Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
21 Şubat 2018 14:53

300 koyun projesi ve alım şartları | 300 koyun başvurusu nasıl yapılır ve kimler yapabilir | Proje şartları nelerdir?

300 koyun başvuruları başlar başlamaz büyük bir yoğunluğa sebep oldu. İşte 300 koyun başvuru koşulları? Kimler 300 koyun başvurusu yapabilecek. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından 300 koyun başvuru şartlarının açıklanmasının ardından resmen başvurular başlamış oldu. Birçok kişinin merakla beklediği 300 koyun başvuruları TİGEM aracılığıyla yapılacak. Başvurular sonrasında hak kazananların, veterinerlik, aşı ve küpe hizmetlerinin de ücretsiz yapılacağı ilan edildi. Peki 300 koyun başvuru koşulları nelerdir? Tüm sorularınız cevabı haberimizde.

300 koyun projesi ve alım şartları | 300 koyun başvurusu nasıl yapılır ve kimler yapabilir | Proje şartları nelerdir?
300 koyun başvuru şartları,300 koyun başvuruları nasıl yapılır,300 koyun başvuru,tigem,koyune donene 300 koyun

300 koyun başvuruları başladı! TİGEM 300 koyun başvuru koşulları? 300 koyun başvurusu süreci nasıl ilerleyecek. Köyüne dönene 300 koyun projesinin detayları gün geçtikçe yeni bilgilerle belirginleşti. Vatandaşlar TİGEM sitesi üzerinden 300 koyun başvurularını yapabilirler. Devlet tarafından verilecek 300 koyunun nasıl alınacağını hakkında bilgi araştıran vatandaşlar dün müjdeli bir haber daha almıştı. 300 koyun alımı başvuruları sonrasında hak kazananların, veterinerlik, aşı ve küpe hizmetlerinin de devlet tarafından ücretsiz yapılacağı ilan edildi. Peki 300 koyun alımı ve başvurularını kimler yapabilecek?

300 koyun projesi ve alım şartları | 300 koyun başvurusu nasıl yapılır ve kimler yapabilir | Proje şartları nelerdir?

300 koyun projesi ve alım şartları | 300 koyun başvurusu nasıl yapılır ve kimler yapabilir | Proje şartları nelerdir?

TİGEM'İN SİTESİNDE YOĞUNLUK YAŞANIYOR!

Bugün TİGEM tarafından sözleşme imzalanacak yetiştiricilere satılacak 300 başa kadar küçükbaş hayvan için başvurular başladı. TİGEM'in sitesine girmek isteyen başvuru sahipleri yoğunluk yaşıyor...

300 KOYUN BAŞVURU KRİTERLERİ NELERDİR?

300 Koyun projesi kapsamında destek verilecek üretici kriterleri yayımlandı. Başvuruda bulunacak olan üreticilerde şu kriterler aranacak;

- Üretim yapacağı yerin mera alanı,
- Kaba yem üretebilirliği,
- Hayvan varlığı,
- Cinsiyet ve yaşı (Genç çiftçi olması önemlidir),
- Hayvan barınağına sahip olması,
- Halen hayvancılıkla uğraşıyor olması gibi kriterler göz önüne alınıp değerlendirilecek.

BAKAN FAKIBABA: HERKESE BEDAVA KOYUN YOK

Proje kapsamında herkese koyun verileceği gibi bir yanlış anlaşılmanın olduğunu kaydeden Fakıbaba, “Bu proje herkese bedava koyun verilecek anlamına gelmiyor. Bizim düşüncemiz de ‘Herkese koyun verelim’ değil. Merası olacak, barınağı olacak, bu işle iştigal etmiş olacak, kredibilitesi olacak. Herkese vereceğiz diye bir kaide yok. Bizim amacımız anaç hayvan sayısını artırarak, hayvan sürümüzün sayısını artırmaktır. Burada hem büyükbaşta hem de küçükbaşta bunu yapacağız. Bizim amacımız, şu anda 45 milyon olan küçükbaş hayvan sayısını istediğimiz seviyeye getirmek, 16 milyon olan büyükbaş sayımızı da bir seviyeye getirmek. Bunu için de bu işi bilen, yapan, bu işle iştigal eden, ahırı olan kişilere destek vereceğiz” dedi.

300 KOYUN PROJESİNİ İLK CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AÇIKLAMIŞTI

300 koyun projesi için ilk detaylar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Tarım Bakanlığı ve TİGEM tarafından koordine edilecek olan 300 koyun projesi, Ziraat Bankası tarafından finanse edilecek. İşte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 300 koyun desteği hakkındaki ilk açıklamalar;

"Sığır yetiştiriciliğini geliştirmek, damızlık sığır sayısını artırmak ve kırmızı et ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlamak üzere Ziraat Bankası kanalıyla yetiştiricilerimize hayvan ve yem temini için yüzde 10 sübvansiyonlu kredi sağlıyoruz.

Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla damızlık düve veriyor, bu düvelerin, koyunlarda olduğu gibi, veterinerlik, aşı ve küpe hizmetlerini bedelsiz karşılıyoruz.

Talep eden Tarım Kredi Kooperatifleri üyesi yetiştiricilerimize Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) aracılığıyla Ziraat Bankası'ndan kredi kullandırarak 300 başa kadar damızlık koyunu ve yemini temin ediyoruz. Üreticinin bakım hizmet bedeli ve sigortasını avans olarak ödüyor, doğacak kuzulara da alım garantisi veriyoruz."

TARSİM sigortasının yetiştiriciye düşen kısmını devletin ödemesini sağlıyor, yetiştiricimizi sosyal güvence kapsamına alıyoruz.

Yetiştiricimiz kredi borcunu, ilk 2 yılı geri ödemesiz 7 yılda bankaya ödüyor. Böylece hem başlangıçta imkan sağlayarak hem de üretime alım garantisi vererek hayvancılıkta yepyeni bir dönemin kapılarını aralıyoruz."

Başvuruyla ilgili detaylar, ilerleyen günlerde açıklanacak.

KOYUN KAÇ AYDA KUZULAR?

Koyunlar çiftleşmenin ardından gebe kalınma durumuna göre ortalama 5 ay içerisinde doğum yapar. Koyunda gebelik 150 gün kadar sürer. İkiz doğumlarda ise bu süre birkaç gün daha kısa olmaktadır. Gebeliğin ilk 3 ayında dışarıdan fark edilebilecek şekilde gebelik belirtileri gözlenemez. 4 ve 5. aylarda ise meme gelişimi ve arka bölgelerde karın hacminin artması ile gebelik gözlenebilir düzeye gelmektedir.

300 koyun projesi ve alım şartları | 300 koyun başvurusu nasıl yapılır ve kimler yapabilir | Proje şartları nelerdir?

300 KOYUN BAŞVURU BAĞLANTISI

300 KOYUN SÜRECİ NASIL İLERLEYECEK?

Tigem, Ziraat Bankası aracılığı ile;

Sözleşme imzalayacağı yetiştiriciye 300 başa kadar küçükbaş hayvanı ücreti karşılığında satacak.

Bakım, besleme ve hayvan sağlığı masrafları için avans verecek.

Tigem, doğacak kuzuların alımını garanti eder ve taban alım fiyatını önceden belirleyecek.

Üretilecek yapağı ve süt yetiştiricinin olacak.

Ziraat Bankası aracılığı ile üretim sürecinde, yetiştiriciye bakım ücreti ve sigorta bedelini avans olarak verilecek.

Sözleşme imzalayacağı yetiştiricilere kendi işletmelerinde eğitim verilecek.

Sütten kesimi müteakip kuzular alınır, masraflar düşülerek hak edişi üreticiye ödenecek.

Alınan dişi kuzularla üretim zinciri büyüyerek devam edecek.

Üretici hayvanlara TARSİM sigortalarını yaptıracak.

5 MİLYON HAYVAN HEDEFİ VAR

Üretici başına 300 başa kadar küçükbaş hayvanın verileceği projeyle 500 bin baş anaç küçükbaş hayvan temin edilmesi planlanıyor. Projeyle 8. yılın sonunda dişi sayısının toplam 5 milyon başa ulaşması ve yaklaşık 3 milyon 250 bin baş erkek kesimiyle 52 bin 300 ton et üretimi hedefleniyor.

HAYVANLARIN SİGORTASI ÜCRETSİZ OLACAK

Projeye göre, üretim sürecinde, yetiştiriciye bakım ücreti ve sigorta bedeli avans olarak verilecek. Sözleşme imzalanacak yetiştiricilere kendi işletmelerinde TİGEM tarafından eğitim imkanı sağlanacak. Sütten kesimi müteakip kuzular alınacak, masraflar düşülerek hak edişi üreticiye ödenecek. Üretilecek tüy ve süt yetiştiricinin olacak. Üreticilerin bu hayvanlar için yaptıracağı TARSİM sigortası da ücretsiz olacak ve Bakanlık tarafından desteklenecek.

300 KOYUN BAŞVURUSU NASIL YAPILACAK?

Projeye başvurular TİGEM internet sitesi üzerinden gerçekleştirilecek. En az bin 666 üreticinin dahil edileceği projede, üretici başına toplam 300 başa kadar küçükbaş hayvan verilecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...