Tgrt Haber
03 Haziran 2022 11:49 - Güncelleme : 03 Haziran 2022 11:58

Çin bastırdı Hollywood geri adım atmadı! Top Gun: Maverick’te bayrak krizi

Dünyaca ünlü oyuncu Tom Cruise’un yeni filmi Top Gun: Maverick’te giyilen bir cekette kaldırılan Tayvan bayrağına yeniden yer verildi. Bu olay 'Hollwood Çin'i kızdırmaya devam ediyor' şeklinde yorumlandı. Filmde ülkelerinin bayrağını gören Tayvanlıları ise duygulandırdı.

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: Independent Türkçe, Guardian, Vice
Çin bastırdı Hollywood geri adım atmadı! Top Gun: Maverick’te bayrak krizi
Hollywood,Tom Cruise,ABD,Japonya,Tayvan,Bayrak

Dünyanın sayılı dublör kullanmayan oyuncuları arasından yer alan Hollywood’ın yıldızı Tom Cruise’un yeni filmi Top Gun: Maverick’te deri ceket krizi yaşandı.

1986 yapımı orijinal filmde Maneverick, babasının anısına bir ceket giyiyor. Cekette, babanın hizmet verdiği savaş gemisinin görevinden dolayı ABD ve Birleşmiş Milletler bayrağının yanı sıra Japonya ve Tayvan bayrakları da yer alıyor.

ÜLKE BAYRAKLARINI ANLAMI OLMAYAN SEMBOLLERLE DEĞİŞTİRDİLER

Ancak filmi 2019’da yayımlanan fragmanında aynı ceketin kullanılması dikkatler kaçmazken bir ayrıntı var ki küçük çaplı bir krize neden olmuştu. Filmin ilk fragmanında Tayvan ve Japonya bayrakları görülmüyordu. Bunlar, anlamı olmayan sembollerle değiştirilmişti.

Çin bastırdı Hollywood geri adım atmadı! Top Gun: Maverick’te bayrak krizi

Tayvan bayrağı, adayı "tek Çin politikası" kapsamında kendi toprağı olarak gören Pekin tarafından kabul edilmiyor. Fragman yayımlandığında Tayvan bayrağının, Filmin Çin'de sansüre uğramaması için kaldırıldığı öne sürülmüştü. Hollywood'un, Çin'in taleplerine boyun eğmesinin bir örneği olduğu yazılmıştı.

TAYVANLILAR BAYRAKLARINI GÖRÜNCE DUYGULANDI

Filmin 27 Mayıs’ta vizyona girmesiyle birlikte Top Gun: Maverick'te Tayvan ve Japonya bayraklarının geri geldiği görüldü. Guardian'ın aktardığına göre Tayvan'daki sinemaseverler ceketi görünce alkışladı. Pek çok Tayvanlı izleyici duygulandı, şaşırdı ve sevindi.

ÇİN VE TAYVAN ARASINDA NELER OLUYOR?

II. Dünya Savaşı sonrasında Çin'de Milliyetçi Parti ve Komünist Parti arasındaki iç savaş Komünist Parti'nin zaferiyle sonuçlandı. Mağlubiyetin ardından Milliyetçi Parti liderleri Tayvan'a sığındı. Soğuk Savaş nedeniyle Batı'yla ilişkilerini koparan Çin'i 1970'lerin başına kadar Birleşmiş Milletler'de (BM) Tayvan ya da resmi adıyla Çin Cumhuriyeti temsil etti.

BM'nin 1971'de aldığı Çin Halk Cumhuriyeti'ni tanıma kararı gerginliği yeni bir boyuta taşıdı. Kararın ardından Tayvan, BM'den çıkarıldı.

Pekin yönetimi, "tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Buna göre Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın ülkelerle diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

Tayvan ise o günden bu yana bağımsızlık arayışını farklı biçimlerde sürdürüyor.

Kaynak: Independent Türkçe, Guardian, Vice
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...