Tgrt Haber
15 Temmuz 2022 16:55 - Güncelleme : 16 Temmuz 2022 09:20

Marvel filmlerinin kronolojik sıralaması

Marvel filmlerini ilk kez seyredecek olanlar için doğru sıralama son derece önemli. Çünkü Marvel filmleri çıkış yıllarına göre bir sıralamayı değil, hikâye olarak belli bir kronolojiyi takip ediyor ve bu sıraya göre izlediğinizde hikâyenin taşları yerine oturuyor. Hikâyenin tamamını anlayabilmek ve filmden kopmamak için izlemeyi bu sıralamaya uygun yapabilirsiniz.

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
Marvel filmlerinin kronolojik sıralaması
marvel izleme sırası,marvel,marvel filmleri,disney,disneyplus

Disney Plus’ın son zamanlarda ülkemizde hizmet vermeye başlamasıyla Marvel yapımlarına olan ilgi arttı. Ücretli yayın yapan Disney Plus’ta Marvel’in tüm filmlerini bulmak mümkün. Bu sayede yoğun ilgi gören Marvel yapımları, özellikle ilk izleyici için biraz kafa karışıklığına neden oldu. Marvel’in sistematik evreninde boğulmadan, filmleri keyifle izleyebilmek için kronolojik bir sıralama oluşturduk. Bu filmlere ilginiz varsa ya da daha önce yanlış sıralamayla izleyip hikâyenin öncesi sonrası konusunda kafa karışıklığı yaşadıysanız bu sıralamaya göre izlemeye yeniden başlayabilirsiniz.

Marvel filmlerinin kronolojik sıralaması

1- KAPTAN AMERİKA: İLK YENİLMEZ (2011)

Kaptan Amerika, yani Steve Rogers, bu filmde Kaptan Amerika olarak bilinen süper askere dönüşeceği deneysel bir programa katılmaya gönüllü olduğu zamanlardaki Marvel Evreni’nin ilk günlerine dönüyor. Kaptan Amerika, kötü Red Skull’ın liderliğindeki HYDRA organizasyonuyla savaşmak için Bucky Barnes ve Peggy Carter’la güçlerini birleştiriyor.

Marvel filmlerinin kronolojik sıralaması

2- CAPTAİN MARVEL (2019)

Süper güçlere sahip, güzel bir kadın olarak dünyaya düşen Carol Danvers, gezegeni keşfettikçe kimi görüntüler hatırlamaya başlar. Geçmişte gezegenimizde yaşadığını ve burada bir hayatı olduğunu hatırlamaya başlayan genç kadının güvenebileceği tek kişi ise SHIELD çalışanı Nick Fury'dir. Geçmişini keşfettikçe kendine dair bilmediği yeni detayları keşfeden süper kahraman, bir yandan da şekil değiştiren düşmanları Skrull ırkı ile onu ölümden kurtararak kendileri gibi güçlü yapan erdemli Kree ırkı arasındaki savaşta önemli bir rol oynamaktadır.

Marvel filmlerinin kronolojik sıralaması

3- IRON MAN 1 (2008)

Tony Stark, hem bir mühendislik dâhisi hem de tam bir playboydur. Kendi ülkesinde teknoloji harikası füzeler ve silahlar üretmektedir. Afganistan’da yeni bir füzeyi tanıtırken esir düşer ve yaralanır. Onu kaçıranlar, kendileri için bir füze yapmasını isterler. Tony ise bunun yerine zırhlı bir giysi yapar. Bunu yapmaktaki amacı zekasını kullanarak farklı bir kurtuluş yöntemini planlamaktır. Boş zamanlarını kadınlarına ayıran Tony’nin hayatı artık tamamen farklı bir şekle bürünmüştür. Onun bununla nasıl baş edeceği ise esas konudur.

Marvel filmlerinin kronolojik sıralaması

4- IRON MAN 2 (2010)

Teknolojisini orduyla paylaşması için iktidar, basından ve halktan baskı gören Tony, bilginin yanlış ellere geçmesinden korktuğu için Iron Man zırhının sırrını açıklamak istemez. Yanında Pepper Potts ve James Rhodey Rhodes ile birlikte, Tony yeni ittifaklar kurar ve yeni büyük güçlerle yüzleşir.

Marvel filmlerinin kronolojik sıralaması

5- HULK (2008)

Bruce Banner, Brezilya'da yaşamaktadır. Öfke kontrolü öğrenmeye ve kendisini kurtaracak bir formül bulmaya çalışıyordur. Amerikan General onu aramaktadır. Onu bulurlar ancak Hulk kaçar ve ona yardım etmeye çalışan bir doktoru bulmak için Amerika'ya geri döner. Generalin ekibinde takıntılı bir asker vardır ve ne pahasına olursa olsun Hulk'u yakalamak ister. Hulk gibi güçlenmek için serumu kendi üzerinde dener ve Abomination'a dönüşür. Abomination sokaklarda terör estirirken Hulk gelir ve kapışırlar.

