Tgrt Haber
12 Ekim 2018 15:59

İşsizlik Maaşı Başvurusu NASIL YAPILIR, Şartları Neler? 2018 İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır, Kaç TL, LİRA Ne Zaman Ve Nereye Yatar?

İşsizlik maaşı başvurusu nasıl yapılır, şartları nelerdir? İşsizlik maaşı kaç TL, kaç lira. 2018 işsizlik maaşı nasıl alınır, ne zaman ve nereye yatar, ne kadar süre alınır? İşsizlik maaşına başvurmak isteyen işten çıkan vatandaşlar, nasıl alınır, nereden ve nereye yatar, şartları nedir, ne kadar maaş alırım gibi soruları merakla araştırıyor. İşsizlik maaşı ne zaman nasıl bağlanır, ve şartları nelerdir? Hangi şartlarda işten çıkmış, çıkartılmış olması gereklidir? İşte işsizlik başvuruları ile ilgili merak edilen tüm detaylar ve başvuru yapabileceğiniz adres ve bilmeniz gerek tüm şartlar... Peki işsizlik maaşı ne kadar süre alınır? İşsizlik maaşı başvurusu nasıl yapılır? İşsizlik maaşı ne zaman yatar? Bütün detaylar haberimizde...

İşsizlik Maaşı Başvurusu NASIL YAPILIR, Şartları Neler? 2018 İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır, Kaç TL, LİRA Ne Zaman Ve Nereye Yatar?
işsizlik maaşı,işsizlik maaşı nasıl alınır,işsizlik maaşı nereye yatar,işsizlik maaşı şartları,işsizlik maaşı hesaplama,işsizlik maaşı kaç ay yatar

İşsizlik maaşı başvurusu nasıl yapılır, şartları nelerdir? İşsizlik maaşı kaç TL, kaç lira. 2018 işsizlik maaşı nasıl alınır, ne zaman ve nereye yatar, ne kadar süre alınır? İşsizlik maaşına başvurmak isteyen işten çıkan vatandaşlar, nasıl alınır, nereden ve nereye yatar, şartları nedir, ne kadar maaş alırım gibi soruları merakla araştırıyor.  İşsizlik maaşı ne zaman nasıl bağlanır, ve şartları nelerdir? Hangi şartlarda işten çıkmış, çıkartılmış olması gereklidir? İşte işsizlik başvuruları ile ilgili merak edilen tüm detaylar ve başvuru yapabileceğiniz adres ve bilmeniz gerek tüm şartlar...  Peki işsizlik maaşı ne kadar süre alınır? İşsizlik maaşı başvurusu nasıl yapılır? İşsizlik maaşı ne zaman yatar? Bütün detaylar haberimizde...

İŞSİZLİK MAAŞI KAÇ TL, İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR ALIRIM?
Vatandaşlar, işten ayrıldıktan sonra ne kadar minimum ve maksimum ne kadar işsizlik maaşı alabilirim gibi araştırmalarda bulunuyorlar. 2018 yılında asgari ücretin artmasıyla birlikte işsizlik maaşları da arttı. 2018 yılıyla beraber en düşük işsizlik maaşı 805 lira iken, en yüksek miktar ise 1623 lira olarak belirlendi. İşsizlik maaşı,  işsiz kalan kişinin son dört aydaki ortalama brüt kazancının % 40'ı olarak hesaplanıyor. Bu kişinin maaşı ne kadar yüksek olursa olsun alacağı işsizlik maaşı asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80'ini geçemiyor. Buna göre işsizlik maaşı en fazla 16 bin 232 lira olacak. Peki işsizlik maaşı ne kadar süre alınır? İşsizlik maaşı başvurusu nasıl yapılır? İşsizlik maaşı ne zaman yatar? Bütün detaylar haberimizde...

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYIN

İŞSİZLİK MAAŞI ALMA ŞARTLARI NELER?
Bu uygulamadan faydalanmak için işten çıkartılmış olmanız gerekiyor, yani kendi isteğiniz dışında işinizi kaybetmiş olmanız örneğin; iş yerinin iflas etmesi gibi kendi isteğiniz dışında gerçekleşen olaylara bağlı olması gerekiyor. İşsizlik maaşı alma şartları arasında çalıştığınız yerden ayrılmadan önce 120 gün prim ödeyerek çalışmış olmanız da gerekiyor ve son üç yıl içerisinde en az 600 gün işsizlik sigortatı primlerinizi ödemiş olmak da gerekli oluyor. Eğer bu durumları yaşayan kişilerden biriyseniz bulunduğunuz statüye göre on aya kadar maaş alabiliyorsunuz. İşsizlik maaşı başvurusu için ise hizmet akdinizin fesh edilmesinden sonra otuz gün içerisinde İşkur'a gitmeniz gerekiyor, eğer gidemiyorsanız İşkur'un resmi web sitesi olan 'www.iskur.gov.tr' ye online olarak başvurabiliyorsunuz. İşi olmayan kişiler işte bu şartları yerine getirdiği takdir de kolayca uygulamadan faydalanabiliyor.

- Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,

- Hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak,

- Son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,

- Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak, gerekmektedir. İşsizlik sigortasına başvuru Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine başvurmak gerekmektedir.


İŞSİZLİK MAAŞINA HAK KAZANANLARA NELER SUNULUR?

- İşsizlik Ödeneği
- Genel Sağlık Sigortası Primleri
- Yeni bir iş bulma
- Meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimi

İŞSİZLİK MAAŞI SÜRESİ NE KADAR?
Kanunda yer alan diğer şartları taşınması kaydıyla hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde;

- 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
- 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
- 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün,

İŞSİZLİK MAAŞI HANGİ DURUMLARDA KESİLİR?

Çalışma ve İş Kurumu tarafından teklif edilen bir işi, haklı bir nedene dayanmaksızın reddeden vatandaşkarın, işsizlik maaşı kesilir. İşsizlik ödeneği aldığı dönemde kayıt dışı olarak çalıştığı tespit edilenlerin maaşı kesilir. İşsizlik maaşı alırken emekli maaşı almaya başlayanların maaşı kesilir.

İŞSİZLİK MAAŞI NE ZAMAN YATAR?

Devlet tarafından verilen işsizlik maaşı 2017 yılında her ayın sonunda yatırılmaktaydı. Ancak 2018 yılında bu tarihler değiştirildi. 2018 yılında işsizlik maaşları her ayın 5’inde verilmeye başlandı. İşsizlik maaşları PTT şubelerinden alınabilmektedir.

İŞSİZLİK MAAŞI HESAPLAMA NASIL YAPILIYOR?

İşsizlik maaşı süresi gibi alınacak maaşın belirlenmesinde de sigorta primleri belirleyici oluyor. İşsizlik maaşı hesaplaması, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde kırkı olarak yapılıyor. Hesaplanan ödenek miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde seksenini geçmiyor.

İşsizlik sigortasının kapsamı

> 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ile ikinci fıkrası kapsamında olanlardan bir hizmet akdine dayalı olarak çalışan sigortalılar,

> 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20 nci maddesinde açıklanan sandıklara tabi sigortalılar,

> İstekleri halinde;

> 4857 sayılı Kanuna göre kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan sigortalılar,

> Ticari taksi, dolmuş ve benzeri nitelikteki şehir içi toplu taşıma aracı işyerleri ile Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenecek alanlarda kısmi süreli iş sözleşmesiyle bir veya birden fazla kişi tarafından çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içerisinde çalışma gün sayısı 10 günden az olan kişiler,

işsizlik sigortasının kapsamındadır.

İşsizlik sigortasından yararlanma koşulları

İşsizlik sigortasından yararlanabilmek için;

> Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,

> Hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak,

> Son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,

> Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak,

gerekmektedir.

 

İşsizlik sigortasına başvuru


Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine başvurmak gerekmektedir. Başvuru, İŞKUR birimine şahsen gelerek veya elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresinden yapılabilir. Mücbir sebepler dışında 30 gün içerisinde başvurulmaması halinde, başvuruda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir.

İşsizlik sigortası başvurusu ile kişinin iş arayan kaydı yapılmakta veya güncellenmektedir. Böylece sigortalı işsizlerin danışmanlık, işe yerleştirme ve mesleki eğitim hizmetlerini alması sağlanmaktadır.

İşsizlik ödeneğinin süresi

Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde;

> 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,

> 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,

> 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün,

süre ile işsizlik ödeneği (kanunda yer alan diğer şartları taşınması kaydıyla) verilmektedir.

Son 120 günde kesinti sayılmayan haller

Hizmet akitleri 4447/51 inci madde kapsamında sona eren sigortalı işsizlerin, hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün içinde, hizmet akdi devam etmekle birlikte;

1. Hastalık,

2. Ücretsiz izin,

3. Disiplin cezası

4. Gözaltına alınma,

5. Hükümlülükle sonuçlanmayan tutukluluk hali,

6. Kısmi istihdam,

7. Grev,

8. Lokavt,

9. Genel hayatı etkileyen olaylar,

10. Ekonomik kriz,

11. Doğal afet,

Nedenleriyle işyerinde faaliyetin durdurulması veya işe ara verilmesi halinde, son 120 günün hesabında prim yatırılmayan bu süreler kesinti sayılmamaktadır.

İşsizlik sigortası kapsamında sunulan hizmetler

İşsizlik ödeneği alanlara İŞKUR tarafından;

> İşsizlik ödeneği verilmesi,

> Genel sağlık sigortası primleri ödenmesi,

> Yeni bir iş bulma,

> Meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimi verilmesi,

hizmetleri sağlanmaktadır.

İşsizlik ödeneği miktarı

Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde kırkı olarak hesaplanmaktadır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde seksenini geçememektedir.

(*) Hesaplanan İşsizlik Ödeneği Miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde seksenini geçemeyeceği için İşsizlik Ödenecek Aylık İşsizlik Ödeneği bu şekilde hesaplanmıştır. Asgari ücret 1.647,00 TL olarak alınmıştır.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...