Tgrt Haber
03 May 2014 10:58

İşte Türkiye'nin en çok kazanan yazarları

FORBES Türkiye bu yılın en çok kazanan yazarların yer aldığı bir liste yayınladı. Listeye Türkiye'deki başarılı ve büyük hayran kitlesine sahip yazarlar girdi. Listenin ilk sekizinde yer alan isimler 1 milyon liralık telif gelirini aşmayı başardı.

İşte Türkiye'nin en çok kazanan yazarları
en çok kazanan, yazarlar, forbes, yazarların listesi

FORBES Türkiye bu listeyi yedinci kez yayımlıyor. Listeye Türkiye'deki başarılı ve büyük hayran kitlesine sahip yazarlar girdi. Türkiye'nin en çok kazanan yazarları önceki yıla göre telif gelirlerini yüzde 34 arttırdı ve 14,8 milyon liraya ulaştı. Bu yıl bir de ilk gerçekleşti. İlk kez 8 yazar 1 milyon liralık telif geliri sınırını aşmayı başardı. Geçtiğimiz yıl sadece Ahmet Ümit ve Sinan Yağmur 1 milyon liralık sınırı geçerken, bu yıl toplamda 8 yazar bu sınırı geçmeyi başardı.
Listenin ilk sekizinde şu isimler yer alıyor: Elif Şafak, Ahmet Ümit, Sinan Yağmur, Zülfü Livaneli, Ahmet Altan, İskender Pala, Yılmaz Özdil, Ayşe Kulin. Listenin ilk sırasında yer alan Elif Şafak, telif gelirlerinden 1,75 milyon lira pay aldı. İkinci sıradaki Ahmet Ümit ise 1,34 milyon lira pay aldı. Geçtiğimiz yıl en çok kazanan yazarların telif geliri toplamda 11 milyon lirayken, bu yıl yüzde 34 artık yaşandı ve 14,9 milyon liraya yükseldi.

Elif Şafak kimdir?

Strasbourg doğumlu Elif Şafak, çocukluğunu ve gençliğini Ankara, Madrid, Amman, Köln, İstanbul, Boston, Michigan ve Arizona'da geçirdi. ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü'nü bitirdi, yüksek lisansını aynı üniversitede Kadın Çalışmaları Bölümü'nde, doktorasını ise siyasetbilimi alanında tamamladı.

İlk romanı Pinhan ile 1998 Mevlânâ Büyük Ödülü'nü alan Şafak, 1999 yılında Şehrin Aynaları ve 2000 yılında Türkiye Yazarlar Birliği Ödülü'nü kazandığı Mahrem adlı romanlarını yayımladı. Ardından geniş bir okur kitlesine ulaşan Bit Palas ve İngilizce kaleme aldığı Araf ile adından söz ettiren Şafak, 2006 yılında senenin en çok okunan kitabı Baba ve Piç'i yayımladı. Ardından aylarca satış listelerinden inmeyen ilk otobiyografik kitabı Siyah Süt'ü yazdı. Son romanı İskender 2011'de yayımlandı.

Med-Cezir (2005), Firarperest (2010) ve Şemspare (2012) kadınlık, kimlik, kültürel bölünme, dil ve edebiyat konulu köşe yazılarının bir araya getirildiği eserlerdir. Katkıda bulunduğu başlıca gazeteler Habertürk, The Guardian, The New York Times'tır. 

İskender Pala kimdir?

İlkokul’u Uşak Cumhuriyet İlköğretim Okulu’nda bitirdi.Liseyi Kütahya Lisesi’nde bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde okumaya hak kazandı. Aynı okulda yaptığı lisans tez çalışması Câmiu'n-Nezâir’dir. Doktora çalışmasını ise "Aşkî, Hayatı, Edebî Şahsiyeti ve Divânı" başlığı altında yine İstanbul Üniversitesi’nde yaptı. Divan edebiyatı dalında 1983 yılında doktor, 1993 yılında İstanbul Üniversitesi’nde doçent, 1998 yılında da Kültür Üniversitesi’nde profesör oldu.[1] Divan edebiyatı alanındaki çalışmalarıyla dikkat çeken yazarın çeşitli ansiklopedi ve dergilerde edebiyat araştırmacısı sıfatıyla yayımladığı bilimsel ve edebi makalelerinin yanında ortaokul ve liseler için yazdığı ders kitapları da bulunmaktadır. Ayrıca, Osmanlı deniz tarihiyle ilgili araştırmalarda bulunmuş ve bir kısmını kitaplaştırmıştır.[2]

Okuma hayatına Peyami Safa’nın eserleri ile başladığını belirten yazar, ilk okuduğu kitapların 9. Hariciye Koğuşu ve Yalnızız olduğunu söylüyor. Ömer Seyfeddin, Refik Hâlid, Reşat Ekrem okunduktan sonra, Osmanlı tarihi ve edebiyatla tanışması Erzurum ve İstanbul’daki üniversite yıllarına denk gelmiş.

Bir ara Hilmi Yavuz ile TRT’de Şairane adlı programı sunan yazar, TRT 2'de Divançe adlı programı hazırladı. Şu anda Zaman gazetesinde Kültür-Sanat sayfasında köşe yazıları yayınlanmaktadır. Düzenli olarak Altunizade ve Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezlerinde Divan Şiiri Saati adı ile etkinlikleri olup sık sık okur günleri de düzenlemektedir.Halen İstanbul Kültür Üniversitesi'nde öğretim üyesidir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...