Tgrt Haber
09 Haziran 2021 13:05

Orhan Gencebay'dan çarpıcı tespit: Asıl uçurum telifte

Pandemi nedeniyle iki yıldır mağdur olan sanatçılar devlet desteğini beklerken ünlü sanatçı Orhan Gencebay, TGRT ekranlarında çarpıcı tespitler yaptı. 'Müzik sektörü ölmek üzere' diyen Gencebay, Avrupa'dan verdiği örneklerle telif konusundaki vahim duruma dikkat çekti.

Orhan Gencebay'dan çarpıcı tespit: Asıl uçurum telifte
ORHAN GENCEBAY,EROL KÖSE,NADİDE SULTAN,HALUK LEVENT,MÜZİK

TGRT HABER

Pandemi kısıtlamaları nedeniyle yaklaşık iki yıldır işlerini yapamayan ve kademeli normalleşme paketlerinden de yaraları sarılmayan sahne emekçileri zor günler geçiriyor. Çok sayıda müzisyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın basın toplantısı öncesinde açık hava müzik etkinliklerinin serbest bırakılmasını ya da sektöre yönelik kapsamlı bir destek programı açıklamasını bekliyordu. Ancak yeni dönemde canlı müzik performanslarına ilişkin bir düzenlemenin olmaması, müzik sektörünün tepkisine neden oldu. 

Erol Köse ve Sevda Türküsev, "Bilmedikleriniz" programında pandemi döneminde mağdur olan müzisyenlerin yaşadığı sorunları sanatçılar, Orhan Gencebay, Haluk Levent, Hakan Peker, Okan Karacan, Nadide Sultan ve Aslı Hünel ile masaya yatırdı. 

HALUK LEVENT: TEK YOL SAHNELERİN AÇILAMASI

Ahbap Derneği Kurucusu Haluk Levent kendisinin başlattığı kampanyaya yoğun ilgi olduğunu belirterek "Nil Karaibrahimgil gitarını gönderdi, genç şarkıcılardan  Aleyna Tilki ve Edis de yardım etti. Ancak sektörün ayakta kalabilmesi tek yolu sahnelerin bir an önce açılmasıdır" dedi. 

Nadide Sultan ise "Birleşemediğimiz için birliği sağlayamıyoruz. Meslek birliklerinin devreye girerek görevini yerine getirmesi gerekir. Mağduriyetler ancak böyle böyle çözülür" ifadelerini kullandı. 

Hakan Peker de yetkililerin, derneklerin müzik ve eğlence sektörünün mağduriyetleri gidermek için biraraya gelerek çalışmasının şart olduğunu belritti. sağlamak amacıyla somut adımlar atılması için devreye girmelidir ifadesini kullandı.

Orhan Gencebay'dan çarpıcı tespit: Asıl uçurum telifte

TELİF SORUNU ÇÖZÜLMEDEN...

Programa telefonla bağlanan sanatçı Orhan Gencebay ise çarpıcı tespitler yaptı. Pandemi dönemined sanatçıların desteklenmesi için çağrı yapan Gencebay, asıl sorunun telif konusunda yaşandığına dikkat çekti. "Müzik sektörü çökmedi ise de çökmek üzeredir" diyen Gencebay, müzik sektöründe çalışanların vasıfsız işçi olarak görüldüğünü ve hiçbir sosyal güvencelerinin olmadığını belirtti.

Gencebay "Gelişmiş ülkelerde dijital platformlarda, televizyonlarda, radyolarda, 'copyright' yöntemiyle alınan eserlerin haklarının ödendiğini, sektörün bu şekilde ayakta durabiliyor. Bizim devletimizin çözemediği en büyük sorunlardan biri olan ‘telif hakkı’ sorununu bir an önce çözülmelidir. Telif hakkı verilmediğinde sektörün düzelmesi imkan ve ihtimal dahilinde değildir. Türkiye’de geçen yıl alınan toplam telif hakkı 30 milyon Euro olduğunu söyleyen Gencebay bunun Almanya’da ise 1 buçuk milyar Euro , Fransa’da 1 milyar Euro ve ABD’de 3-4 milyar Euro" dedi. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...