Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
20 May 2014 10:34

Cannes'da İran'ı ayağa kaldıran kare

Cannes jürisinde yer alan İranlı oyuncu Leyla Hatemi'nin Fransız yönetmen Jacob'ı yanağından öpmesi İran Kültür Bakanlığı tarafından 'Dünyaya kötü bir izlenim vermemeliyiz' diye eleştirildi.

Cannes'da İran'ı ayağa kaldıran kare
Ayağa,Kaldıran,Kare,Cannes,Leyla Hatemi,Kültür Sanat,Jacob, iran,

Avrupa'nın en prestijli film festivallerinden Cannes'da kırmızı halıda bir kadın ve erkeğin yanak yanağa öpüşmesi, uluslararası krize yol açtı. Festival Başkanı ve sinema yönetmeni olan Fransız Gilles Jacob ile İranlı kadın oyuncu aynı zamanda Cannes jüri üyesi Leyla Hatemi'nin yanak yanağa öpüşmesi, İran'da tartışma konusu oldu.
Oscar ödüllü 2011 yapımı "A Seperation" (Bir Ayrılık) isimli filmdeki rolüyle tüm dünyanın tanıdığı Hatemi, İran Kültür Bakanlığı tarafından eleştirildi. Bakan Yardımcısı Hüseyin Nushabadi devlete ait IRIB kanalına yaptığı konuşmada, "Uluslararası etkinliklere katılanlar, İranlıların güvenilirlik ve iffetini dikkate almalı; böylece İranlı kadınlar dünyaya kötü bir izlenim vermez" diyerek Cannes Film Festivali'nde jüri üyesi Hatemi'yi işaret etti. İranlı kadınların iffet ve masumiyetin simgesi olduğunu belirten Nushabadi, Hatemi'nin Cannes'daki festivale katılımının İran'ın dini değerleriyle bağdaşmadığını söyledi.
Aşgar Ferhadi'nin 2012'deki Oscar Ödülleri'nde "en iyi yabancı film" ödülünü alan "A Seperation" Hatemi'ye ülkesinin dışında da ün kazandırmıştı. Fransız basını ise yanaktan öpmenin geleneksel bir davranış olduğunu hatırlatarak, bunun el sıkmak kadar doğal olduğu yorumunu yaptı. Ancak Jacob'ı yanağından öperken görüntüleri başta Fransa olmak üzere Batı gazetelerini süsleyen Hatemi'nin fotoğrafları, Tahran'da yetkilileri sinirlendirmeye yetti. Fotoğraf, saçlarını bir boneyle örterek kıyafetini tamamlayan Hatemi ve bir grup uluslararası oyuncunun, Cannes jürisinin eski başkanı Jacob'a saygıda bulunmak üzere cumartesi günü yanına giderek sohbet ettiği sırada çekilmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...