru Koçal'ın, ilkokula başladığı dönemde okuma-yazma konusunda geri kaldığı gözlemlendi. Okul yetkililerinin durumu ailesine bildirmesiyle uzman doktorlara götürülen Koçal'a, yapılan bazı testlerle orta düzey disleksi tanısı konuldu. Bunun ardından Koçal'ın bu rahatsızlığı aşması için bol bol kitap okuması tavsiye edildi. Geçen 7 yıllık süreçte bu tavsiyeye uyarak sürekli kitap okuyan Koçal, rahatsızlığını yenmeyi başardı.

BENİM İÇİN BİR ZEVK

Kitaplarla da arkadaşlığı bu süreçte iyice güçlenen Koçal, 10 yaşına geldiğinde internet üzerinde bir blok sayfası açarak yazdığı kısa hikayeleri paylaşmaya başladı. Hikaye yazmayı çok sevdiğini anlayan Koçal, 13 yaşına geldiğinde ise "Bir Bellek Hatası" ismini verdiği polisiye-fantastik türünde romanını yazdı.
Koçal, henüz ilkokula başladığı dönemde tanısı konulan rahatsızlığı tam anlamadığını belirterek, "Bana yardım etmesi için bir uzmana gittiğimizde, fazlaca kitap okumam gerektiğini söyledi ve bana bazı yazarları önerdi. Ben onları okumaya başladım. Uzmanın verdiği pratiklerle ve okumanın etkisiyle bu problemim yavaş yavaş geçmeye başladı ve okuma sorunumu yenmemi sağladı. Şu an öyle bir zorluğum yok. Sonrasında yazmaya ilgi duymaya başladım. Rahatsızlığımı yenmem için okuduğum kitaplar giderek arttı ve kitap okumak artık benim için bir zevk olmaya başladı. Böyle olunca da yazmamak imkansız oldu." diye konuştu.

FARKLI BİR YAZIM ŞEKLİ VAR!

Anne  Yeşim Koçal, "Arkadaşlarına göre ilkokulda çok daha fazla çalıştı, 4. sınıfa geldiğinde artık, pek çok arkadaşı gibi yazıyor ve okuyordu. Akademik anlamda da hiçbir problem yaşamamaya başladı. Bu süreç bizim için böyle ilerledi. Kitap ayrımı yapmadık. Biz eğlenceli olsun, onu sıkmasın, yeter ki okusun diye istediği her kitabı aldık. Bu şekilde çok fazla kitap okumaya başladı. bir süre sonra da yazma başladı. Yazılarını okumaya başladığımızda heyecanlandık. Yazdığı şeyler bize farklı gelmeye başladı. Çevremizde yayınevlerinde editör arkadaşlarımıza gösterdik. onlar da farklı bir yazım şekli olduğunu söyledi. Sonra Duru kendisine bir blok sayfası açtı ve orada yazmaya başladı. Bu durum aile olarak bizi de çok heyecanlandırdı tabii" dedi.

UMUTSUZLUĞA DÜŞMEMEK GEREK

Kızı Elif Duru Koçal'ın kitabını tamamlamasının ardından birkaç yayıneviyle görüştüklerini ve kitabın çok beğenilmesi üzerine basımının yapıldığını, bu durumun kendilerini de çok mutlu ettiğini kaydeden Koçal sözlerini şöyle tamamladı: "Bu tip sorunlar yaşayan çocuklarımız da olabilir, veliler de olabilir. Bunun sadece kısa bir süreç olduğunu bilmelerini, bu çocuklara ufak bir destekle neler yapabileceklerini görmelerini isterim. Asla umutsuzluğa düşülecek bir süreç değil."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...