Tgrt Haber
27 Ocak 2022 11:07

Yeşilçam'ın usta ismi Fatma Girik'e veda

79 yaşında hayatını kaybeden Yeşilçam’ın usta ismi Fatma Girik, bir dönem başkanlığını yaptığı Şişli Belediyesi binasında son yolculuğuna uğurlandı. Törenin ardından Girik, Teşvikiye Camii’nde kılınan öğle namazını müteakip, hayat arkadaşı Memduh Ün’ün yanına defnedilmek üzere Bodrum’a nakledilecek.

Yeşilçam'ın usta ismi Fatma Girik'e veda
fatma girik,cenaze

Fatma Girik, hastanede Covid-19'a bağlı viral pnömoni (zatürre) tedavisi görmekteyken gelişen çoklu organ yetmezliği sonucu pazartesi günü 79 yaşında hayatını kaybetti. Hayata gözlerini yuman Yeşilçam’ın usta ismi son yolculuğuna uğurlandı. Eski Şişli Belediye Başkanı olan Fatma Girik için Şişli Belediyesi Başkanlık binasında bir tören düzenlendi.

HAYAT ARKADAŞININ YANINA DEFNEDİLECEK

Öğle namazının ardından Teşvikiye Camii'nde usta oyuncu için cenaze törene düzenlenecek. Fatma Girik'in cenazesi ardından Bodrum'da hayat arkadaşı Memduh Ün'ün yanına defnedilecek.

Yeşilçam'ın usta ismi Fatma Girik'e veda

Usta oyuncu, daha önce, "Neticede robot değilim bir canlıyım; bir gün elbet ölümü tadacağım. Memduh’a (Ün) kavuşacağım. Ölüm kötü bir şey değil. Kötü olsa Allah ölümü vermezdi. Biz gideceğiz ki ardımızdan yenileri gelsin..." demişti.

Yeşilçam'ın usta ismi Fatma Girik'e veda

"GİRİK'LE ÇALIŞMAKTAN BÜYÜK ONUR DUYDUM"

Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, "Şişli Belediyesi eski başkanımız ve ülkemiz sinemasının duayen oyuncularından dev bir sanatçıya veda etmek için bir araya geldik. Fatma Girik'in zamansız gidişiyle derin bir üzüntü içerisindeyiz. Fatma Girik benim için çok önemli bir isimdi. Belediye başkanlığı döneminde kendisiyle çalışıyor olmaktan her zaman büyük bir onur duydum. 1994 seçimlerinde 1.5 ay boyunca sabah 07:00'den akşam 01:00'e kadar bütün Şişli'yi adım adım dolaştık. Usta sanatçılığı ve toplumsal içerikli filmleri ile milyonların gönlünde taht kurmuş bir isimdir" ifadelerini kullandı.

Belediye önünde açıklama yapan oyuncu Nuri Alço, "Onun yeri hiçbir zaman doldurulamaz. Hep fakirin yanında, yaşlıların yanında oldu. Kendi iş hanını ipotek edip, işçilerin maaşını verdi. Hep işçilerin yanında olmuştur" dedi.

"İŞÇİLERLE YOLLARI YIKAMAYA GİDERDİ"

Sanatçının manevi kızı Fatma Ahu Turanlı, "Anne şefkatiyle gözlerime baktı ellerime dokundu... Onun çocuğu olmamı istedi. Anneliği onda öğrendim. İyi ki annem oldu, iyi ki onun kızıyım. Gurur duyuyorum onunla. Onu çok seviyorum. O benim çınar ağacım. Fatma annem Şişli’ye çok emek verdi. Benim çocukluğumda Şişli Belediye başkanıyken onu evde görmek çok zordu. Hafta sonları bile evde yoktu. Sabahın yedisinde kalkıp işçilerle yolları yıkamaya giderdi. " dedi.

Yeşilçam'ın usta ismi Fatma Girik'e veda

MENEKŞE GÖZLÜM DEV YÜREKLİ ARKADAŞIM

Fatma Girik’in vefatı, sanat dünyasını yasa boğdu. “Yeşilçam’ın dört yapraklı yoncası” diye anılan oyuncu arkadaşları Türkân Şoray, Filiz Akın ve Hülya Koçyiğit, haberin şokunu yaşarken, üzüntülerini anlatacak kelime bulamadı.

Hüya Koçyiğit yakın arkadaşına gözyaşlarıyla veda etti: 

"Acımız çok taze, çok büyük. Ben de gerçekten çok zorlanıyorum. İçimiz yanıyor. Hani 'Gözler insanın kalbinin aynasıdır' derler ya, o masmavi gözlerle sanki içinden bir ışık yanarmış gibi pırıl pırıl sevgiyle, iyilikle bakan o güzelim gözleri...

