Tgrt Haber
25 Nisan 2014 16:44

Cem Yılmaz sevgilisiyle Anzak ayininde

Çanakkale’de Anzak Çıkarmasının 99’inci yıl dönümünde Arıburnu önündeki Anzak Koyunda şafak ayini yapıldı. Yaklaşık 5 bin Anzak anma töreninde ataları için dua etti. Ayine ünlü komedyen Cem Yılmaz da Avustralyalı sevgilisiyle katıldı.

Cem Yılmaz sevgilisiyle Anzak ayininde
cem yılmaz,anzak ayini,cem yılmaz,

Arıburnu önündeki Anzak Koyu’nda düzenlenen Şafak Ayini töreninde Türkiye’yi Çanakkale Vali Yardımcısı Hüseyin Kulözü temsil etti. Törene, Yeni Zelanda Genel Valisi Jerry Mateparae, Avustralya Gazi İşleri Bakanı Michael Ronaldson, Avustralya ve Yeni Zelandalı askeri yetkililer ile yaklaşık 5 bin Anzak torunu katıldı. Törenden saatler önce koya gelen Anzak torunları, geceyi uyku tulumlarının içinde uyuyarak geçirdi. Ayin öncesi Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri ile Yeni Zelanda Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne ait bando bir konser sundu. Tören alanına kurulan dev ekranlarda, gece boyunca savaşla ilgili belgeseller ve savaşa katılan askerlerin anıların anlatıldığı röportajlar gösterildi.
TÖREN SAAT 05.30’DA BAŞLADI
Tören, sabah saat 05.30’da başladı. Törende ilk konuşmayı yapan Yeni Zelanda Genel Valisi Jerry Mateparae, "Yeni Zelanda ve Avustralya için, Gelibolu aynı zamanda Türkiye ile yeni ve derin bir ilişkiyi şekillendirmiştir. Gelibolu savaşının karşıt tarafları olarak, Türkiye ve Türk halkıyla büyük bir saygı ve yakınlık oluşturduk. Her Anzak Günü’nde, Türk Hükümeti ve Türk halkı bizim en nazik ev sahiplerimiz oluyorlar. İlk Anzak torunlarına atalarımızın fedakarlık gösterdikleri topraklardaki savaş deneyimini anma fırsatı veriyorlar. Bunun için burada bulunan, evlerinde ve dünyadaki tüm Yeni Zelandalılar adına sizlere teşekkür ediyorum.Anzak Koyu’ndaki bu anma bölgesi Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda’nın ortak bir girişimi olarak yapılmıştır. Burada savaşan insanlar burada gelecekte bunun olacağını neredeyse tahmin edemezlerdi. Ancak bugün, burada bulunarak, onların örneklerini hatırlıyor ve en karanlık zamanlarda dahi bir umut olabileceğini biliyoruz. Bu sabah bulunduğum yerden bakarken, bu Şafak Ayini için bir araya gelen çok sayıda insanı görmek ve Anzak Günü etkinliklerinin dünya çapında bir çok ülkede yapıldığını bilmek çok duygulandırıcı. Bu anma törenlerinin çapı insanların burada olanlardan ne kadar derinden etkilendiğini gösteriyor. Anzak Günü’nde Gelibolu’daki acı ve kayıpları hatırlarken, aynı zamanda zorluğun içinde yükselen değerleri : dostluk, cesaret, şefkat, sadakat ve çoğunluğun iyiliği için fedakarlığı kutluyoruz. Ve geriye baktığımızda, savaşların geçtiğini fakat bu değerlerin ve daha iyi bir barış ümidinin var olduğunu biliyoruz. Bu Anzak Günü’nde burada olmamız, bize ulaşan ve bizim de çocuklarımıza ulaştırabileceğimiz ve onların da kendi çocuklarına ulaştıracağı anı meşalesini canlı tutuyor. Bu yolla geçmiş nesillerin umudu, fedakarlığı ve hizmetinin asla unutulmayacağını garantiye alıyoruz" dedi.
ATATÜRK’ÜN ANZAK ANNELERE MEKTUBU OKUNDU
Daha sonra Mustafa Kemal Atatürk’ün 1934 yılında Anzak annelerine hitaben yazdığı mektup, Türk subayları tarafından Türkçe ve İngilizce olarak okundu. Konuşmaların ardından anma duası yaptırıldı, ilahiler okundu. Ataları için dua eden torunlar, duygulu anlar yaşadı. İki dakikalık saygı duruşunun ardından son dua yaptırıldı. İstiklal Marşı, Avustralya ve Yeni Zelanda ulusal marşları çalınarak ülke bayrakları göndere çekildi. Şafak ayini, savaşa katılan ülke çelenklerinin sunulmasıyla sona erdi. Buradaki törenlerin ardından Avustralya ve Yeni Zelanda mezarlıklarında anma törenleri yapılacak.
CEM YILMAZ SEVGİLİSİYLE KATILDI
Öte yandan, şafak ayinine ünlü komedyen Cem Yılmaz da Avustralyalı sevgilisiyle katıldı. Tribünde oturan ikili, şafak ayinini sonuna kadar takip etti. Zaman zaman sevgilisiyle fotoğraf çektiren Yılmaz, daha sonra protokol geçişinde ayrıldı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...