Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
24 Ağustos 2016 09:43

Milli sinemanın çınarı Yücel Çakmaklı anılıyor

'Minyeli Abdullah' filmiyle adını duyuran yönetmen Çakmaklı, vefatının 7. yılında anılıyor.

Milli sinemanın çınarı Yücel Çakmaklı anılıyor
Minyeli Abdullah, Yücel Çakmaklı

"Minyeli Abdullah" filmiyle adını duyuran yönetmen Yücel Çakmaklı, 1937 yılında Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesinde dünyaya geldi. Lise yıllarında Afyon sinemalarında yer gösterici olarak çalışan yönetmen, 1959 yılında İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü'nden mezun oldu.

"Elif Film" şirketini 1969 yılında kuran yönetmen, "milli sinema" akımında, dini değerlere dayalı bir sinema anlayışının gündeme geldiği bir dönemde birçok çalışmaya imza attı. "Milli sinema" yaklaşımı, Yücel Çakmaklı'nın görüşlerinde ve filmlerinde karşılığını buldu.

9 Temmuz 2009'da olduğu baypas ve kalp kapakçığı ameliyatı sonrası iyileşemeyerek, 23 Ağustos 2009'da tedavi gördüğü hastanede 72 yaşındayken hayatını kaybeden Çakmaklı, vefatının 7. yılında anılıyor.

Milli sinemanın çınarı Yücel Çakmaklı anılıyor

Çakmaklı'nın imza attığı filmler
Yücel Çakmaklı, "Bir Adam Yaratmak", "Kızım Ayşe", "Diriliş", "Oğlum Osman", "Birleşen Yollar", "Bişr-i Hafi / Bir Zamanlar Sarhoştu", "Minyeli Abdullah 1-2", "Çile" gibi sinema filmleri ile "Cumbadan Rumbaya", "Kurdoğlu / Osmanlı Bedel İster", "Kuruluş / Osmancık", "Aliş ile Zeynep, "Küçük Ağa", "Hacı Arif Bey", "IV. Murat", "Denizin Kanı" gibi birçok televizyon dizisini izleyiciyle buluşturdu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...