Marvel filmlerinin kronolojik sıralaması

6- THOR (2011)

Hikâyenin merkezinde, düşüncesiz tavırlarıyla antik bir savaşı tekrar başlatan güçlü ama ve kibirli savaşçı Yüce Thor var. Thor, Dünya’ya sürgün ediliyor ve insanlar arasında yaşamaya mecbur bırakılıyor. Kendi dünyasının kötü adamı en karanlık güçlerini Dünya’yı istilâ etmek için yollayınca Thor, gerçek bir kahraman olmak için nelerin gerektiğini öğreniyor.

Marvel filmlerinin kronolojik sıralaması

7- YENİLMEZLER (2012)

SHIELD adıyla tanınan uluslararası barış örgütünün başındaki isim Nick Fury, tüm dünyanın güvenliğine karşı büyük bir tehdit oluşturan düşmanla karşı karşıya kalır. Fury, dünyayı yaklaşan bu felaketten kurtarmak için en cesur ve en 'süper' kahramanlardan oluşan bir ekip kurmak zorundadır.

Marvel filmlerinin kronolojik sıralaması

8- IRON MAN 3 (2013)

Milyarder iş adamı, kahraman ve mucit Tony Stark, bu sefer gücü ondan çok daha fazla, hatta sınırsız bir düşmanla karşı karşıya kalıyor. Üstelik bu düşman, o çok sinirlendirecek bir hamle yaparak özel hayatını yok ediyor. Stark şimdi bu olayların kaynağını araştıracağını zorlu bir mücadeleye giriyor.

Marvel filmlerinin kronolojik sıralaması

9- THOR: KARANLIK DÜNYA (2013)

Ölümsüz Thor, Buz Devleriyle iş birliği yapan ve hükümdarlığı ele geçirmeye çalışan kardeşi Loki'den sonra şimdi de antik Dark Elves güçleriyle çarpışır. Kudretli Malekith tarafından yönetilen bu güçler evreni tekrar karanlığa gömmeye çalışır. Dünyayı ve 9 Diyarlar’ı, Odin ve Asgard’ın bile karşı koyamadığı bir düşmandan kurtarmaya çalışan Thor bu yolculukta, dünyalı Jane Foster ile yeniden bir araya gelir ama dünyalı dostları kurtarması için hayatındaki bazı şeyleri de feda etmesi gerekir. 

Marvel filmlerinin kronolojik sıralaması

10- KAPTAN AMERİKA: KIŞ ASKERİ (2014)

Filmin bu serisinde SSCB döneminde özel kuvvetler içerisinde yetiştirilen ve Winter Soldier (Kış Askeri) adı verilen bir adam aslında tam bir ölüm makinasıdır. Rusya tarafından donmuş bir gölde bulunur ve önüne çıkan her şeyi yerle bir etmeye kararlıdır.

Marvel filmlerinin kronolojik sıralaması

11- GALAKSİNİN KORUYUCULARI (2014)

Galaksinin Koruyucuları, evrenin kontrolünü ele geçirmeye çalışanları durdurmaya çalışan bir grup suçlunun hikayesini konu ediyor. Kendisine Star-Lord lakabını takan maceracı Peter Quill, esrarengiz bir küreyi çalınca güçlü, hırslı ve ihtiraslı bir kötü adam olan Ronan'la başı derde girer. Ronan'ın tek amacı küreyi ele geçirmektir ve bu hayali tüm evreni tehdit altına alabilir.

Marvel filmlerinin kronolojik sıralaması

12- GALAKSİNİN KORUYUCULARI 2 (2017)

Galaksinin Koruyucuları 2 filminde ekip uzayın uzak noktalarına yolculuklar ederken bir yandan da galaksiyi korumak adına farklı maceralara atılıyor. Koruyucular, artık aileleri haline gelen ekipte birbirlerini düşmanlara karşı korumak için savaşırken, Starlord olan Peter Quill’in gizemli geçmişinin sırları da çözülmeye başlıyor. Eski düşmanlar yeni müttefiklere dönüşürken, hayranların klasik çizgi romanlardaki favori karakterleri kahramanlarımızın yardımına koşuyor.

