Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
21 Ocak 2014 14:27

Festival filmlerine sansür iddialarına yalanlama

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Mesut Cem Erkul, 'Festival filmlerini denetleme, filmlere ceza verme, sansürleme yetkimiz yok' dedi.

Festival filmlerine sansür iddialarına yalanlama
Festival filmlerine sansür, iddialarına yalanlama, festival filmleri, sansür iddialarına yalanlama,

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel MüdürüMesut Cem Erkul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugün bazı basın yayın organlarında yer alan, "Festivallere bakanlık sansürü geleceği" yönündeki iddiaların hiçbir şekilde gerçeği yansıtmadığını söyledi. Söz konusu haberlerde, İstanbul Film Festivali yöneticilerinin, Bakanlıktan bir yazı aldığının ve bu yazıda, festivalde gösterilecek hem yerli hem de yabancı yapımların Bakanlıktan onay alması gerektiğinin öne sürüldüğüne dikkati çeken Erkul, şöyle konuştu:
"Sansürvari yeni bir uygulama başlıyor ifadesi kesinlikle yanlıştır. 9 Ocak'ta gönderilen yazıda, Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'in sanatsal etkinlikler kapsamında gösterilecek filmler başlıklı 15. maddesi belirtilerek; başka herhangi bir ticari dolaşım veya gösterim söz konusu edilmeksizin ülke içinde düzenlenecek fuar, film festivali, şenlik ve benzeri sanatsal etkinliklerde halka gösterilmek veya yarışmalara katılmak üzere yurt dışından getirilen yabancı menşe filmlerin gösteriminden doğan her türlü sorumluluğun, bu etkinliklerin komitelerine ait olduğuna, fıkrada bahsi geçen etkinliklerle ilgili düzenleme komitelerinin, sanatsal etkinlikler komisyonundan olumlu görüş almaları gerektiğine ve yerli filmlerin de kayıt ve tescil edilmiş olmak kaydıyla bu etkinliklere katılabildiğine yer verilmiştir." Erkul gönderdikleri yazıda, Bakanlığın, içerik bilgisi gösteren ve uyarıcı nitelikteki bu işaret ve ibarelere uyulup uyulmadığı ve işaretlerle belirlenen yaş sınırına uygun bir şekilde satış, dağıtım ve gösterim yapılıp yapılmadığının, İl Kültür Turizm Müdürlükleri bünyesinde oluşturulan komisyonlar aracılığıyla denetlenebileceğinin de anımsatıldığını bildirdi.  
Bu sebeple iddiaların gerçekle bağdaşmadığını ifade eden Erkul, şunları söyledi: " Bu uygulama 2004'ten bu yana yürürlükteydi. Filmlerin festivallerde gösterilmesi için gereken kriterler var. Yerli filmlerin gerektirdiği ölçütlerle yabancı yapımlarınki farklı. Yerli filmlerin festivalde gösterilebilmesi için filmlerin kayıt tescil edilmesi gerekiyor. Bu işlem de Telif Hakları Genel Müdürlüğümüz tarafından yürütülüyor. İstanbul'da bir birimimiz var, filmlerin kayıt tescilleri bir kaç saat içinde orada hemen yapılıyor. Yabancı filmlerin gösterime girebilmesi için de bizim herhangi bir müdahalemiz zaten yok. Bunlar yönetmelikle belirtiliyor. Sanatsal Etkinlikler Komisyonu da tamamen meslek birliklerinden üyelerin oluşturduğu bir komisyon. Bakanlıktan temsilci yok bu komisyonda."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...