Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
10 Mart 2014 10:49

En 'huzurlu' tiyatro grubu

Yaşları 70'in üzerinde olan 14 kişinin oluşturduğu tiyatro grubu, performansıyla dikkat çekiyor. Tiyatro grubu, turneye çıkacak.

En 'huzurlu' tiyatro grubu
yaşlı tiyatro grubu,huzurevinde kalan tiyatro grubu, en huzurlu tiyatro grubu,

Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde kalan, yaşları 70'in üzerinde 14 kişinin oluşturduğu tiyatro grubu,  İstanbul ve Mardin'i kapsayan turneye çıkacak. "Şalvar Davası", "Selvi Boylum Al Yazmalım", "Hababam Sınıfı", "Düğün ya da Davul", "Romeo ve Juliet", "Dinlenmek İsteme", "Dayak İsteme", "Bir Türk Filmi" ve "Kibar Feyzo" adlı oyunları sahneleyen grup, senaryosunu Yılmaz Erdoğan'ın yazdığı "Otogargara" oyununu da tiyatroseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor. Çeşitli nedenle huzurevinde yaşamını sürdürmek zorunda kalan yaşlılar, tiyatro sayesinde sosyal faaliyette bulunmanın mutluluğunu yaşıyor. Haftanın her günü prova yapan ve çalışmalarını titizlikle sürdüren grubun üyeleri, sahnede en iyi performansı sergilemek için çaba gösteriyor. Çukurova Halk Eğitim Merkezi'nde görevli öğretmen Aysel Candan yönetiminde eğitim alan grup, yeni oyuna hazırlanıyor.
Aysel Candan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, senaryosunu Yılmaz Erdoğan'ın yazdığı "Otogargara" oyununu sahneleyeceklerini belirterek, yaklaşık 3 aydır günde 3 saat çalıştıklarını söyledi. Çalışmaların zevkli ve eğlenceli geçtiğini anlatan Candan, "Çalışmalarımız gayet güzel gidiyor. Yaşlılarımız da bu durumdan çok memnun. Performansları ise çok iyi. Hatta sanatçılara taş çıkarak düzeyde olan yaşlılarımız var" dedi. Adana Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Nurdan Avcı ise huzurevi sakinlerinin başta Yaşlılar Haftası olmak üzere birçok kez tiyatro oyunu sahnelediğini hatırlatarak, vatandaşların, gruptan farklı oyun beklediğini ifade etti. Huzurevi sakinlerinin, "Otogargara" adlı oyunu sahnelemek için yoğun çalışma içerisinde olduğunu anlatan Avcı, "Yaşlılarımız, çok keyif ve neşeyle oyuna hazırlanıyor. Daha Adana'da oynamadan İstanbul'da özel bir üniversiteden teklif geldi. Orada bir sempozyuma davetliyiz. Huzurevi sakinlerimiz de orada bu oyunu sahneleyecek. Nisan'da Adana'da sahne alacaklar, ilerleyen günlerde de Mardin'e davetliyiz" diye konuştu.
Avcı, yaşları 70 ile 80 arasında değişen grubun "muhteşem" performans sergilediğini belirterek, şunları kaydetti: "Huzurevi sakinlerimiz, özel hayatlarını prova saatlerine göre ayarlıyor. Çok ciddi çalışma içerisindeler. Çalışmalar çok keyifli ve neşeli geçiyor. Onların neşesi ve keyfi, bizleri de mutlu ediyor. Bu tür etkinliklerde bulunan huzurevi sakinleri, kendilerini çok mutlu hissediyor. Çünkü bir şeyler üretmenin, ortaya çıkarmanın sevincini ve mutluluğunu yaşıyorlar. Yaşlılar, huzurevine geldiklerinde hayattan bir şekilde kopmuş oluyor. Bir şeyler üretmek ve katkıda bulunmak istiyorlar. İşte bu tür etkinliklerle yaşlılarımız topluma, 'biz de bir şeyler üretiyoruz, ortaya çıkarıyoruz' mesajı veriyor. Onların sahnedeki performansından çok bu yaştan sonra sahnede bu cesareti gösterip, bir oyun sergilemeleri takdir edilecek bir durum."
Grup üyelerinden Mustafa Kaya (70) ise 5 yıldır huzurevinde yaşadığını anlatarak, oyun için aralıksız çalıştıklarını ifade etti. Profesyonel oyuncu olmadıklarını belirten Kaya, "Biz, bu yaşta bir kenara çekilip ölümü bekleyen insanlar gibi olmak istemiyoruz. Bu yaşlarda da bir şeylerin yapılabileceğini, bu yaşın da güzel bir yaş olduğunu ispatlamak istiyoruz ve oyunlarımızda kendimizi buluyoruz" diye konuştu.
Gülseren Samsunlu (70) da huzurevinde çeşitli sosyal etkinliklere katıldıklarını anlatarak, "Bu yaştan sonra bir kenara çekilip, düşünmek yerine bu tür etkinlikler bize çok güzel terapi oluyor. İnsanlığımızı, yaşadığımızı, var olduğumuzu 70 yaşından sonra anlıyoruz" dedi. Lütfiye Görgün (73) ise yaşı nedeniyle tiyatro oyununda zorlanacağını düşündüğünü anlatarak, "Yaşlandım, kafam çalışmaz zannediyordum ama replikleri ezberlemek bana çocuk oyuncağı gibi geldi. Bu arada kendimi keşfetme imkanı da buldum" diye konuştu.
Görgün, huzurevine sahipsiz, atılmış insanların gelmediğini, insanların huzurevine dinlenmek ve huzur bulmak için geldiğini, bunu oyunlarla anlatmaya çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...