Marvel filmlerinin kronolojik sıralaması

13- YENİLMEZLER: ULTRON ÇAĞI (2015)

Tony Stark etkin olmayan Ultron adlı barış koruyucu bir programı çalıştırınca, işler ters gider ve Dünyanın En Güçlü Kahramanları olan Demir Adam, Kaptan Amerika, Thor,  Hulk, Kara Dul ve Şahingöz, gezegenin kaderi tehlikedeyken zorlu bir sınavdan geçerler. Yenilmezler, birden ortaya çıkan Hain Ultron'un korkunç planını hayata geçirmesini engellemek zorundadır, böylece huzursuz ittifaklar ve beklenmedik aksiyonlar evrensel bir maceraya zemin hazırlar.

Marvel filmlerinin kronolojik sıralaması

14- ANT-MAN (2015)

Boyunu küçülterek gücünü arttırma gibi inanılmaz bir kabiliyete sahip olan uzman hırsız Scott Lang, içindeki kahramanı kucaklamalı ve akıl hocası Dr. Hank Pym’e, Ant-Man kostümünün ardındaki sırrı, yükselen tehlikelere karşı koruması konusunda yardım etmeli. Tüm engellere rağmen, Pym ve Lang dünyayı kurtaracak bir plan yapmak zorundalar.

Marvel filmlerinin kronolojik sıralaması

15- KAPTAN AMERİKA: KAHRAMANLARIN SAVAŞI (2016)

Yenilmezler'in dahil olduğu olay kötü sonuçlanınca, politik güçler Yenilmezler'in bir otorite tarafından takip edildiği ve yönlendirildiği bir sistem kurulması için baskı yapmaya başlarlar. Bu durum Yenilmezler'in fikir ayrılığına düşerek iki gruba ayrılmasına neden olur. Steve Rogers'ın önderliğinde Yenilmezler'in hükümet baskısı olmaksızın özgür bir biçimde insanlığı korumaya devam etmesini savunan grup ve Tony Stark'ın şaşırtıcı bir biçimde hükümet kontrolünü ve müdahalesini destekleyen bir diğer grup.

Marvel filmlerinin kronolojik sıralaması

16- BLACK WİDOW (2021)

Black Widow, büyük bir tehdide karşı, geçmişinden çıkıp gelen ailesiyle işbirliği yapmak zorunda kalan Black Widow'un hikayesini konu ediyor. Natasha Romanoff, bilinen adıyla Black Widow'un geçmişiyle ilgili büyük bir komplo teorisi ortaya çıkar. Bu durum üzerine Natasha, hayatını karanlık tarafıyla yüzleşmek zorunda kalır. Herhangi bir şey tarafından durdurulması mümkün olmayan bir güç tarafından takip edilen Natasha, henüz Avenger olmadan kurduğu bozulmuş ilişkilerinin ve casus olarak geçminin üstesinden gelmek zorunda kalır.

Marvel filmlerinin kronolojik sıralaması

17- BLACK PANTHER (2018)

Babasının ölümünden sonra Wakanda Kralı olan T'Challa, hakkı olan tahta sahip çıkmak için izole yaşayan ancak teknolojik açıdan ileri seviyede olan halkına geri döner. Ancak güçlü bir eski düşman yeniden ortaya çıktığında, T'Challa'nın yeterliliği, Wakanda'nın ve tüm dünyanın kaderini tehlikeye atan korkunç bir çatışmaya girince test edilir. İhanet ve tehlike ile karşı karşıya kalan genç kral, düşmanlarını yenmek, halkının güvenliğini ve yaşam biçimini korumak için müttefiklerini toplamalı ve gücünü serbest bırakmalıdır.

Marvel filmlerinin kronolojik sıralaması

18- ÖRÜMCEK-ADAM: EVE DÖNÜŞ (2017)

Yenilmezler ile yaşadığı maceranın büyüsüne kapılan genç Peter kendini kanıtlama isteğiyle dolup taşan bir gençtir. Ancak yaşı gereği birçok farklı sorumluluğu vardır. May halası ile yaşayan genç Peter bir yandan da ona göz kulak olan Demir Adam ile arkadaşlığını ilerletmiştir. Okul hayatına alışmaya ve sıradan bir genç gibi yaşamaya çalışan Peter'in aklında ise suçla savaşmak ve dünyayı daha güvenli bir hale getirmek vardır. Vulture yepyeni bir düşmanı yaşadığı şehre gönderdiğinde ise Peter'in kendini gösterme fırsatı çıkacak, ancak en değerli gördüğü herkes tehdit altında olacaktır.

Marvel filmlerinin kronolojik sıralaması

19- DOCTOR STRANGE (2016)

Başarılı cerrah Stephen Vincent Strange, geçirdiği bir trafik kazası sonucunda elindeki sinirler zarar görünce artık mesleğini yapamaz hale gelir. Tüm yaraları iyileştirebilen, Tibet'te yaşamakta olan Ancient One adlı büyücünün varlığını öğrenmesi onun için yeni bir umut olur. Tibet'e giden cerrah sandığından çok daha büyük güçlerle karşılaşacaktır.