Girdiği ortama hemen sıcaklık getirir, canlılık getirir, neşelendirir. Türk Sineması deyince hepimizin aklına ilk o gelir. Çünkü o mesleğine tutkuyla, aşkla bağlı bir sanatçıydı. Bir efsaneydi. O cesur yürekli bir efsaneydi. Seni çok özleyeceğiz Fatma! Çok çok özleyeceğiz.

Sinemaya olan tutkusunu hepimiz biliyoruz. O güzelim filmlerini, o güzelim filmleri yaparken duyduğu heyecanı, korkularını, beklentilerini...

Filmleriyle kendi tarzını oluşturmuş bir sanatçı.

Her ne kadar farklı siyasi kulvarlarda görünüyor olsak da, biz Atatürk'e onun ilke ve inklaplarına bütün kalbimizle bağlı Cumhuriyet kadınlarıydık. O hep öyle hatırlanacak.

Anaç yürekli, çocuk yürekli, dost canlısı bir insandı.

Her ölüm erken, önemli olan arkamızda iyi insanlar bırakabilmek. Fatma bunu başardı. Fatma iyi bir insan olarak aramızdan ayrıldı. Ve bugün biz onu ebediyete yolcu ediyoruz. Daha da doğrusu ömrünü paylaştığı Memduh'un yanına yolcu ediyoruz.

Türkiye onu filmleri ile sonsuza kadar yaşatacaktır. Nur içinde yatsın canım arkadaşım. Allah sevenlerine sabır versin. "

Ediz Hun Fatma Girik'in ardından şunları söyledi:

‘Kitaplar yetmez Fatma’yı anlatmaya 58 yıldır beraberiz… Son derece dürüst mert bir hanımefendiydi. Çok büyük bir kayıp Türk Sineması için…Dürüsttü, mertti, çıkar peşinde hiç koşmadı. Tolstoy'un bir sözü var: 'İnsanın gerçek gücü sıçrayışta değil, sarsılmaz duruşundadır.' Böyle mert bir kadındı. En yakınlarından biriyim. Dostluğumuz bugünlere geldi. Yokluğu Türk Sanar alemi için çok büyük bir kayıptır"

TÜRKAN ŞORAY

“Dünya güzeli maviş gözlerinle cıvıl cıvıl bakardın canım arkadaşım. Seni çok özleyeceğim birlikte olduğumuz, güldüğümüz günlerimizi. Sinema yolculuğunda kader arkadaşıydık sevinçlerimiz, üzüntülerimizle. Seni seven milyonlar çok özleyecek, Türk sinemasında yerin dolmayacak. Duyduğum derin acıyı ifade etmem zor, kalbimdesin sonsuza kadar…”

FİLİZ AKIN

“Şimdi daha haberin şokundayım. Herhalde yanlış duydum diyorum olmuyor. Telefonlar çalıyor. Mesajlar geliyor. Ah benim dobra arkadaşım. Ben şimdi kime ‘Menekşe Gözlüm’ diyeceğim.”

NURİ ALÇO

"Sadece sinemanın değil Türkiye’nin en sevilen isimlerinden. Birçok filmde rol aldık. Fatma bambaşkaydı hep garibanın, fakirin yanında yer alan bir insandı…"

"BİR İHMAL OLMUŞ"

Gazetecilerin sorularını cevaplayan kardeşi Günay Girik ise, "Ablam Covıd-19'u hastanede mi kaptı, yoksa ziyaretçilerimizden mi, bilmiyoruz. Bir ihmal olmuş, bunu araştıracağız. Ablam perşembe akşamı ağırlaştı. Şu an geleni gidenini soruşturuyorum" diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN BAŞSAĞLIĞI TELEFONU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sanatçı Fatma Girik'in vefatı nedeniyle kardeşi Günay Girik'i telefonla arayarak taziyelerini iletmişti. İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan, sanatçı Fatma Girik’in vefatı dolayısıyla kardeşi Günay Girik’i telefonla arayarak taziyelerini iletti.

SON FOTOĞRAFINI YEĞENİ PAYLAŞMIŞTI

Yeni yılı hasta yatağında karşılayan Fatma Girik'in son fotoğrafını yeğeni Ahu Turanlı sosyal medyada paylaşmıştı. Turanlı paylaşımına; "Biz 2021'i hastanede uğurluyoruz... İnşallah 2022 hepimiz için güzel ve sağlıklı günler getirir" notunu düşmüştü.

Yeşilçam'ın usta ismi Fatma Girik'e veda

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...