Tgrt Haber
01 Ekim 2021 17:27

Prof. Dr. Necati Demir'den müthiş iddia: Alp Er Tunga'nın mezarını buldum

Prof. Dr. Necati Demir’in Türk hakanı Alp Er Tunga'nın mezarını bulduğu iddiası gündeme bomba gibi düştü. İddia Türk dünyasını heyecanlandırırken tartışmalara da neden oldu. Mezarın yerini açıklamak istemeyen Demir, Türk hakanının dosyasının Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in masasında olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Necati Demir'den müthiş iddia: Alp Er Tunga'nın mezarını buldum
Alp Er Tunga

TGRT HABER | İSTANBUL

Prof. Dr. Necati Demir, Türk hakanı Alp Er Tunga'nın mezarının Özbekistan'ın Buhara şehrinde olduğunu iddia etmesi Türk dünyasını heyecanlandırırken beraberinde tartışmaları da getirdi. Bu müjdeli haberi sosyal medya hesabından duyuran Demir, “Türk dünyasına saygı ile duyurumuzdur. Türklüğün ortak atası Alp Er Tunga’nın mezarı Buhara’da tarafımca bulunmuştur. Ayrıntılı bilgiler önümüzdeki günlerde. Türk dünyasına selam olsun" ifadelerini kullandı. Güvenlik açısından Alp Er Tunga’nın mezarının yerini söylemek istemediğini belirten Demir,  bu konuda bugüne kadar yeterli çalışma bulunmadığını vurguladı. Bu konuyla ilgili “25 yıldır veri topluyorum” diyen Demir, ayrıca 3 ayrı Alp Er Tunga destanının 3 nüshasını bulduğu müjdesini de verdi. 

Prof. Dr. Necati Demir'den müthiş iddia: Alp Er Tunga'nın mezarını buldum

ÖZBEKİSTAN CUMHURBAŞKANI İLGİLENİYOR

Eski kaynakların da Alp Er Tunga’nın mezarının Buhara’da olduğuna işaret ettiğinin altını çizen Demir, bu kaynaklardan yola çıkarak mezarın izini sürdüğünü ifade etti. Demir, “Narşahi’nin 943 yılında yazdığı Buhara Tarihi kitabında Afrasiyab’dan bahsettiğini gördüm. Kitapta ‘Buhara’yı Afrasiyab kurdu ve Afrasiyab burada yaşıyor’ ifadesi geçiyor. Afrasiyab denilen kişi Alp Er Tunga’dır. Semerkand’da Afrasiyab şehri bulunuyordu. Cengiz Han, bu şehri kuşattı. Ruslar ise bu şehri kazdı ve şehirden Afrasiyab şehrine ait yüzlerce eşya buldu. Ben de kaynaklar ışığında kümbet halindeki mezarı gidip buldum. Semerkand’da şu an 2 katlı Afrasiyab müzesi bulunuyor" dedi. Mezarın yerini güvenlik sebebiyle açıklamayacağını belirten Demir, “Dosya, Özbekistan Cumhurbaşkanı'na sunuldu. Onların talimatlarına göre hareket edeceğiz” dedi. Demir, bölgede çok fazla kümbet olduğundan bu kümbetin kimsenin dikkatini çekmediğini vurguladı. 

Prof. Dr. Necati Demir'den müthiş iddia: Alp Er Tunga'nın mezarını buldum

ALP ER TUNGA KİMDİR, ADI HANGİ KAYNAKLARDA GEÇİYOR?

Alp Er Tunga ve yaşamına ilişkin bilgilere ancak eski kaynaklardan, efsanelerden ve edebi metinlerden ulaşmak mümkün. M.Ö. 7. yüzyılda yaşadığı öne sürülen Saka Türklerinden Alp Er Tunga, efsanelere konu olmuş bir Türk Hakanı. Hakanın adı Divan-ı Lügati't-Türk ile Kutadgu Bilig’de ‘İran’ın baş düşmanı’ olarak geçiyor. Ayrıca Orhun Yazıtları, Tarih-i Müluk-i Acem ve İran efsanelerinde ve eserlerinde de adına sıkça yer veriliyor. Türk Hakanı için İranlı şair Firdevsi, Şehname adlı eserinde "Afrasiyab" olarak bahsediyor. 

TURAN İMPARATORLUĞUNU KURMUŞ 

Geniş bir coğrafyaya ait eserlerde adı geçen Alp Er Tunga, İran'ın ve Azerbaycan'ın bir bölümünü kapsayan bir "Turan İmparatorluğu" kurmuş.  Selçuklu Türklerinin 33 atasından biri olarak kabul edilen Türk hakanının mezarı uzun yıllar boyunca Türkmenistan'daki Merv şehrinde arandı. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...