Marvel filmlerinin kronolojik sıralaması

20- THOR: RAGNAROK (2017)

Evrenin bir ucundaki Sakaar gezegeninde kötü kalpli ve çok güçlü Hela'nın (Cate Blanchett) esiri olan Thor (Chris Hemsworth) oldukça zor durumdadır, üstelik çekicini Hela tuzla buz etmiştir. Thor'un bir an önce ülkesi Asgard'a dönerek Ragnarok'u, yani kendi uygarlıklarının temeli olan tanrıların ölümü ve Asgard'ın çöküşü anlamına gelen olayı durdurması gerekmektedir. Bunun için eski dostlarıyla ittifak kurar.

Marvel filmlerinin kronolojik sıralaması

21- YENİLMEZLER: SONSUZLUK SAVAŞI (2018)

Kaptan Amerika ve Iron Man'in arasında yaşanan olayların ardından bölünen kahramanlarımız, birbirlerinden uzaklara savrulurlar. Hepsi kendi yandaşlarıyla dünyayı korumaya çalışmaktadır. Ancak dünyanın kaderi bir kez daha tehlikeye girer. Sınırsız bir güç kaynağı olan sonsuzluk taşlarının peşine düşen Thanos, dünyanın gördüğü en büyük tehdittir. İnsanlığın kaderi bir kez daha, insanlık için savaşmaya ant içmiş kahramanlarımız elindedir. Hiçbir süper kahramanın tek başına yenemeyeceği büyüklükteki bu tehdit için ekipler birleşmeli ve tehdide tüm güçleriyle karşı koymalıdır.

Marvel filmlerinin kronolojik sıralaması

22- ANT-MAN VE WASP (2018)

Ant-Man ve Wasp, hem iyi bir baba hem de süper kahraman olan Scott Lang’ın geçmişindeki sırları çözmek için Wasp ile işbirliği yaparak verdiği mücadeleyi konu ediyor. Scott Lang, Yenilmezler'in savaşında yer almanın sonuçları ile hem bir süper kahraman hem de bir baba olarak boğuşmaktadır. Hayatının iki yanını da dengede tutmaya çalışan Scott hem iyi bir baba hem de sorumluluk sahibi kahraman Ant-Man olmak için çabalarken, Hope van Dyne ve Dr. Hank Pym acil bir görevle kapısını çalarlar. Scott bir kez daha kostümünü giymeli ve Wasp ile iş birliği yaparak geçmişindeki sırları çözmek için işe koyulmalıdır.

Marvel filmlerinin kronolojik sıralaması

23- YENİLMEZLER: ENDGAME (2019)

Süper kahramanlar takımı için işler pek de iyi görünmemektedir. Ancak Kuantum Bölgesi'nden çıkmanın bir yolunu bularak Avengers ekibinin kalan üyelerine giden Ant-Man, yeni bir umut ışığı olacaktır. Daha önce var olduğunu bilmedikleri bölgeler, kahramanlar ve evrenlerin varlığını öğrenen ekip, Thanos'un kurduğu bu çarpık dengeyi değiştirmek ve kendilerinden alınanı geri getirmek için hayatlarının en büyük mücadelesine girişeceklerdir. Hepsi kişisel olarak önem verdikleri şeyleri kaybetmiş olan kahramanlarımız için intikam vakti gelmiştir.

Marvel filmlerinin kronolojik sıralaması

24- ÖRÜMCEK-ADAM: EVDEN UZAKTA (2019)

Endgame'de yaşananlar sonrası tekrar ayaklarının üzerinde durmaya çalışan Peter Parker'ın okul arkadaşlarıyla gittiği Avrupa gezisi sırasında Nick Fury'nin gizemli bir görevi üzerine yıkmasıyla gelişen olayları konu ediniyor.

Marvel filmlerinin kronolojik sıralaması

25- SHANG-CHİ VE ON HALKA EFSANESİ (2021)

Film, babası tarafından suikastçı olmak üzere yetiştirilen Shang-Chi’nin hikayesini konu ediyor. Shang-Chi'nin babası ölümsüz bir büyücüdür. Babası tarafından suikastçı olmak üzere eğitilen Shang-Chi aynı zamanda simya ve insanüstü güçlerle dövüş tekniklerini geliştirir. Babasının yıkıcı güçlere sahip biri olduğunu öğrenen Shang-Chi, güçlerini onun imparatorluğunu yıkmak için kullanacaktır. Babasının düşmanıyla dost olan kahraman, dünyayı gezecek ve birçok süper kahramanla yolları kesişecektir.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...