Tgrt Haber
13 Haziran 2014 12:34

Tek sesten 4 orkestra çıktı

Bugüne kadar önemli opera eserlerinde başroller seslendiren tenor Arda Doğan, güçlü gırtlağı ve geniş oktavlı sesine eşlik edecek dört farklı orkestra kurdu.

Tek sesten 4 orkestra çıktı
arda doğan, oktavlı ses, orkestra

Bugüne kadar önemli opera eserlerinde başroller seslendiren tenor Arda Doğan, güçlü gırtlağı ve geniş oktavlı sesine eşlik edecek dört farklı orkestra kurdu. Hepsinde solist olarak sahneye çıkacak Doğan, cazdan popa, opera aryalarından çigan müziğine en sevilen şarkıları kendi besteleriyle seslendirecek. Doğan, AA muhabirine, kurduğu "The Big Band", "Lapoliten", "The Golden Balkan Band" ve "Morganik" orkestralarına ilişkin bilgi vererek, "Bütün orkestralarla değişik türlerde müzikler yapıyoruz ama The Big Band ile farklı gırtlaklar ve teknikler gerektiren değişik müzik formlarını aynı anda icra ediyoruz. Aynı konserde bu kadar farklı stili bir arada söylemek kolay değil, aslında bu bir nevi meydan okuma" dedi.
2011 yılında gittiği ABD'de Pavarotti'nin de aralarında bulunduğu opera yıldızlarının hocası Randolph Mickelson ile şan, besteci Jack Brimberg ile bestecilik çalışmaları yapma şansı yakaladığını söyleyen Doğan, bestelediği Balkan şarkılarının beğeni kazandığını ve bunlardan oluşan bir albüm teklifi aldığını anlattı. Doğan, özellikle Mickelson'un her formda şarkı söyleyebileceğine olan inancından güç aldığını dile getirerek, "Bütün bu şarkı stilleri çok farklı söyleme teknikleri gerektiren ve doğru teknik kullanılmazsa  aynı anda söylendiğinde sanatçının sesine zarar verebilecek stiller. Ama ben gırtlağıma olan güvenim ve Mickelson'la detaylı teknik çalışmalarım sayesinde bütün formları bir arada söyleyebiliyorum" diye konuştu. ABD'den önce Türkiye'de albüm yapmak istediğini belirten Doğan, İstanbul'a dönüp Atilla Özdemiroğlu ile görüşerek ondan aldığı destek ve cesaretle bestecilik çalışmalarına hız verdiğini de ifade etti.
4 orkestra
Doğan'ın dünyanın en sevilen şarkılarının yer aldığı "The Big Band"da Türkçenin yanı sıra İtalyanca, Rusça, Fransızca, İspanyolca, İngilizce, Yunanca, Bulgarca ve Roman dillerinde şarkı söylenecek. 19  kişiden oluşan orkestranın olmazsa olmaz şarkıları arasında "Can't Take May Eyes Of You", "O Sole Mio", "My Way", "Caruso", "Kalinka", "I Feel Good", "Funiculi Funicula", "Libiamo", "Ederlezi", "Iag Bari" gibi şarkıların yanı sıra Doğan'ın besteleri de yer alacak.
"Lapoliten"in repertuvarında seçkin Latin caz ve İtalyan şarkıları bulunacak
"The Golden Balkan Band", Balkanların eğlenceli, şen şakrak müziğini dinleyicilere ulaştıracak. "Morganik" ise Doğan'ın bestelediği Balkan şarkılarından oluşacak.
Arda Doğan
Doğan, Yunanistan sınırında bir köyde, 1980 yılında doğdu. Amcasının hediye ettiği sazı çalmayı kısa sürede öğrenip ardından gitar, keman ve piyanoya yöneldi. Lisedeyken çeşitli müzik grupları kurdu, Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarını birincilikle bitirdi.
"Don Pasquale" operasında Ernesto rolüyle Ankara Devlet Opera ve Balesine adım atan Doğan, "Gianni Schicchi" operasında Rinuccio, "Idomeneo" operasında Girit Kralı Idomeneo, "Saraydan Kız Kaçırma"da Belmonte, "Cosi Fan Tutte" operasında Ferrando, Viva La Mamma operasında Primo Tenore, "Lale Çılgınlığı"nda Fink Van Brot, "Eczacı" operasında Eczacı Sempronio gibi rollerin yanı sıra Vasif Adiguzel in Çanakkale Orotoryosu'nda, Beethoven'in Koral Fantazi ve 9. Senfonide, Rossini Stabat Mater de Fazıl Say'ın Fenerbahçe Senfonisi'nde birçok kez tenor soloyu seslendirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...