Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
25 Ekim 2017 00:37

Aşık Veysel kimdir? Aşık Veysel Şatıroğlu Doodle oldu | Aşık Veysel'in eserleri ve hayatı

Google, büyük bir sürpriz yaptı. Google Türkiye kullanıcıları, Google'a giriş yaptıklarında ünlü halk ozanı Aşık Veysel'in Doodle logosu ile karşılaşıyorlar. Ünlü halk ozanı olan Aşık Veysel Şatıroğlu'nu ise merak edenler var. Aşık Veysel kimdir? Aşık Veysel Şatıroğlu'nun hayatı, eserleri ve tüm bilgileri haberimizde yer alıyor.

Aşık Veysel kimdir? Aşık Veysel Şatıroğlu Doodle oldu | Aşık Veysel'in eserleri ve hayatı
aşık veysel,aşık veysel şatıroğlu,aşık veysel kimdir,aşık veysel eserleri,aşık veysel hayatı,türkü,halk ozanı

Google, büyük bir sürpriz yaptı. Google Türkiye kullanıcıları, Google'a giriş yaptıklarında Aşık Veysel'in Doodle logosu ile karşılaşıyorlar. Ünlü halk ozanı olan Aşık Veysel Şatıroğlu'nu ise merak edenler var. Aşık Veysel kimdir? Aşık Veysel Şatıroğlu'nun hayatı, eserleri ve tüm bilgileri haberimizde yer alıyor. Hafızalara  'Benim sadık yarim kara topraktır' türküsüyle kazınan Ünlü halk ozanı Aşık Veysel, Google tarafından doğum gününün yıl dönümünde Doodle logosu yapılarak ana sayfaya taşındı. Google'ın yer yer önemli günler ve önemli isimler için hazırladığı Doodle logolarında yerini alan Aşık Veysel'i gören Türkiye kullanıcıları ise hem sevindi hem de şaşırdılar. TGRT Haber / Semih Bişkin

Aşık Veysel kimdir? Aşık Veysel Şatıroğlu Doodle oldu | Aşık Veysel'in eserleri ve hayatı

Aşık Veysel Kimdir?

Aşık Veysel Şatıroğlu, 25 Ekim 1884 tarihinde, Ahmet ve Gülizar çiftinin çocuğu olarak, Şarkışla, Sivas'da dünyaya geldi. Veysel'in iki kız kardeşi, yörede yaygınlaşan çiçek hastalığına yakalanarak yaşamlarını yitirdi. Ardından Veysel de yedi yaşında aynı hastalıktan dolayı iki gözünü de kaybetti. Geçirdiği talihsiz bir kaza sonucunda sağ gözünü de kaybeden Veysel, babasının hediyesi olan bir saz sayesinde, henüz genç yaşlarda müziğe başladı.

Önce başka ozanların türkülerini çalmaya başlayan Aşık Veysel, 1933 yılında tanıştığı Ahmet Kutsi Tecer'in teşvikleriyle kendi sözlerini yazıp söylemeye başladı. Aşık Veysel 20 yaşındayken, I. Dünya Savaşı'nın başlaması üzerine kardeşleri ve arkadaşları cepheye gidince, genç ozan yalnız kaldı. Bu süre içerisinde tek arkadaşı sazı olan ama şair, kendisini iyice müziğe verdi. Savaşın sona ermesinin ardından Esma adlı bir kadınla evlendirilen Veysel, bu evlilikten iki çocuk sahibi oldu. Fakat oğlu henüz on günlükken hayata gözerini yumdu. Esma'nın başka bir adama kaçmasının ardından henüz altı aylık kızı ile baş başa kalan Veysel, henüz çok genç yaşlardayken bu kızını da kaybetmenin acısını yaşadı.

Âşık geleneğinin son büyük temsilcilerinden olan Âşık Veysel, bir dönem yurdu dolaşarak Köy Enstitüleri'nde saz hocalığı yaptı. 1965 yılında özel kanunla maaş bağlandı. 1970'li yıllarda Hümeyra, Fikret Kızılok, Esin Afşar gibi bazı müzisyenler Âşık Veysel'in deyişlerini düzenleyerek yaygınlaşmasını sağladı. Şarkışla'da her yıl adına şenlikler yapılır.

Eserlerinde Türkçe'si yalındır. Dili ustalıkla kullanır. Yaşama sevinciyle hüzün, iyimserlikle umutsuzluk şiirlerinde iç içeydi. Doğa, toplumsal olaylar, din ve siyasete ince eleştiriler yönelttiği şiirleri de vardır. 1973 yılında akciğer kanseri sonucunda vefat etti.

Eserleri

Anlatamam derdimi (5:24)
Arasam seni gül ilen (4:18)
Atatürk'e ağıt (5:26)
Beni hor görme (2:46)
Beş günlük Dünya (3:58)
Bir kökte uzamış (4:55)
Birlik destani (1:42)
Çiçekler (3:05)
Cümle âlem senindir (6:44)
Derdimi dökersem derin dereye (4:51)
Dost çevirmiş yüzünü benden (3:12)
Dost yolunda (4:43)
Dostlar beni hatırlasın (6:02)
Dün gece yar eşiğinde (4:28)
Dünya'ya gelmemde maksat (2:43)
Esti bahar yeli (2:41)
Gel ey âşık (5:35)
Gonca gülün kokusuna (5:24)
Gönül sana nasihatim (6:40)
Gözyaşı armağan (3:32)
Güzelliğin on para etmez (4:31)
Kahpe felek (2:58)
Kara toprak (9:25)
Kızılırmak seni seni (4:58)
Küçük dünyam (5:17)
Murat (5:13)
Ne ötersin dertli dertli (3:05)
Necip (3:16)
Sazım (6:02)
Seherin vaktinde (5:01)
Sekizinci ayın yirmi ikisi (4:43)
Sen varsın (4:01)
Şu geniş Dünya'ya (7:27)
Uzun ince bir yoldayım (2:23)
Yaz gelsin (3:02)
Yıldız (Sivas ellerinde) (3:16)

Not: Parantez içindekiler eserlerin süreleridir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...